Začíname investovať: Čo odporúčajú finanční guru v praxi?

Redakcia | rubrika: Článok | 24. 8. 2023
Pre človeka, ktorý si celý život odkladá peniaze iba na sporiaci účet, môže svet investovania pôsobiť zmätočne. Avšak to vás nemá odradiť. Práve vďaka investíciám máte skvelú príležitosť chrániť vaše peniaze pred infláciou a v ideálnom prípade ich aj zhodnotiť. V tomto článku nájdete tipy a rady, ako správne vstúpiť do sveta investícii.
Začíname investovať: Čo odporúčajú finanční guru v praxi?

Zdroj: Shutterstock

„Investovanie môže byť pre mnohých začiatočníkov strašiakom, no správne pochopenie základov a postupné rozvíjanie finančných zručností môže otvoriť dvere k dlhodobému rastu a finančnej bezpečnosti,“ hovorí Mark Jošta, investičný analytik spoločnosti Simplea.

Prvým krokom na ceste k úspešnému investovaniu je získanie pevných znalostí o rôznych investičných možnostiach a rizikách spojených s každou z nich. Dôkladný výskum a konzultácia s finančným poradcom sú nevyhnutnými krokmi pred začiatkom akejkoľvek investičnej činnosti.

„Na druhej strane je dôležité stanoviť si jasné ciele a investičný horizont, aby sa investície prispôsobili individuálnym potrebám. Začiatočníci by mali zvážiť diverzifikáciu portfólia, teda rozloženie investícií medzi rôzne triedy aktív, čo im pomôže minimalizovať riziko a maximalizovať príležitosti na zisk,“ dodáva Jošta.

Okrem toho, pravidelné zhodnocovanie a revidovanie investičného portfólia sú kľúčové pre úspech. Trhy sa menia, a tak je dôležité sledovať a prispôsobovať investície na základe aktuálneho ekonomického prostredia.

„Celkovo povedané, investovanie môže byť vzrušujúcou cestou k budovaniu bohatstva, avšak vyžaduje úvodnú snahu a vzdelávanie. Správne porozumenie investičným nástrojom, stanovenie jasných cieľov a trpezlivý prístup sú kľúčovými faktormi, ktoré pomôžu začiatočníkom začať investovať s istotou a sebavedomím,“ uzatvára Jošta

Kedy je správny čas investovať?

Čo najskôr. Začínajúci investori si často predstavujú, že existuje špecifické obdobie, kedy je vhodné investovať svoje prvé peniaze, a preto usilovne analyzujú trh. Avšak čím viac budete skúmať trh a odkladať nákup prvých akcií či dlhopisov, tým dlhšie budú vaše peniaze „ležať“ v banke a strácať na hodnote.

Aj Warren Buffett, muž považovaný za najúspešnejšieho investora na svete, často radí začať investovať čo najskôr. V čase písania tohto článku je Buffet na 6. mieste rebríčka najbohatších ľudí sveta podľa Forbes. Svoj tip, aby ste investície zbytočne neodkladali, vysvetľuje pomocou prirovnania so snehovou guľou.

Predstavte si, že stojíte na vrchole kopca. Tento kopec predstavuje obdobie, počas ktorého máte investované nejaké peniaze. Tie sú reprezentované snehovou guľou, ktorú pri prvej investícii položíte na sneh a necháte ju kotúľať sa nadol. Čím dlhší bude váš kopec, tým väčšia bude snehová guľa na konci. Ako sám dodáva: „Trik, ako získať čo najdlhší kopec, je začať investovať veľmi mladý alebo žiť veľmi dlho.“

Čo chcete dosiahnuť investíciou?

Ďalšou dôležitou otázkou je váš investičný cieľ. V prvom rade by ste si mali položiť kľúčovú otázku: V akom časovom horizonte chcete investované peniaze využiť?

Investície sa z tohto hľadiska delia na krátkodobé (aktíva, ktoré držíte menej ako rok) a dlhodobé (aktíva, ktoré držíte niekoľko rokov, často aj desiatky). V závislosti od vášho vybraného cieľa sa budú líšiť investičné stratégie.

Hlavná charakteristika krátkodobých investícii:

  • Je potrebná pravidelná aktivita zo strany investora – pravidelné sledovanie trhu, analýza jednotlivých investičných nástrojov, časté nákupy a predaje.
  • Pracujete s riskantnejšími aktívami, kde je vyššia šanca na zisk (ale aj na stratu) v krátkom čase.

Hlavná charakteristika dlhodobých investícií:

  • Cieľom je investovať a „zabudnúť” na peniaze.
  • Ideálne je pravidelne prispievať k počiatočnej investícii, čo sa dá v dnešnej dobe automatizovať trvalými príkazmi.
  • Investujete do menej riskantných aktív, ktoré síce nebudú rásť rýchlo, ale rast bude stabilný.

Pokiaľ financie a trhy nie sú vašou vášňou, pravdepodobne pre vás bude lepšia druhá možnosť. V tom prípade odporúčajú experti investovať do podielových alebo ETF fondov. Investícia do týchto fondov rozloží vaše peniaze medzi viacero akcií, dlhopisov a iných cenných papierov, čo je z hľadiska rizika výhodné.

Ako investovať?

Žijeme v dobe, kedy je pravidelné investovanie dostupnejšie než kedykoľvek predtým. Široká ponuka platforiem pre obchodovanie na burzách poskytuje príležitosť pre všetkých – od úplných začiatočníkov až po pokročilých investorov. Pokiaľ investujete prvýkrát a zaujímajú vás najmä dlhodobé zisky a nechcete do investovania vkladať veľa času, nemusíte si hneď zakladať obchodnícky účet s prístupom na svetové akciové burzy.

Ak nemáte skúsenosti a nechcete sa investíciami zaoberať do hĺbky, výborným riešením sú možnosti, ktoré dnes poskytuje väčšina slovenských bánk. Ich ponuka investičných nástrojov býva prispôsobená tomu, že očakávajú veľa začiatočníkov. Práve cez banky viete investovať rýchlo, jednoducho, pravidelne a v prijateľných sumách. Minimálne vklady sa dnes pohybujú iba v desiatkach eur.

Koľko peňazí investovať?

Keď už sa rozhodnete pre prvý krok, objaví sa otázka, aký dlhý ten krok chcete urobiť. Avšak pre začiatočníkov s dlhodobou investičnou stratégiou je lepšie, ak sa zamerajú na pravidelnosť krokov, nie ich dĺžku. Povedané trochu odbornejšie – investícia nie je jednorazová záležitosť. Mali by ste k nej pravidelne prispievať, čím sa bude zvyšovať suma, ktorá vám môže generovať zisk.

Experti na investície sa zhodujú na tom, že najlepšie je vybudovať si zvyk pravidelného investovania. Ideálne je odkladať si na tento účel 10 – 20 % z každej výplaty (resp. ročného príjmu).

Pokiaľ ide o počiatočnú investíciu, veľmi sa nad jej sumou nezamýšľajte. Je pravda, že čím bude väčšia, tým viac dokáže investícia zarobiť. Avšak keď budete mesačne pridávať napríklad 200 €, po 5 rokoch sa vám na účte nazbiera 12 000 €. Vtedy už nezáleží na tom, či ste na začiatku investovali 200, 500 alebo 1 000 €.

Pozerajte sa do budúcnosti

Odhodlali ste sa k prvej investícii. Vybrali ste si stratégiu, investičný nástroj a vložili ste prvé peniaze. Následne ste si nastavili trvalý príkaz na mesačný príspevok do investičného účtu. A čo ďalej?

V tomto bode je dôležitá trpezlivosť a dôvera vo vlastné rozhodnutia. O tom svedčí aj fakt, že mnohé citáty Warrena Buffetta zdôrazňujú práve dôležitosť týchto dvoch vlastností. Takže čakajte a hlavne nepodliehajte strachu, ak na chvíľu hodnota vašej investície klesne.

„Ak nie ste ochotní držať aktívum 10 rokov, nekupujte si ho ani na 10 minút.“

„Moja obľúbená doba držania je navždy.“

Anketa

Investujete pravidelne?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok