Najúspešnejší a najbohatší investori: Kam smerujú ich peniaze a čo všetko vlastnia?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 13. 7. 2022 | 1 komentár
Cieľom každého investora je zhodnotiť svoje peniaze. Avšak nie všetky investície vás k tomuto cieľu dokážu priblížiť. Pokiaľ chcete zvýšiť svoje šance na profit, je dobré učiť sa od profesionálnych investorov – ideálne od tých najúspešnejších. V tomto článku sa dozviete viac o tom, kde majú najbohatší investori investované svoje peniaze.
Najúspešnejší a najbohatší investori: Kam smerujú ich peniaze a čo všetko vlastnia?

Zdroj: Shutterstock

Warren Buffett

Warren Buffett sa vďaka svojim investičným rozhodnutiam stal milionárom vo veku 30 rokov. Vo veku 91 rokov je podľa Forbes 7. najbohatším človekom na svete. Ako to dosiahol? Jedným z kľúčov k jeho úspechu je to, že začal veľmi skoro zbierať skúsenosti – prvé akcie kúpil už ako 11-ročný. V súčasnosti väčšinu svojich investícií realizuje cez holdingovú spoločnosť Berkshire Hathaway. Od roku 1970 je jej CEO a dodnes vlastní najväčší podiel jej akcií.

Buffett sa v priebehu svojej kariéry držal názoru, že treba investovať do podhodnotených spoločností s kvalitným vedením. Dnes sú najväčšími položkami v portfóliu Berkshire Hathaway spoločnosti, ako Apple, Bank of America, American Express, Chevron a Coca Cola.

Jim Simons

Vyštudovaný matematik Jim Simons si vďaka investovaniu vybudoval majetok v hodnote takmer 30 miliárd dolárov. Veľkým krokom v jeho kariére bolo založenie spoločnosti Renaissance Technologies. Za najväčší úspech sa však dá považovať fond Medaillon, ktorý je určený najmä pre zamestnancov firmy.

Tento fond, na ktorého spravovaní sa podieľal aj Simons, dokázal za 30 rokov od založenia v roku 1988 vygenerovať 39 % zhodnotenie. Tým dosiahol rekord na Wall Street. Portfólio Renaissance Technologies obsahuje najmä akcie spoločností z oblasti technológií. Popri akciách, ako Apple, Tesla, Amazon či Zoom v ňom nájdete aj rôzne farmaceutické firmy.

Ken Griffin

Ken Griffin, zakladateľ a väčšinový vlastník spoločnosti Citadel, sa dnes môže vďaka svojim investíciám z minulosti pochváliť majetkom v hodnote 25,4 miliárd dolárov. Citadel je investičná hedge fondová skupina s viac ako 1400 zamestnancami.

Ken Griffin sa pri investovaní riadi matematickou analýzou. Portfólio jeho spoločnosti nie je kvôli tomu zamerané na konkrétny priemysel alebo špecifickú oblasť trhu. Medzi položkami s najväčšou hodnotou nájdete fond SPDR S&P 500, AT&T, Tesla, Visa alebo Booking.

Carl Icahn

Tento muž s majetkom v hodnote viac ako 15 miliárd dolárov opakovane dokázal, že patrí k jedným z najúspešnejších aktivistických investorov sveta. Jeho stratégia spočíva v nakupovaní akcií menších firiem a ich následnom pretvorení na úspešné spoločnosti.

Väčšinu investícií robí v mene vlastného konglomerátu Icahn Enterprises. Následkom jeho stratégie je portfólio tejto spoločnosti pomerne premenlivé. Keď Icahn vidí príležitosť, kúpi menšiu firmu, zabezpečí jej kvalitné vedenie, rozbehne biznis a následne akcie predá so ziskom. Medzi jeho dlhodobejšie investície patria väčšinové podiely v spoločnostiach Ferrous Resources a Viskase alebo menšie podiely na akciách, ako Pep Boys, CVR či Vivus.

Bill Gates

Meno Bill Gates je známe najmä v oblasti technológií, keďže je jedným zo spoluzakladateľov Microsoftu a 4. najbohatším človekom na svete. Prečo sa teda objavil na zozname najbohatších investorov? Lebo svoje majetky generované podnikateľskými aktivitami z minulosti začal vo veľkej miere investovať.

Na tento účel si dokonca založil vlastnú spoločnosť Cascade Investment. Veľké sumy vložil do akcií firiem zameraných na ochranu životného prostredia. Kúpil napríklad štvrtinu spoločnosti Ecolab, ktorá vyvíja systémy na čistenie vody. Taktiež vlastní TerraPower, firmu zameranú na návrh jadrových reaktorov. Okrem toho vlastní veľa nehnuteľností – od luxusných víl až po hotely.

Steve Cohen

Steve Cohen vybudoval veľkú časť svojej kariéry na dvoch hedge fondoch. Prvý z nich, SAC Capital Advisors, sa v roku 2014 dostal do problémov s nelegálnym využívaním informácií pri obchodovaní. To ho stálo 1,8 miliardy dolárov na pokutách. Svoje záväzky poctivo splatil a po dvojročnom zákaze sa vrátil späť k spravovaniu vonkajšieho kapitálu.

Firmu SAC Capital Advisors premenoval na Point72 Asset Management a tento hedge fond vlastní dodnes. Jeho fond aktuálne spravuje takmer 25 miliárd dolárov. Tieto financie sú investované do akcií spoločností, ako Booking, Merck & Co, Amazon, Fedex, Visa, Mastercard alebo Uber.

George Soros

S majetkom v hodnote „iba“ 8,6 miliardy dolárov možno nevyzerá ako najbohatší investor, no pri pohľade na jeho kariéru sa určite dá zaradiť medzi najúspešnejších. Začínal ako bankár, ktorý si v roku 1969 založil svoj prvý hedge fond Double Eagle v USA. O rok neskôr mal dosť peňazí na založenie ďalšieho fondu Soros Fund Management. Následne premenoval Double Eagle na Quantum Fund a 40 rokov sa venoval investovaniu prostredníctvom týchto fondov.

V roku 2018, keď sa hodnota jeho majetku pohybovala nad hranicou 25 miliárd dolárov, daroval viac ako 18 miliárd svojej nadácii Open Society Foundation, ktorá sa venuje podpore ľudských práv a rasovej rovnosti.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok