Podcast: Aké poznáme osobnosti investorov?

Redakcia | rubrika: Článok | 2. 11. 2022
Výsledok investovania nezávisí len na tom, aké karty dostanete, ako s nimi budete hrať, ale zaváži aj to, akým typom hráča ste. Hoci investovaní nie je o šťastí, je to vždy do istej miere aj o risku. Práve to, aký sme investori rozhoduje o tom, akú hru s financiami rozihráme. Nie je nič horšie, ako keď si vyberieme štýl investovania, ktorý nezodpovedá nášmu presvedčeniu.
Podcast: Aké poznáme osobnosti investorov?

Zdroj: Shutterstock

Najprv by ste mali vedieť, kto ste

Predtým, ako čo i len jedno euro nasmerujete na investície, je dobré vedieť, akým typom investora ste. Štandardne sa delia investori na konzervatívnych a dynamických. Avšak toto rozdelenie je príliš hrubé a neadekvátne.

Matúš Kuchálik v podcaste, ktorý pripravil pre peniaze.sk rozdeľuje omnoho viac typov investičných charakterov.

  1. Trendy investor
  2. Opatrný investor
  3. Follower
  4. Naj investor
  5. Nezávislý investor
  6. Confidento investor

Vypočujte si podcast a dozviete sa, kam patríte vy.  Každý typ investoramá totiž svoje výhod aj nevýhody. Pravdou však je, že investorom sa človek nerodí, ale stáva. Teda ak ste niektorým typom investora, napríklad vzdelávaním sa môžete priblížiť k inému typu, ktorý omnoho lepšie neskôr naplní vaše túžby, ktoré očakávate od peňazí. 

Ani Slováci nemusia byť konzervatívni 

O našej krajine koluje presvedčenie, že je domovom konzervatívnych investorov. Možno aj preto, že málo veríme volatilnejším aktívam. Do akcií podľa prieskumu investuje stále málo ľudí, len približne 11 % Slovákov, a aj to len čiastkovo.

Dôvodom je obava zo straty peňazí, nízka informovanosť o téme, ale aj neochota počkať si na výnosy a investovať dlhšie obdobie, napriek tomu, že potenciál zaujímavého zhodnotenia akciových investícií sa zvyšuje so schopnosťou sporiteľa vytrvať. Takže k akciám majú sklony dynamickejší investori, ktorí majú radi nielen dianie na svetových trhoch, ale často majú aj pozitívny vzťah k firme, ktorej akcie kupujú.  

Ak viete kto ste, nebudete panikáriť 

Jedným zo základných pravidiel investovania je schopnosť odolávať panike. Výkyvy sú neoddeliteľnou súčasťou vývoja na trhu, pričom predstavujú investičnú príležitosť. Podľa Vargu, vedúceho riadenia investícií v 365.invest. je práve teraz vhodné začať s nákupom akcií, ak tak investori neurobili doteraz. Nákupy v prípade väčšej investovanej sumy odporúča rozfázovať v priebehu roka do niekoľkých častí a nechať úspory pracovať v dlhodobom horizonte.

Druhou osvedčenou stratégiou, ktorá nenarúša mesačný rozpočet sporiteľov, je pravidelné dlhodobé investovanie. „Mnoho sporiteľov, či už v podielových alebo v dôchodkových fondoch, sa pri dlhodobom sporení nachádza na začiatku investičného horizontu a poklesy trhu môžu hrať v ich prospech, ak sporia pravidelne, vďaka čomu zmierňujú krátkodobé výkyvy. Počas poklesu trhu nakupujú aktíva lacnejšie a pri opätovnom stúpaní zarábajú,“ vysvetľuje Varga.  Každý typ investora si teda nájde svoju cestu k úspechu v investovaní. 

Investujte pre radosť

Ak viete, aký typ investora ste, tak omnoho ľahšie budete dodržiavať stratégiu aj investičný horizont. Lepšie si vyberiete aj aktíva, z ktorých budete mať radosť. Navyše s investovaním je to tak trochu ako so štúdium na škole. Začínate s jedným titulom a skončiť môžete aj s iným.  

 „U dynamickejších, a teda rizikovejších investorov je vysoký predpoklad, že dokážu odolávať aj prudkému nárastu inflácie, aký môžeme v súčasnosti registrovať,“ dodáva Marek Sokol, odborný garant pre sporenie a úvery spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom. 

Vaše návyky, ciele aj plány, ako aj investorská osobnosť sa môžu časom meniť. No investujte vždy len tak, aby v danom momente bola s investíciou spokojná vaša osobnosť. Inak investícia nemusí vôbec dopadnúť dobre. Naopak, ak budete vyberať investície k typu investora aký ste, korunovácia v podobe zhodnotenia sa skôr či neskôr dostaví. Pretože budete hrať podľa nastavených pravidiel a nespravíte žiadne unáhlené závery.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ako investovať, podcast

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok