6 známych kryptomien pod lupou. Čo ste o nich nevedeli?

Redakcia | rubrika: Článok | 14. 3. 2022 | 1 komentár
Svet kryptomien je väčší než kedykoľvek predtým a každým dňom napreduje ďalej. Začiatkom roka 2022 existovalo už viac ako 10 000 kryptomien a mesačne pribúda okolo 1000 nových. Neustále zmeny vo svete digitálnych mien môžu byť pre začiatočníkov mätúce. Prinášame vám preto prehľad 6 populárnych kryptomien a krátke predstavenie každej z nich.
6 známych kryptomien pod lupou. Čo ste o nich nevedeli?

Zdroj: Shutterstock

Bitcoin

  • Trhová kapitalizácia: viac ako 763 miliárd €
  • 1 BTC = 38 160 € (hodnoty v článku sú uvádzané pre 9.3.2022)

V rebríčku popularity kryptomien sa Bitcoin dlhodobo drží na prvom mieste. Od svojho vzniku v roku 2009 sa nepodarilo zistiť, kto presne stojí za jeho vznikom. S návrhom celej siete a princípom fungovania sa spája meno Satoshi Nakamoto, ale ide iba o pseudonym. Osoba (alebo skupina), ktorá sa za týmto fiktivnym menom skrýva, dodnes ostáva v anonymite.

Bitcoin funguje na princípe blockchainu, ako aj mnoho iných kryptomien. Záznamy o jednotlivých transakciách sú distribuované v sieti niekoľkých tisícov počítačov, čo zabezpečuje decentralizovaný charakter meny. Na výrobu nových Bitcoinov (Bitcoin mining) je potrebné riešiť náročné výpočty z oblasti kryptografie. má najväčšiu šancu stať sa relevantnou menou, reportáže hoci niektoré krajiny ho zakazuju, iné ho vítajú a dokonca Salvador zavádí bitcoin ako zákonné platidlo

Ethereum

  • Trhová kapitalizácia: viac ako 297 miliárd €
  • 1 ETH = 2 474 €

Za vznikom tejto kryptomeny stojí platforma Ethereum zameraná na vývoj smart kontraktov a decentralizovaných aplikácií pre oblasť finančníctva. Jej cieľom je poskytnúť prístup k bezpečným finančným produktom bez kontroly tretej strany pre všetkých ľudí bez ohľadu na národnosť či vieru.

Dosiahnutie týchto zámerov by nebolo možné s použitím tradičných mien, ktoré sú kontrolované vládnymi organizáciami. Ethereum preto založilo v roku 2015 vlastný token, známy ako Ether. Môžete ho využívať na všetky transakcie v rámci platformy, ale v poslednej dobe sa stal aj obľúbeným investičným nástrojom.

Litecoin

  • Trhová kapitalizácia: viac ako 6,3 miliárd €
  • 1 LTC = 97 €

Ak sa Bitcoin považuje za digitálne zlato, Litecoin je digitálne striebro. Ide o prvú kryptomenu, ktorá išla v stopách Bitcoinu. Na trhu sa objavil v roku 2011 a v tomto prípade je autor verejne známy. Zakladateľom je Charlie Lee – bývalý inžinier zo spoločnosti Google a úspešný absolvent MIT.

Litecoin funguje na princípe globálnej open-source platobnej siete, ktorá nie je kontrolovaná žiadnou centrálnou autoritou. V mnohom sa podobá na Bitcoin, avšak táto kryptomena je obľúbená vďaka kratšej dobe potrebnej na overenie transakcie.

Polkadot

  • Trhová kapitalizácia: viac ako 16 miliárd €
  • 1 DOT = 16 €

Platforma Polkadot na trh s kryptomenami priniesla zaujímavú myšlienku prepájania permissioned a permissionless blockchainov. Rozdiel medzi nimi spočíva v obmedzení prístupu do danej siete. Polkadot teda poskytuje funkcie zahŕňajúce dva odlišné typy blockchainov, ktoré by bez jednej zastrešujúcej platformy neboli možné.

Za vznikom Polkadot stojí Gavin Wood – jeden zo spoluzakladateľov Ethereum. Keďže sa mu nepáčilo, kam Ethereum smerovalo, rozhodol sa pre prácu na vlastnom projekte. Podobne, ako to bolo pri vzniku Ether tokenu, aj platforma Polkadot založila vlastný token na uskutočňovanie interných transakcií.

Bitcoin Cash

  • Trhová kapitalizácia: viac ako 5,3 miliárd €
  • 1 BCH = 281 €

Bitcoin Cash hrá vo svete kryptomien významnú úlohu kvôli svojmu vzniku. Ide o jeden z prvých a zároveň najúspešnejších „forkov“ Bitcoinu. Proces „forkovania“ je kľúčovým prvkom z hľadiska zachovania decentralizovaného stavu kryptomeny.

Počas jej vývoja môže nastať nezhoda medzi názormi developerov či minerov. Ak by určitá skupina presadila svoj názor bez súhlasu ostatných, dalo by sa hovoriť o autorite v systéme, čo by poprelo základný princíp kryptomien. Ak sa teda nenájde spoločná dohoda, nastáva „fork,“ komunity sa oddelia a každá si danú kryptomenu vyvíja podľa vlastného uváženia.

Bitcoin Cash je výsledkom „forku,“ ktorý sa odohral v auguste 2017. V tomto prípade spočíval hlavný bod konfliktu vo veľkosti jednotlivých blokov blockchainu. V Bitcoin sieti je jeden blok obmedzený na 1 MB. Bitcoin Cash tento limit posunul na 8 MB v snahe urýchlenia potvrdzovania transakcií. Dnes je z hľadiska trhovej kapitalizácie 17. najväčšou kryptomenou.

Dogecoin

  • Trhová kapitalizácia: viac ako 14,5 miliárd €
  • 1 DOGE = 0,1 €

Za spomenutie rozhodne stoja aj kryptomeny spadajúce do kategórie tzv. meme-coinov. Ide o kryptomeny, ktoré sú vytvárané primárne s cieľom pobavenia a bez ambícií na dosiahnutie statusu globálne uznávanej digitálnej meny. Dogecoin je však priamym dôkazom toho, že aj pokus o vtip môže skončiť veľkým úspechom.

Túto kryptomenu vytvorili softvéroví inžinieri Billy Markus a Jackson Palmer v roku 2013. Ich cieľom bolo poukázať na špekulatívny charakter trhu s kryptomenami. Keď však Elon Musk vyhlásil, že jeho spoločnosť SpaceX bude prijímať platby aj v Dogecoinoch a jednu vesmírnu misiu pomenoval DOGE-1, hodnota tejto digitálnej meny začala prudko narastať.

Hazardujte opatrne

Kryptomeny sú pre niekoho komplikované, pre niekoho nevyspytateľné, no rozhodne sú zaujímavé. Možno vás digitálne meny lákajú ako investora túžiaceho po zisku alebo sa o ne zaujímate iba z technického hľadiska a chcete vedieť, ako fungujú. Nech však kryptomeny vyzerajú akokoľvek lákavo, je viac ako jasné, že mnohé stoja len na jednej premyse - generovať zisk zakladateľom. Mnohé slúžia na princípe pyramídovej hry, niektoré pripravia užívateĽov o všetky investované peniaze.

Mnové sa však môžu stať alternatívnymi platidlami. nikto však nevie predpovedať ich budúcnosť s istotou. preto aj pri kryptomenach platí, že je potrebné investovať do kryptomien opatrne a len toľko peńazí, o ktoré ste ochotní prísť. V takom prípade môžete príjemne zhodnotiť úspory a ak to nevyjde, nebude to pre vás existenčný problém.

Anketa

Investujete do kryptomien?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+38
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok