ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 12. 4. 2024
ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak majú aj svoje nevýhody, ktoré spočívajú najmä v zdanení. Čo sú vlastne ETF a oplatí sa v súčasnosti do nich investovať?
ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

Zdroj: Shutterstock

Čo je ETF?

Exchange-Traded Fund, skrátene ETF, je investičný fond obchodovaný na burze. Je charakteristický relatívne nízkymi poplatkami za spravovanie a tým, že poskytuje skvelé príležitosti pre začiatočníkov aj pokročilých investorov.

Na rozdiel od podielových fondov, v rámci ktorých investori nakupujú a vlastnia podiely, ETF len kopíruje vývoj na trhu podľa určitého indexu. Ide teda o pasívny typ investovania.

ETF fondy sú v súčasnosti veľmi obľúbené, najmä preto, že investorom umožňujú získať rôzne aktíva, ako sú napríklad akcie, komodity, indexy či dlhopisy. Okrem toho investovanie do nich je rovnako jednoduché ako investovanie do podielových fondov či akcií.

Druhy ETF

ETF sa delia do viacerých kategórií. Medzi najznámejšie patria:

  • Akciové ETF – sú známe tým, že sledujú vývoj akciového indexu.
  • Dlhopisové ETF – sledujú vývoj dlhopisov. Na rozdiel od akciových sa však ich portfólio často mení, pretože je ovplyvnené splatnosťou jednotlivých dlhopisov.
  • Sektorové ETF – ich hlavnou úlohou je sledovať vývoj indexu určitého sektora alebo oblasti trhu, ako je napríklad priemysel alebo IT.
  • Menové ETF – sledujú hodnotu viacerých mien. Pokročilí investori ich využívajú na diverzifikáciu portfólia a na špekulácie.
  • Komoditné ETF – kopírujú vývoj hodnoty nejakej komodity alebo komoditného sektora.

Krátka história ETF

Prvý ETF fond vznikol v roku 1993 a kopíroval index S&P 500. Fond sa obchoduje dodnes, pričom jeho celý názov znie SPDR S&P 500 ETF trust.

SPDR S&P 500 ETF trust je najväčším ETF na svete. V súčasnosti spravuje približne 527 miliárd dolárov. Zároveň je aj najviac obchodovaným. Za deň zobchoduje viac ako 30 miliárd dolárov.

Aj keď je tento ETF fond obľúbený a populárny, nie je jediný, do ktorého môžete investovať. Okrem neho existuje viac ako 11 000 ďalších, ktoré sú zamerané napríklad na komodity, dlhopisy alebo kryptomeny.

Najznámejšie ETF

Okrem SPDR S&P 500 ETF trust existuje aj viacero ďalších úspešných a známych fondov. Medzi ne patria napríklad:

  • iShares Core S&P 500 ETF – ide o akciový ETF, ktorý spravuje cez 454 miliárd dolárov. 
  • Vanguard S&P 500 ETF – akciový fond, ktorý spravuje približne 435 miliárd dolárov.
  • Vanguard Total Stock Market ETF – ďalší akciový fond, ktorý spravuje približne 389 miliárd dolárov.
  • Invesco QQQ Trust Series I – indexový ETF, ktorý spravuje viac ako 259 miliárd dolárov.

Problém robia najmä dane

Problém s ETF fondmi spočíva najmä v rámci ich zdanenia, ktoré môže byť pre mnohých investorov pomerne chaotické. Odvíja sa totiž od toho, aký príjem z nich máte.

Z ETF fondov môžete mať dva typy príjmov:

  • Príjem z dividend – považuje sa za kapitálový a vždy sa zdaňuje. Výška sadzby dane je 19 %, resp. 25 %, ak príjem prekročí 176,8-násobok životného minima.
  • Príjem z predaja – ide o príjem, ktorý je oslobodený od dane, no len v tom prípade, že od nákupu ETF po jeho predaj uplynul viac ako jeden rok.

Poplatky spojené s ETF, najmä s príjmom z dividend, sú vysoké a nevýhodné. Súčasná legislatíva je podľa odborníkov z kancelárie Highgate Law & Tax zastaralá a nestíha reagovať na prax.

„K pôvodným podmienkam, ktoré udáva zákon pre oslobodenie pri predaji cenných papierov, navyše pridala v roku 2021 ďalšie obmedzenie. Požadovala, aby si daňovník zistil bližšie informácie o ETF fonde, o jeho právnej subjektivite a jeho daňovom režime, či je možné tento fond považovať za daňovníka dane z príjmov právnických osôb v zahraničí. A následne v závislosti od klasifikácie fondu aplikovať buď daňový režim predaja cenných papierov, alebo redemáciu podielového listu,“ uviedla kancelária.

Na problémy s ETF upozorňuje aj právnik Peter Varga, ktorý hovorí, že daný prístup nemá žiadnu oporu v zákone. „Ak predpokladáme, že investovanie do single stock je vo všeobecnosti rizikovejšie ako do ETF fondov, tak pri aplikovaní jedného z argumentov právnej logiky a maiore ad minus (od väčšieho k menšiemu) nemôžu byť v praxi finančnej správy pravidlá pre oslobodenie predaja podielov v ETF fondoch prísnejšie ako pri samotných akciových tituloch,“ upozorňuje.

Varga zároveň dodáva, že by sa nemalo stať, aby dva podobné a takmer konkurenčné produkty, v tomto prípade ETF a akcie, mali rozdielne podmienky.

Súčasný legislatívny stav trápi veľké množstvo slovenských investorov. Väčšina z nich totiž vo svojom portfóliu má nejaký ETF fond. Zmena legislatívy je tak podľa Vargu nevyhnutná, a to najmä z dôvodu stanovenia určitej právnej istoty.

Oplatí sa investovať do ETF a aká je ich budúcnosť?

Investovanie do ETF fondov je stále výhodné. Mnohí odborníci dokonca predpokladajú, že ich popularita v nasledujúcich rokoch ešte porastie. Tento odhad zakladajú najmä na tom, že počet ETF fondov sa v poslednej dobe výrazne zvýšil.

Kým v roku 2002 ich bolo len niečo cez 100, o desať rokov neskôr, v roku 2012, existovalo už viac ako 3 300 fondov. Najväčší skok v počte sme pritom mohli sledovať medzi rokmi 2021, kedy bolo k dispozícii 8 552 fondov, a 2022, kedy investori mohli investovať do viac ako 11 000 fondov.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok