Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Redakcia | rubrika: Článok | 18. 3. 2024
Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný turbulentých udalostí.
Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Zdroj: Shutterstock

Bitcoinu ide karta a prekonal už aj svoje historické maximá a niekoľkokrát po sebe bol najdrahší v histórii. Áno, bitcoin sa už predával aj na úrovni 73 777 USD (na burze Binance).

V rebríčku najhodnotnejších aktív podľa trhovej kapitalizácie už bitcoin nechal za sebou striebro a poskočil na ôsmu pozíciu, z ktorej má na dohľad Alphabet (Google) a Amazon. Pre zaujímavosť, taká Visa je šestnásta a Mastercard dvadsiaty štvrtý.

Samozrejme, rekordy lámali aj bitcoinové ETF a zdá sa, že ich apetít neutícha. V utorok do nich pritieklo viac ako 1 miliarda dolárov. Najväčšie sústo si z toho ukoristil iShares Bitcoin Trust spoločnosti BlackRock, do ktorého v tento deň zatiaľ prišlo rekordných 849 miliónov.

Súd rozhodol, že nie je Satoshi.

Sudca londýnskeho najvyššieho súdu vyhlásil, že Craig Wright, austrálsky "počítačový vedec", ktorý sa dlho vyhlasoval za tvorcu bitcoinu, nie je Satoshi Nakamoto.

Rozsudok je prehratou bitkou v právnej vojne Wrighta s Crypto Open Patent Alliance (COPA). Aliancia sa snaží dokázať, že Wright nie je pseudonymným tvorcom bitcoinu Satoshi Nakamoto, aby mu zabránila v žalobe na vývojára bitcoinu.

Počas právnych bojov už Wright ponúkol mimosúdne vyrovnanie tým, že aliancii a ďalším zainteresovaným stranám predložil ponuku, že sa vzdá svojich údajných autorských práv súvisiacich s bitcoinom, bitcoin cash a bitcoin ABC. Aliancia to odmietla s tým, že by to znamenalo akceptovať Wrightovu lož, že je Satoshi Nakamoto.

Sudca James Mellor vyniesol rozsudok minulý štvrtok. Podrobné odôvodnenie svojho rozhodnutia poskytne údajne neskôr.

Tipsport v Čechách vsádza na bitcoin

Najväčšia česká stávková kancelária Tipsport naskočila na vlnu záujmu o kryptomeny. Svojim používateľom umožňuje nakupovať a predávať kryptomeny priamo v rozhraní svojej služby. Novinka je určená pre všetkých registrovaných zákazníkov Tipsportu alebo Chance - stačí vyplniť registráciu do peňaženky Pluso, ktorá slúži na prácu s kryptomenami.

Technicky sa o nákup a predaj kryptomien stará česká burza Coinmate, ale používateľ Tipsportu nebude mať prístup ku všetkým jej funkciám. Chýba dokonca aj tá najzákladnejšia: bitcoin alebo iné kryptomeny nakúpené v Tipsporte si nemôžete previesť do vlastnej peňaženky. Údajne z legislatívnych dôvodov. Kupujete si teda len prísľub, že Tipsport vami nakúpené kryptomeny niekde zaregistruje a možno vám ich raz vydá. Bratia Česi sú tak zasa o niečo popredu a v našich zemepisných šírkach stávkové kancelárie podobnú možnosť neponúkajú, no banky začali veselo blokovať účty ľuďom, ktorí si nakupujú krypto. Iný kraj, iný mrav. Takt to už  u nás akosi vyzerá.

Deväťkrát lepšie ethereum

Ethereum je stále dosť ďaleko od svojho historického maxima, jeden sa pohybuje na úrovni okolo štyroch tisíc dolárov a rekord z novembra 2021 je vyše 4800 dolárov. Trhová dvojka však na seba tento týždeň upozornila niečím iným - v stredu popoludní bol na Ethereum úspešne spustený upgrade s názvom Dencun.

Ide o dlho očakávaný krok, od ktorého si komunita sľubuje výrazné zníženie transakčných poplatkov a lepšiu škálovateľnosť. Dencun obsahuje deväť rôznych návrhov na zlepšenie Etherea.

Spustenie Dencun prišlo takmer rok po upgrade v apríli 2023 v Šanghaji, ktorý umožnil účastníkom siete vybrať si svoje ethery po prechode siete na proof-of-stake.

Tesla pre šiba-in

Elon Musk pripustil, že spoločnosť Tesla by mohla pridať dogecoiny k platobným metódam, ktorými možno platiť za jej elektromobil. Reč o tom prišla v stredu počas diskusie v berlínskej Gigafactory, výrobnom závode spoločnosti Tesla.

Na otázku z publika, či by bolo možné v blízkej budúcnosti platiť za Tesly memecoinom s japonským psom v znaku, Musk odpovedal kladne: "Myslím, že v určitom okamihu by sme to mali umožniť." To okamžite vyvolalo vlnu nadšenia medzi investormi do tejto zvláštnej mince, ktorá pôvodne vznikla ako žart. Cena dogecoinu prudko vzrástla približne o desatinu. Musk jednoducho s kurzom dogecoinu vie poriadne zamávať. A pritom stačí, aby zavesil hoci jedinú vetu na svoju sociálnu sieť.

Avšak aj o tom je svet kryptomien. O skvelej možnosti zarobiť a z hodiny na hodinu zhodnotiť kapitál, ale jednou nohou musíte byť stále priparavení skrachovať.

Anketa

Investujete do kryptomien?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Krava sa nezmestí do peňaženky. Kde sa vzali peniaze?

17. 7. 2024 | Redakcia

Krava sa nezmestí do peňaženky. Kde sa vzali peniaze?

Od výmenného obchodu po kryptomeny. Peniaze sprevádzajú ľudstvo od nepamäti. V najnovšom diele podcastu No Money, No Funny! sa Diana s Lujzou vybrali pátrať po tom, kde sa vlastne vzali... celý článok

Tip na investíciu: Taliansko znovu spustilo predaj domov za jedno euro

9. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Tip na investíciu: Taliansko znovu spustilo predaj domov za jedno euro

Taliansko čelí problému vyľudňovania vidieka a starostovia sa rozhodli tento problém riešiť kreatívnym spôsobom – predajom domov za jedno euro. Hoci táto ponuka znie ako sen, skrýva... celý článok

Ako dosiahnuť pasívny príjem a odísť do dôchodku skôr: Začíname s FIRE

8. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako dosiahnuť pasívny príjem a odísť do dôchodku skôr: Začíname s FIRE

Buď finančne nezávislý a odíď do dôchodku skôr. To v slovenčine znamená skratka FIRE. Základom je našetriť si dosť peňazí, aby sme dosiahli pasívny príjem. Dá sa to však na Slovensku?... celý článok

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

1. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

Vkladná knižka bola svojho času naozaj výhodným bankovým produktom a výnosy na nej boli skutočne zaujímavé. V súčasnosti ich banky už neponúkajú, naopak, končia s nimi. Na vkladných... celý článok

Viac istôt, ale aj šialene vysoké pokuty. Do sveta kryptomien prichádzajú nové pravidlá

28. 6. 2024 | Redakcia

Viac istôt, ale aj šialene vysoké pokuty. Do sveta kryptomien prichádzajú nové pravidlá

Európska únia prijala komplexný regulačný rámec pre kryptoaktíva, známy ako MiCA, ktorý má za cieľ zvýšiť transparentnosť, zamedziť podvodom a zjednotiť fungovanie kryptoaktív naprieč... celý článok