7 super tipov na pasívny príjem z investovania

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 8. 6. 2022
V súvislosti s dosahovaním finančnej slobody často počúvate a čítate o pasívnom príjme. Zarábať peniaze bez toho, aby ste museli aktívne pracovať, je snom mnohých ľudí. Pasívny príjem je preto hlavnou témou mnohých diskusií, článkov či podcastov, no nie každý má jasno v tom, ako tento stav dosiahnuť. Prečítajte si o 7 konkrétnych tipoch na investíciu vašich voľných financií, ktoré vám môžu generovať zisk.
7 super tipov na pasívny príjem z investovania

Zdroj: Shutterstock

Bez práce môžu byť koláče

Asi každý už počul slovenské príslovie: „Bez práce nie sú koláče.“ V dnešnej dobe to však nemusí celkom platiť. Technológie – v tomto prípade najmä internet – vám dávajú možnosť zarábať bez toho, aby ste museli pohnúť prstom. Ak máte peniaze, ktoré vám ležia na účte a kvôli inflácii strácajú hodnotu, investujte ich. Po istom čase sa zo správnej investície môže stať zdroj peňazí, ktorý vám bude pasívne generovať profit.

Investujte do cenných papierov

Cenné papiere sú aktuálne asi najdostupnejšou formou investície s cieľom budovania pasívneho príjmu. Možností je veľmi veľa – od bankových aplikácií umožňujúcich investovať niekoľkými klikmi v mobile až po profesionálne platformy pre pokročilých investorov. Na úvod je dobré si naštudovať, ktoré nástroje sú vhodné pre vaše finančné ciele. Potom sa už peniaze zhodnocujú samé.

Nehnuteľnosť na prenájom

Máte dosť peňazí na kúpu domu či bytu? V tom prípade sa pred vami črtá príležitosť na dlhodobý a stabilný pasívny príjem. Zatiaľčo investície do cenných papierov sú výhodné najmä v časovom horizonte niekoľkých desaťročí, prenajímanie nehnuteľnosti je výborný spôsob, ako si zabezpečiť pravidelný pasívny príjem.

Samozrejme, na začiatku si budete musieť prejsť povinnosťami spojenými s kúpou nehnuteľnosti. Keď však daný dom alebo byt kúpite, zariadite a nájdete podnájomníka, peniaze za bývanie vám budú pravidelne nabiehať na účet bez väčšej námahy. Okrem toho môže rásť aj hodnota samotnej nehnuteľnosti.

Peer-to-peer pôžičky

Možno ich poznáte aj ako komunitné pôžičky. Princíp je ten istý. Vy máte peniaze pripravené na investovanie. Namiesto jednorazovej investície ich ponúknete niekomu, kto si práve potrebuje požičať. Ten vám vo vopred dohodnutej dobe splatí požičanú sumu aj s úrokmi. Na tento účel máme už aj na Slovensku viacero platforiem, ktoré obom stranám poskytujú bezpečnosť počas celého procesu požičiavania a splácania.

Založte si dropshipping obchod

Dropshipping je obchodný model, ktorý vám umožňuje zarábať predajom tovaru bez toho, aby ste prišli do priameho kontaktu so zákazníkom či tovarom. Na začiatku vás čaká hľadanie skupiny zákazníkov a skladu s možnosťou dropshippingu. Vy budete plniť úlohu akejsi spojky medzi nimi.

Založíte si web, na ktorom budete formou e-shopu ponúkať tovar za maloobchodné ceny. Nemusíte však riešiť jeho skladovanie alebo dopravu. Spotrebiteľ si cez e-shop objedná produkt, zaplatí cenu z e-shopu a sklad mu ho doručí pod menom vašej firmy. Celá pointa spočíva v tom, že sklad si od vás vypýta veľkoobchodnú cenu a poplatok za dopravu. Rozdiel medzi touto sumou a cenou z e-shopu – ktorú nastavíte vy – sa pripíše na váš účet.

Vytvorte mobilnú aplikáciu

Žijeme v dobe, kedy si mnohí z nás nevedia predstaviť deň bez smartfónu. Používame ich na všetko od čítania správ o dianí vo svete cez komunikáciu až po zábavu. Spoplatnenie aplikácie, či už cenou za stiahnutie, alebo reklamami, prináša ďalšiu možnosť na pasívny príjem.

Hovoríte si, že neviete programovať, takže toto nie je pre vás? Tu prichádzajú na rad peniaze, ktoré chcete investovať a premeniť na pasívny príjem. Ak máte dobrý nápad na obsah aplikácie, tak si zaplatíte programátora, ktorý váš nápad premení na realitu a môžete začať zarábať. Výhodou je, že v dnešnej dobe viete nájsť šikovných freelance programátorov, ktorí za dobrú cenu vytvoria profesionálnu aplikáciu.

Otvorte si požičovňu

Ľudia nechcú platiť plnú cenu za niečo, čo použijú iba raz. Vy tento fakt môžete využiť na vytvorenie nového zdroja pasívneho príjmu. Investujte peniaze tak, že nakúpite nové:

  • autá,
  • bicykle,
  • záhradnú techniku,
  • stavebné stroje,
  • oblečenie,
  • knihy.

Môže to byť prakticky čokoľvek, čo môžu opakovane používať viacerí ľudia. Potom už zostáva iba nastaviť cenník za požičanie. Ideálne tak, aby sa vám vrátila počiatočná investícia a prípadná cena za údržbu alebo servis daného tovaru. 

Vytvorte si online kurz

Ak máte nejaké zručnosti alebo vedomosti, ktoré vás odlišujú od ostatných, máte možnosť na pasívny príjem aj prostredníctvom online kurzu. Je pravdou, že takýto kurz si viete vytvoriť aj s prakticky nulovou počiatočnou investíciou. Vďaka peniazom však môžete pasívny príjem zvýšiť a urýchliť jeho nástup.

Ako príklad si zoberme dvoch ľudí s cieľom vytvorenia videokurzu. Jeden svoj kurz natočil na mobil a zverejnil. Druhý si na natáčanie videí zaplatil profesionála a investoval aj do odborníka na marketing, ktorý mu pripravil kvalitnú reklamnú kampaň. Obsah môže byť rovnako prínosný, ale vďaka počiatočnej investícii dokážete pasívny príjem z online kurzu maximalizovať pomocou jeho kvality a „nakopnúť“ pomocou profesionálneho marketingu.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok