Pády kryptomien v dejinách. Mnohí na krypte už prerobili

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 23. 6. 2022
Ak by sme mali z histórie kryptomien vybrať ich charakteristickú vlastnosť, tak nepredvídateľnosť by určite bola jedným z kandidátov. Vývoj ich hodnôt dokáže zo dňa na deň prekvapiť aj najväčších odborníkov na virtuálne meny. Niekedy sa z týchto nečakaných udalostí investori tešia, lebo sumy na ich účtoch prekonávajú hranice, ktoré sa ešte pred pár hodinami zdali ako nedosiahnuteľné. Inokedy však ľutujú, že do kryptomien vložili svoje financie.
Pády kryptomien v dejinách. Mnohí na krypte už prerobili

Zdroj: Shutterstock

Vysoká volatilita kryptomien

Ak aspoň trochu sledujete svet kryptomien a približný vývoj ich hodnoty, pravdepodobne ste si všimli ich nestabilitu. Hlavným dôvodom je základná myšlienka, na ktorej sú kryptomeny postavené. Keďže ide o decentralizovaný systém bez kontrolných orgánov, akými sú pre klasické meny banky či vlády štátov, neexistuje spôsob ich regulácie.

Kryptomeny sa preto vyznačujú vysokou mierou volatility. Stačí drobný impulz, ktorý by s hodnotou mien, ako dolár alebo euro ani nepohol, a kryptomena môže zo dňa na deň zásadne zmeniť svoju hodnotu.

Veľké pády bitcoinu

Z hľadiska investícií do kryptomien prilákal zatiaľ najviac pozornosti bitcoin. Niektorí ľudia na ňom dokázali zarobiť obrovské sumy peňazí. Kvôli charakteristickým vlastnostiam kryptomien však ide o veľmi rizikovú investíciu. V histórii bitcoinu sa opakovane objavil jav nazývaný „krypto bublina.“ V princípe ide o to, že hodnota meny sa správa ako bublina – postupne sa nafukuje a v jednom bode, ktorý sa dá len ťažko predvídať, zrazu praskne.

Keďže bitcoin je spomedzi kryptomien najpopulárnejší a svoje peniaze do tejto meny investovalo veľmi veľa ľudí, jeho bubliny doteraz priniesli najväčšie straty.

Pád bitcoinu v roku 2011

Jún roku 2011 priniesol prvú významnú bublinu v histórii bitcoinu. V priebehu mesiaca sa investori držiaci bitcoinu tešili rastúcej krivke na grafe vývoja hodnoty. Dôvodom bol článok o platidlách používaných na dark-webovom trhu Silk Road. Z hodnoty okolo 3 $ na začiatku mája dosiahol bitcoin vďaka zvýšenému povedomiu o kryptomenách hodnotu 32 $ koncom júna.

Potom však prišla správa o úspešnom útoku hackerov na burzu MtGox, ktorá vtedy dominovala obchodovaniu s bitcoinom. Výsledkom bol prepad hodnoty z 32 $ na 0,01 $ v priebehu niekoľkých dní. Aj keď sa po prasknutí tejto bubliny spochybňovala budúcnosť bitcoinu, už v novembri 2011 sa jeho hodnota opäť hýbala medzi 2 – 3 $.

Bublina v roku 2021

Rok 2021 priniesol prasknutie doteraz najväčšej bitcoin bubliny. Jej nafukovanie sa spustilo s príchodom pandémie COVID-19, kedy sa ľudia zatvorení doma začali sústreďovať na kryptomeny. Výsledkom bol nárast hodnoty z necelých 6,5-tisíc $ za jeden bitcoin v marci 2020 na takmer 60-tisíc $ o rok neskôr. To je takmer 10-násobok počiatočnej hodnoty, ktorá sa nakoniec vyšplhala až na historický vrchol na úrovni 68-tisíc $ v novembri 2021.

Bublina však praskla a o pol roka neskôr bol bitcoin na polovici svojej rekordnej hodnoty. V júni dokonca klesla hodnota pod 20-tisíc $, čo znamená pokles o 70 % oproti vrcholu. Aktuálne sa teda nachádzame v období po prasknutí najväčšej bubliny v histórii bitcoinu. Keď zoberieme do úvahy, že na vrchole bolo v bitcoine investovaných viac ako 3 bilióny $, tak po prasknutí bubliny zo sveta zmizlo viac ako 2 bilióny $.

Pád Terra Luna

Sieť Terra sa približne v polovici mája 2022 dostala do pozornosti po tom, ako jej kryptomena Luna stratila 99,9 % svojej hodnoty. Pred prepadom bolo v tejto virtuálnej mene vložených 18 miliárd dolárov, ktoré investori aj napriek pokusom o záchranu už neuvidia. Zaujímavé na tomto prípade je, že išlo o menu viazanú na stablecoin TerraUSD, takže pád Luna nemal vôbec nastať.

Stablecoiny sú virtuálne meny, ktoré sa priamo viažu na peniaze alebo komodity z reálneho sveta. Konkrétne pri TerraUSD to boli doláre (1 TerraUSD = 1 $). Počítačový algoritmus mal upravovať hodnotu stablecoinu tak, aby zodpovedala množstvu peňazí vložených do tejto kryptomeny. Následne sa na TerraUSD naviazala Terra Luna. Ďalšie algoritmy mali tento menový pár vyvažovať tak, že keď pribúda Terra Luna, ubúda TerraUSD, a opačne.

Problémy sa objavili začiatkom mája 2022, keď TerraUSD dočasne klesol na hodnotu 0,985 $. Po prvotnom pokuse o stabilizáciu hodnoty späť na 1 dolár sa znovu prepadol, a to až na 0,35 $. O 3 dni na to sa na platforme CoinDesk objavila správa o tom, že zakladateľ Terra už má na konte jeden neúspešný stablecoin pod iným pseudonymom. Do 24 hodín sa hodnota Terra Luna prepadla o 96 % a o ďalších 24 hodín tento údaj presiahol 99 %.

Ako úspešný hacker pochoval Ethereum DAO

The DAO (Decentralizovaná Autonómna Organizácia) bol pokus o vybudovanie spoločnosti fungujúcej na techno-demokratickom princípe. Bola založená nad blockchainom Ethereum v apríli 2016 spolu s vlastnou kryptomenou DAO.

DAO tokeny, ktoré sa dali získať výmenou za Ethereum, mali reprezentovať volebné právo v rámci spoločnosti The DAO. Priaznivci tohto konceptu riadenia firmy dokopy investovali viac ako 150 miliónov $. Netrvalo dlho a hackeri zo sveta kryptomien sa zamerali aj na DAO. Keď jeden z nich ukradol tokeny v hodnote 60 miliónov $, investori stratili dôveru v DAO a kryptomena spolu s organizáciou v septembri 2016 zanikli.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok