Dá sa ešte veriť kryptomenám? Toto sú najväčšie škandály

Redakcia | rubrika: Článok | 14. 12. 2022
Kryptomeny so sebou priniesli mnoho nového. Posunuli technologický vývoj, no zároveň popálili mnohých. S novými príležitosťami sa totiž viažu aj nové riziká. Záver roka 2022 bol sprevádzaný viacerými bankrotmi v krypto segmente.
Dá sa ešte veriť kryptomenám? Toto sú najväčšie škandály

Zdroj: Shutterstock

Historicky najnovším škandálom z krypto sveta je pád burzy FTX

  1. 11. 2022 vyhlásila po katastrofálnom vývoji bankrot štvrtá najväčšia kryptomenová burza. Krátko predtým bola oceňovaná na 32 miliárd dolárov a považovaná za jednu z najstabilnejších a najzodpovednejších spoločností v krypto segmente.

Burza skrachovala, keď šéf konkurenčnej burzy vyvolal v investoroch FTX nedôveru. Tí v reakcii požadovali masívny výber kapitálu, ktorý do firmy vložili. Vysvitlo, že na vyplatenie užívateľských vkladov chýbalo burze 8 miliárd dolárov.

V reakcii na tieto udalosti klesla cena kryptomeny bitcoin z takmer 21 300 dolárov (6. 11.) pod hranicu 17 000 dolárov.

UST (LUNA)

Jeden zo známych stablecoinov mal v svojom jadre chybu. Niektorí kritici ho dokonca nazvali novou formou Ponziho schémy. Hodnotu rovnú 1 americkému doláru si algoritmický stablecoin UST držal tak, že bol naviazaný na inú menu – Luna. Viazanosť UST na Lunu bez viazanosti Luny na čokoľvek iné bude fungovať len vtedy, ak ľudia budú veriť, že si udržia svoju hodnotu. Ak by dopyt po UST alebo Lune klesol, hodnota oboch by sa mohla náhle „vypariť“.

Keďže hlavným lákadlom boli vysoké výnosy za uloženie UST na „Kotve“ (Anchor) – ktoré zase dotovali investori na Terre – nezdalo sa to ako udržateľný podnik. „Kotva“ v priebehu mesiacov spálila svoje rezervy UST v hodnote takmer 100 miliónov dolárov, aby udržala krok s dopytom po vysokých výnosoch.

Nie je jasné, čo spustilo počiatočný prepad dopytu po UST, hoci Anchor 2. mája 2022 znížil svoje výnosy z 20 na 18 %. O niekoľko dní neskôr bolo z decentralizovanej burzy Curve Finance stiahnuté veľké množstvo UST. Zakladateľ spoločnosti na Twitteri uviedol, že jeho firma Terraform Labs stiahla z burzy UST v hodnote 150 miliónov amerických dolárov, aby sa pripravila na nový „liquidity pool". Ten mal byť na burze spustený v približne rovnakom čase, avšak neznámy používateľ vymenil UST prostredníctvom Curve v hodnote približne 84 miliónov USD za menu známu ako USD Coin.

Veľké pohyby, ktoré nasledovali po znížení úrokových sadzieb, viedli mnohých vkladateľov UST ku stiahnutiu ich stablecoinov z Anchor a následnému predaju. Nastala záplava transakcií, ktoré vyradili UST z jeho viazanosti na 1 USD. To viedlo ďalších držiteľov UST k snahe dostať svoje peniaze von. Keďže však jedným z hlavných spôsobov odchodu z UST bola Luna, ktorej hodnota klesala v dôsledku straty dôvery investorov, ako aj celkového poklesu trhu, situáciu to len zhoršilo.

Mechanizmus výmeny UST a Luna spôsobil, že masívne výbery UST viedli k obrovskému rozšíreniu ponuky Luny, čo ešte viac znížilo jej hodnotu. Odhaduje sa, že krach Luny skončil prepadom ceny bitcoinu a spôsobil odhadovanú stratu hodnoty 300 miliárd dolárov v celom priestore kryptomien.

Mt Gox

Mt Gox je synonymom jednej z najväčších krypto krádeží z bitcoinovej výmennej platformy. Rovnomenná spoločnosť spustená v júli 2010 sa postupne dostala až k spracovaniu vyše 70 % všetkých vtedajších bitcoinových transakcií. Dňa 20. júna 2013 burza pozastavila výbery v amerických dolároch, čo bol však len začiatok jej problémov. Po sérii striedavých spustení a zastavení obchodovania pozastavila Mt Gox 24. februára 2014 všetky obchody. O niekoľko hodín neskôr jej web vracal len prázdnu stránku.

O niekoľko dní neskôr spoločnosť požiadala v Tokiu o ochranu pred bankrotom. Podľa spoločnosti stratila takmer 750 000 bitcoinov svojich zákazníkov a približne 100 000 vlastných bitcoinov, čo zodpovedá 7 % všetkých bitcoinov, ktoré mali v tom čase hodnotu približne 473 miliónov amerických dolárov. Podľa všetkého bola burza v priebehu rokov 2010 až 2014 predmetom viacerých hackerských útokov.

Jej zakladateľ Jed McCaleb predal burzu Markovi Karpelèsovi v marci 2011 a podľa niektorých zdrojov už v tom čase prišla spoločnosť o 80 000 bitcoinov, ktoré mali vtedy hodnotu viac ako 62 000 USD. Nakoniec bol Karpelès v auguste 2015 v Japonsku zatknutý a dňa 14. marca 2019 v Tokiu odsúdený za falšovanie údajov s cieľom nafúknuť majetok spoločnosti Mt. Gox o 33,5 milióna dolárov. Z udeleného trestu odňatia slobody na 30 mesiacov si neodsedí nič, ak sa počas nasledujúcich štyroch rokov nedopustí ďalších trestných činov.

Čínska politika a ďalšie okolnosti

Ďalší významný nepriaznivý moment pre kryptomeny spôsobila politika Číny. Obchodovanie s kryptomenami je v Číne oficiálne zakázané od roku 2019, no pokračovalo online prostredníctvom zahraničných búrz. Ku zmene došlo v septembri 2021, keď Čína prehlásila všetky „obchodné aktivity súvisiace s virtuálnou menou za nezákonné finančné aktivity, ktoré vážne ohrozujú bezpečnosť majetku ľudí". Toto vyhlásenie viedlo k ďalšiemu poklesu bitcoinu a ostatných kryptomien.

Niektoré udalosti kryptomenám naopak priali. Za zmienku stojí napríklad:

Mnoho pozitívnych momentov spôsobili rôzne prvotné ponuky mincí (z anglického ICO), ktoré sú vo svete kryptomien ekvivalentom prvotnej verejnej ponuky (IPO). Spoločnosť, ktorá chce získať peniaze na vytvorenie novej mince, aplikácie alebo služby, môže spustiť ICO ako spôsob získavania finančných prostriedkov.

Záujemcovia – investori si môžu kúpiť počiatočnú ponuku mincí a získať nový token kryptomeny vydaný spoločnosťou. Tento token môže mať určitú užitočnosť súvisiacu s produktom alebo službou, ktorú spoločnosť ponúka, alebo môže predstavovať podiel v spoločnosti alebo projekte.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

bitcoin, burza, kryptomeny

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok