Hypotéka pre podnikateľov: Všetko, čo potrebujete vedieť

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 12. 6. 2023
Hypotéka pre podnikateľov na prvý pohľad môže vyzerať veľmi podobne ako hypotéka pre bežné fyzické osoby. Pravdou však je, že tento typ úveru má určité charakteristické znaky a špecifiká, o ktorých by ste sa mali informovať predtým, než začnete žiadať o jej vybavenie. Aké podmienky a kritéria musíte splniť v roku 2023 ako podnikateľ, aby ste mohli získať hypotéku od banky?
Hypotéka pre podnikateľov: Všetko, čo potrebujete vedieť

Zdroj: Shutterstock

Čo sa posudzuje v rámci hypotéky pre podnikateľov?

Najväčší rozdiel medzi hypotékou pre bežné fyzické osoby a hypotékou pre podnikateľov spočíva v kritériách, ktoré banky posudzujú pri žiadosti. Zatiaľ čo pri žiadateľoch zamestnaných na plný úväzok sa zvyčajne zohľadňuje dĺžka zamestnania a výška mesačného príjmu, pre živnostníkov a majiteľov s. r. o. sa berú do úvahy tieto faktory:

Dĺžka podnikania

Dĺžka podnikania je zásadným faktorom, ktorý banky berú do úvahy. Minimálny počet mesiacov podnikania sa líši. Zatiaľ čo niektoré banky akceptujú podnikanie už po 6 mesiacoch, iné vyžadujú minimálne 12 mesiacov alebo dokonca 24 mesiacov.

Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie podnikáte, tým lepšie. S každým ďalším mesiacom sa zvyšuje vaša šanca na schválenie úveru.

Je tiež dôležité vedieť, že žiadosť o hypotéku nemôžete podať ako podnikateľ kedykoľvek. Môžete to urobiť až po odovzdaní daňového priznania, teda po uzavretí jedného účtovného obdobia.

Druh podnikateľskej činnosti

Banky môžu brať do úvahy aj druh podnikateľskej činnosti a s tým spojené riziká. Niektoré odvetvia môžu byť rizikovejšie ako iné, a preto inštitúcie na ne prihliadajú kritickejšie.

Príjem podnikateľa

Banky môžu vypočítať príjem podnikateľa dvomi spôsobmi – buď ako percento tržieb, alebo ako výsledok hospodárenia.

Percento tržieb

V tomto prípade sa ako príjem klienta berie určité percento z celkových tržieb. Tento príjem sa následne ešte delí číslom 12, čo predstavuje počet mesiacov v roku. Percento z celkových tržieb sa líši v závislosti od jednotlivých bánk.

Pre niektorých komorových pracovníkov, ako sú napríklad notári alebo advokáti, banky akceptujú až 60 % tržieb bez ohľadu na to, či ide o SZČO alebo s. r. o.

Výsledok hospodárenia

Druhým spôsobom dokladovania príjmu je výsledok hospodárenia. Jeho výpočet sa líši v závislosti od toho, či ste živnostník alebo máte s. r. o.

  • Výpočet pre živnostníka – (základ dane - zaplatená daň) / 12.
  • Výpočet pre s. r. o. – zisk po zdanení / 12.

V nasledujúcej tabuľke uvádzame, ktoré banky akceptujú alebo naopak neakceptujú tento spôsob dokladovania príjmu:

Banka a typ príjmu

SLSP

VÚB

Tatra banka

ČSOB

Prima banka

Unicredit

Poštová banka

mBank

SZČO

áno

áno

áno

nie

áno

áno

áno

áno

s. r. o.

áno

áno

áno

nie

nie

áno

nie

nie

Minimálny podiel vo firme

Každá banka má podmienku týkajúcu sa minimálneho podielu spoločníka. Výška tohto podielu závisí od vybranej banky a štandardne sa pohybuje medzi 33 % a 50 %. Niektoré banky môžu prijať aj nižší podiel, ale konečné rozhodnutie závisí od vašej aktuálnej situácie.

Ak by ste teda boli čiastočným spoločníkom, celkové tržby sa násobia percentom, ktoré máte vo firme.

Ďalšie faktory

Do tejto kategórie spadajú parametre, ktoré banky zohľadňujú nielen pri bežných zamestnancoch, ale aj pri podnikateľoch. Medzi tieto faktory patria:

Podnikateľ je pre banku rizikovejší

Ak ste podnikateľ, musíte sa pripraviť na zdĺhavejší proces pri vybavovaní hypotéky, ktorý je spojený s množstvom byrokracie. Dôvodom, prečo je tomu tak, je skutočnosť, že živnostníci a vlastníci s. r. o. predstavujú väčšie riziko pre banky. Ich príjmy často kolíšu v závislosti od toho, ako sa im v priebehu mesiaca darí v podnikaní.

Banky sa preto snažia poskytnúť úver, ktorý budú podnikatelia schopní bez problémov splácať aj v situáciách, keď bude ich mesačný príjem nižší.

Na čo si dať ešte pozor pri vybavovaní hypotéky?

V rámci hypotéky a jej vybavovania si dávajte pozor na optimalizáciu daňového priznania. Ak ho upravíte tak, aby ste platili čo najnižšie dane, môže sa stať, že banka vám poskytne veľmi nízku, prípadne žiadnu hypotéku.

Okrem toho pamätajte aj na to, že banky si overujú, či vaše podnikanie stále funguje a či náhodou nemáte pozastavený príjem z podnikania. Dôležité je tiež:

  • nevykazovať straty z podnikania,
  • nemať pohľadávky voči štátnym inštitúciám, ako napríklad Sociálna poisťovňa.

Hypotéku si naplánujte

Ak viete, že v budúcnosti budete chcieť kúpiť nehnuteľnosť, začnite sa pripravovať na hypotéku s dostatočným predstihom. Je ideálne poradiť sa s účtovníkom alebo odborníkom v ekonomickej sfére, ktorý vám pomôže upraviť výsledky vašej podnikateľskej činnosti tak, aby ich banky akceptovali.

Pri výbere hypotéky pre podnikateľa následne sledujte podmienky, ktoré banky majú, a či ich spĺňate. Až potom porovnávajte jednotlivé úrokové sadzby.

V situáciách, keď neviete, či spĺňate podmienky niektorej z bánk, spravíte dobre, keď sa v nej budete priamo informovať. Banku môžete navštíviť, prípadne ju kontaktovať telefonicky alebo e-mailom.

Anketa

Beriete si ako podnikateľ hypotéku?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

banka, hypotéka, riziko

Toto ste už čítali?

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Nezvládate platiť hypotéku? Tu sú vaše možnosti

26. 10. 2023 | Daniel Výcha

Nezvládate platiť hypotéku? Tu sú vaše možnosti

Našli ste na liste vlastníctva spoluvlastnícke podiely či dokonca nehnuteľnosti, ktoré sú stále napísané na vášho zosnulého príbuzného? Táto situácia je v praxi pomerne častá a nemusí... celý článok

Čo sú reverzné hypotéky a ako by mohli pomôcť Slovákom?

29. 9. 2023 | Redakcia

Čo sú reverzné hypotéky a ako by mohli pomôcť Slovákom?

Na nedostatočnú výšku dôchodkov si sťažuje mnoho penzistov už dnes. Demografický vývoj Slovenska a neuspokojivý stav verejných financií však naznačujú, že situácia sa v budúcnosti nezlepší.... celý článok

Ak veriteľ neskontroluje vašu bonitu, môžete mať úver zadarmo

8. 9. 2021 | Barbora Magočová | 1 komentár

Ak veriteľ neskontroluje vašu bonitu, môžete mať úver zadarmo

Úvery by nemali byť poskytované osobám, ktoré ich nebudú schopné splácať. Čo sú poskytovatelia úverov povinní zisťovať a ako môžete profitovať z toho, keď svoje povinnosti zanedbajú? celý článok

Príbuzný naletí každému podvodníkovi a rozdáva peniaze: čo robiť?

28. 4. 2021 | Barbora Magočová

Príbuzný naletí každému podvodníkovi a rozdáva peniaze: čo robiť?

Problémy s vyhodnocovaním výhodnosti rôznych transakcií prichádzajú s vyšším vekom, zhoršením duševného zdravia či zneužívaním návykových látok. Ako postupovať, ak už problém nastal... celý článok