Nakupovanie a predaj kryptomien. Základné pravidlá

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 3. 5. 2018
Obchodovanie s kryptomenami nie je zložité, ale bude si vyžadovať pevné nervy a niekedy aj lišiacku taktiku.
Nakupovanie a predaj kryptomien. Základné pravidlá

Zdroj: Shutterstock

Burzy a zmenárne

Je jedno, či chcete používať kryptomeny ako alternatívnu investíciu, alebo ako platidlo. To nie je podstatné, ak sa chcete dostať ku skutočným kryptomenám, musíte využiť jeden z dvoch dostupných spôsobov. Nákup na burze, alebo nákup v zmenárni. Niektoré kryptomeny je možné aj ťažiť, ale v súčasnej dobe je to pre užívateľa s bežným počítačom cesta najmenej výhodná. Jednoducho zisk ťaženia

Bitcoinov nerentuje náklady. Základným rozdielom medzi burzou a zmenárňou je ten, že na burze kupujete kryptomenu od iných užívateľov a v zmenárni si priamo meníte peniaze na virtuálni menu. Za to si zmenárne však obvykle pýtajú o niečo horší kurz ako má burza, ale zasa neplatíte poplatky za transakcie, čo je pre burzy pravidlo. Suma sumárom si musíte prepočítať, čo sa vám aktuálne viac hodí.

Ako to chodí na burze?

Jednoducho kupujete a predávate, ako na akejkoľvek inej burze. Búrz pracujúcich s kryptomenami je však množstvo. Bitfinex, Bitstam, GDMAX, Poloniex, Kraken, Binance, je ich niekoľko desiatok. Čím väčšia burza, tým je aj portfólio ponuky kryptomien širšie. A tak isto, ak u nich obchoduje množstvo užívateľov, tak majú aj výhodné podmienky.

Slováci majú relatívne výhodu, napríklad oproti Čechom, keďže na najväčších kryptoburzách sa obchoduje väčšinou v USD alebo EUR. Takže nepotrebujete zasa meniť peniaze, no je nutné vyrovnať sa s jazykovou bariérou. Postup je v princípe všade rovnaký. Vytvoríte si účet, vložíte peniaze a začínate obchodovať. Pozor, za každý obchod sa účtujú poplatky. V poplatkovej štruktúre je vhodné sa zorientovať ako prvé, aby ste nakoniec neprerobili výnosy práve na odmene pre brokera.

TIP: Bitcoin a kryptomeny. Kde je tajomstvo ich úspechu?

Základné pravidlá nákupu a predaja kryptomien

Zdroj: shutterstock

Zmenáreň

Je to spôsob, ako prísť ku kryptomenám ak nemáte nervy a chuť na pravidelné obchodovanie a hranie sa s kryptomenovými kurzami. Zmenárne fungujú jednoducho. Stanovujú kurz, za ktorý nakupujete alebo predávate. Je to skôr systém pre hráčov, ktorí chcú kúpiť nejaké tie kryptomeny za pár eur a potom na ne zabudnúť s tým, že možno raz vystrelia ako Bitcoin do výšok. Obchodovanie je jednoduché, nevyžaduje si žiadne obchodnícke zručnosti. Obvykle si už zmenárne neúčtujú žiadne prevodné poplatky.

Automaty

Aj na Slovensku je už niekoľko automatov na predaj kryptomien. Nákup aj predaj prebieha cez internet a je úplne anonymný. Nevýhodou je asi najhorší možný kurz zo všetkých vyššie spomenutých možností, ale anonymne si kúpiť napríklad Bitcoiny je pre niekoho atraktívna možnosť, výmenou za ktorú oželie aj zlý kurz. Pozor, nie všetky automaty umožňujú aj spätnú konverziu, teda prevod z kryptomeny na klasické platidlo. Navyše predaj kryptomien je obmedzený výškou. Obvykle niekoľko tisíc na deň.

Nenechajte sa okradnúť

Kryptomeny nie sú kryté žiadnym štátom a tak ich v podstate ani nikto nechráni. A dokonca sa už nejedna burza stala aj terčom hackerov. Napríklad z burzy Mt. Gox vďaka hackerom zmizlo 850 000 Bitcoinov. Ak sa vám také niečo stane, prakticky sa nemáte kde sťažovať. Preto existuje jedno dôležité pravidlo. Používajte burzy len na nákup a predaj a kryptomeny si okamžite sťahujte do vlastnej peňaženky. Zabezpečenej, ktorú kontrolujete výlučne vy. Ak totiž v cyber priestore o svoje kryptomeny raz prídete, nikto vám ich neobnoví.

Profitovanie na kryptomenách bez nákupu

Ako s každou „komoditou“, tak aj s kryptomenami sa dá obchodovať prakticky bez toho, aby ste si ich kupovali. Jednou z možností je CFD obchod, ktorý umožňujú medzinárodní brokeri, alebo opcie. V prvom prípade, napríklad ako pri komoditách kupujete CFD (zmluvy o rozdiele). Hoci tu kurzy kopírujú ceny kryptomien, vďaka investičným stratégiám a rovnakej cene CFD môžete napríklad zarábať aj na poklese kurzov. Tak isto je možné využívať finančnú páku.

Pri binárnych opciách ide ako vždy o absolútny hazard, ktorý prakticky funguje totožne ako tipovanie na zápasy. Vyberiete si kryptomeny a vsadíte na rast alebo zisk. Profit pri správnom tipe sa pohybuje okolo 80% z investície. No pri prehre prichádzate o všetko. Opcie sa obchodujú obvykle cez internetových brokerov.

Pri obchodovaní s kryptomenami na akýkoľvek spôsob však platí, že je vhodné do nich investovať len takú čas finančných prostriedkov, ktorú ste ochotní stratiť. Pretože patria stále k jednému z najrizikovejších investičných nástrojov.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok