Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 20. 3. 2024
Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato, striebro alebo kryptomeny. Dokonca existujú aj rôzne zaujímavé a menej tradičné nástroje či oblasti, ako sú napríklad mince, hodinky alebo umenie. Ktoré investície by vám mohli v súčasnosti zarobiť, no sú mimo pozornosti investorov?
Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Zdroj: Shutterstock

Zbrojenie

Zbrojenie predstavuje v súčasnosti jednu z najzaujímavejších oblastí investovania. Zatiaľ sa doň investuje prevažne zo strany štátov, ale postupne si toto odvetvie začínajú všímať aj firmy a jednotlivci.

Zbrojenie disponuje významným potenciálom pre rast, najmä vďaka geopolitickým konfliktom. Je však dôležité zdôrazniť, že investície nemusia smerovať len do zbraní, ale aj do ďalších prostriedkov, ako sú napríklad drony.

Zdravotníctvo a lieky

Starnutie populácie a s ním spojené otázky sociálneho a zdravotného zabezpečenia predstavujú problém, ktorý rieši celý svet. Až 10 % ľudí na svete má viac ako 65 rokov, pričom približne 10 % globálneho HDP je investovaných do tohto sektora. Práve v tom vidia skúsení investori veľký potenciál.

Farmaceutický priemysel je vďaka starnúcej populácii na vzostupe. Každoročne sa doň investuje viac ako 1,6 bilióna dolárov, a v nasledujúcich rokoch sa očakáva, že tento trend sa nezmení. Práve preto sa nemusíte obávať, že by to bol bublinový fenomén, ktorý by po krátkom čase praskol.

Nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti boli vždy populárnou investíciou, ktorá dokázala poskytnúť stabilný pasívny príjem. S príchodom zvýšených úrokových sadzieb a vysokých cien však záujem o ne mierne ochladol. Aj keď realitná bublina praskla a ceny nehnuteľností sa postupne znižujú, rok 2024 im stále nebude príliš naklonený.

Naopak, oblasť nehnuteľností netvoria len byty a rodinné domy, ale aj logistické parky, ktorých je stále nedostatok. Preto budú práve tie predstavovať jednu z TOP investičných príležitostí v nasledujúcich mesiacoch.

Meď

Komoditám sa vo všeobecnosti minulý rok nedarilo, posilnilo len zlato, ktoré prekonalo hranicu 2 000 dolárov. Jeho rast ovplyvnili najmä nepokoje, ktoré motivovali investorov, aby svoje financie vložili do niečoho stabilnejšieho.

Platí, že ak sa geopolitická situácia bude zhoršovať, zlato naberie oveľa vyššiu hodnotu. Preto je určite dobré nad tým porozmýšľať.

Pokiaľ by ste nechceli investovať do zlata, dobrou príležitosťou je meď. Tá nahradila lítium, o ktorom sa koncom minulého roka veľa hovorilo. Jeho hodnota pomaly, ale isto stúpala už nejaký čas, no neskôr klesla. V tejto oblasti totiž pribudol nový hráč, Zimbabwe, čo viedlo k nadprodukcii lítia.

Meď je však zaujímavá, pretože má široké využitie najmä v elektronike. Okrem nej by mohol byť žiadaný aj hliník, ktorý používajú automobilky a letecký priemysel.

Umelá inteligencia

Rok 2023 rozhodne patril umelej inteligencii, a to ako v oblasti využívania v bežnom živote, tak aj v rámci investícií. Ľudia vo veľkom investovali do mnohých firiem vyvíjajúcich nástroje umelej inteligencie, čo malo za následok vznik nových hráčov na trhu.

Pri umelej inteligencii by si mal každý investor uvedomiť, že tá bude stále výborným investičným nástrojom, no k scenáru z minulého roka, kedy firmy mali ročné zhodnotenie v stovkách až tisíckach percent, už s veľkou pravdepodobnosťou nedôjde.

Mince

Mince z drahých kovov, napríklad zo zlata alebo striebra, budú populárne aj tento rok. Platí tu to isté, čo sme spomínali v prípade samotného zlata. Cena takýchto mincí sa zvýši v prípade rôznych geopolitických konfliktov. Naopak, v čase pokoja bude postupne klesať.

Ak sa rozhodnete investovať do mincí z drahých kovov, myslite na to, že sú skôr doplnkom ako hlavným investičným nástrojom. V porovnaní s akciami, fondmi alebo dlhopismi totiž nie sú také výkonné.

Hodinky

Drahé a luxusné hodinky predstavujú menej tradičný typ investície, ktorý nie je všeobecne známy. Nárast ich hodnoty však hovorí sám za seba a potvrdzuje, že keď sa rozhodnete do nich investovať svoje financie, nespravíte zlý krok.

Mínusom hodiniek ako investičného predmetu je, že do tejto skupiny patria len drahé hodinky, ktorých cena začína obvykle od sumy 5 000 €. Sú teda ideálne pre tých, ktorí chcú investovať väčší objem peňazí.

Umenie

Umenie je v mnohých ohľadoch podobné hodinkám. Je vhodné pre ľudí s väčším rozpočtom, ktorí si môžu dovoliť investovať financie aj do drahých a známych obrazov alebo sôch.

Oblasť umenia je však už desiatky rokov stabilná. V porovnaní s inými investičnými nástrojmi by sme ju mohli prirovnať k zlatu. S pribúdajúcim rokmi sa jej hodnota neustále zvyšuje, čo láka čoraz viac investorov.

Alkohol

Investičný, resp. zberateľský alkohol je vhodnou voľbou pre každého, kto chce investovať do niečoho zaujímavého, ale jeho rozpočet nie je taký veľký, aby si mohol dovoliť hodinky alebo umenie.

Cena investičného alkoholu začína už na niekoľkých desiatkach eur. Platí však, že čím je fľaša whisky, rumu alebo vína drahšia, tým lepšie. Jej hodnota bude s pribúdajúcimi rokmi rásť oveľa výraznejšie.

Anketa

Máte investované v niektorom z odvetví?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok