Kúpili ste kryptomeny? Pozor na krádeže: Problémový môže byť aj WhatsApp či Youtube

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 14. 4. 2023
Kryptomeny v posledných rokoch získavajú na popularite medzi investormi. Mnohých ľudí zaujala možnosť decentralizovaných peer-to-peer transakcií bez potreby sprostredkovateľov, v ktorej vidia alternatívu k tradičným finančným systémom. S vzostupom kryptomien však prichádzajú aj nové riziká, vrátane možnosti krádeže. Ako predísť lúpeži a ochrániť vaše investície? Viac sa dozviete v našom článku.
Kúpili ste kryptomeny? Pozor na krádeže: Problémový môže byť aj WhatsApp či Youtube

Zdroj: Shutterstock

Pri krypte čelíte riziku krádeže

Digitálna povaha kryptomien ich robí zraniteľnými voči rôznym útokom. Jedným z najčastejších spôsobov ich krádeže je hackerský útok. Hackeri môžu zneužiť zraniteľnosti kryptomenových búrz, peňaženiek a iných digitálnych platforiem, aby získali prístup k finančným prostriedkom používateľov.

Ďalšou taktikou, ktorú kyberzločinci využívajú, je takzvaný phishing, pri ktorom podvodníci využívajú falošné webové stránky alebo e-maily, aby získali od ľudí ich prihlasovacie údaje. Tie následne zneužijú na prihlásenie a vyprázdnenie daného účtu. Rovnaký účel sleduje aj takzvané „sociálne inžinierstvo“, pri ktorom podvodníci manipulujú používateľov, aby im poskytli citlivé informácie. Najmä sofistikované útoky sú ťažko odhaliteľné, čo z nich robí významnú hrozbu.

Svet kryptomien už zažil niekoľko vysokoprofilových krádeží a škandálov. Okrem tých celosvetovo známych, prevažne hackerských útokov, však v online priestore dochádza dennodenne k „nesledovaným“ interakciám jednotlivcov, ktoré môžu skončiť úplnou stratou.

Vymáhanie ukradnutých kryptomien je notoricky známe ako zložité, v mnohých prípadoch až nemožné. Vďaka svojej decentralizovanej povahe sú transakcie nezvratné, a tak je ťažké získať finančné prostriedky späť po ich odcudzení.

Podvody v aplikáciách WhatsApp a YouTube

Podvodníci čoraz častejšie zameriavajú kryptoinvestorov cez svetovo známe platformy, ako WhatsApp a YouTube. Vytvárajú na nich falošné profily alebo sa zmocňujú tých legitímnych. Cez ne následne zasielajú správy a videá, v ktorých tvrdia, že ponúkajú kryptomeny zadarmo výmenou za malý vklad. Časté sú aj správy o darčekoch, výhrach či dokonca varovaniach pred hrozbou. Nič netušiaci používateľ v snahe ochrániť svoje financie alebo poľahky získať nové pošle svoje finančné prostriedky alebo údaje podvodníkom, len aby o ne prišiel.

Niektoré z týchto aplikácií, predovšetkým tie četovacie, navyše využívajú optické rozpoznávanie znakov na identifikovanie textu zo snímok obrazovky uložených v napadnutých zariadeniach. Výskumníci spoločnosti ESET odhalili prvý prípad malvéru typu clipper, ktorý bol skrytý v aplikáciách na posielanie správ. Tento typ malvéru kradne alebo upravuje obsah clipboardu – schránky, do ktorej sa uloží to, čo vo vašom zariadení skopírujete.

Aby ste sa nestali obeťou týchto podvodov, je dôležité zostať ostražitý a prijať preventívne opatrenia:

  • Buďte opatrní pri všetkých nevyžiadaných správach, ktoré ponúkajú kryptomeny zadarmo alebo žiadajú prihlasovacie údaje.
  • Legitímnosť akýchkoľvek darčekových alebo propagačných akcií v oblasti kryptomien si vždy overte na oficiálnej webovej stránke projektu alebo burzy kryptomien.
  • Nikdy neklikajte na odkazy v nevyžiadaných správach a vždy prejdite priamo na webovú stránku burzy alebo peňaženky, ktorú používate, aby ste sa uistili, že ste na skutočnej webovej stránke.
  • Používajte dvojfaktorovú autentifikáciu a udržujte svoj softvér a bezpečnostné systémy aktuálne.

Zvýšte svoje bezpečie v online priestore

Na zvýšenie bezpečnosti v online priestore je dôležité dodržiavať niekoľko zásad. Po prvé, vytvorte si silné a jedinečné heslá pre každú zo svojich peňaženiek. Vyhnite sa ľahko uhádnuteľným heslám, ako napríklad „heslo" alebo „123456". Použitie správcu hesiel vám môže pomôcť udržiavať bezpečné prihlasovacie údaje.

Ďalším dôležitým bezpečnostným opatrením je dvojfaktorová autentifikácia (2FA), ktorá pridáva ďalšiu úroveň ochrany vašich účtov tým, že pri prihlasovaní vyžaduje druhú formu identifikácie. Môže to byť kód zaslaný do vášho mobilného zariadenia alebo autentifikačná aplikácia. 

Okrem toho je dôležité neuchovávať finančné prostriedky v online peňaženkách a na burzách. Namiesto toho ukladajte svoje kryptomeny do bezpečnej peňaženky, ktorú máte pod kontrolou. Osvedčené hardvérové peňaženky, ako napríklad Ledger alebo Trezor, uchovávajú vaše finančné prostriedky, údaje a heslá offline, čím zabezpečujú, že zostanú mimo dosahu hackerských útokov.

Pokiaľ sa chcete ďalej chrániť, investujte do kvalitného antivírusového softvéru, ktorý je vždy zapnutý a aktualizovaný, aby vás chránil pred malvérom a inými bezpečnostnými hrozbami. Ak budete informovaní o najnovších správach o kryptomenách a budete aktívni v kryptomenových komunitách, budete mať prehľad o aktuálnych bezpečnostných hrozbách a podvodoch. 

Najčastejšia príčina krádeže

Aj keď v kryptopriestore číhajú na investorov mnohé nástrahy, primárnou príčinou krádeží kryptomien, ako napríklad incidenty Mt. Gox, Coincheck a Bitfinex, boli útoky hackerov. Kryptoburzy a peňaženky s kryptomenami sú neustále prístupné nielen verejnosti, ale aj potenciálnym hrozbám, a preto môžu byť zraniteľné voči narušeniu bezpečnosti. 

Podvodníci môžu využívať aj sociálne inžinierstvo, pričom sa často uchyľujú k phishingovovým podvodom, aby používateľov oklamali a prinútili ich poskytnúť svoje prihlasovacie údaje alebo citlivé informácie. V niektorých prípadoch je vinníkom krádeže zvnútra niektorý zo zamestnancov alebo dodávateľov, ktorí využijú svoj prístup k systémom platformy na krádež finančných prostriedkov.

Ak vás teda zlákali zaujímavé investičné príležitosti vo svete kryptomien, nezabudnite na riziko krádeže, ktoré s nimi súvisí. Dodržiavaním osvedčených postupov na zabezpečenie investícií do kryptomien a informovaním sa o najnovších bezpečnostných hrozbách a podvodoch môžete minimalizovať tieto riziká a ochrániť svoje finančné prostriedky.

Anketa

Zažili ste už podvod s kryptomenami?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

investície, kryptomeny, riziko

Toto ste už čítali?

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok