Covid-19 a dovolenka: Ako funguje cestovné poistenie a koľko to stojí?

Redakcia | rubrika: Článok | 2. 8. 2021
Chystáte sa počas leta na dovolenku? Nemali by ste zabudnúť na cestovné poistenie, ktoré mnoho ľudí stále považuje za nepotrebné. Skutočnosť je však často iná.
Covid-19 a dovolenka: Ako funguje cestovné poistenie a koľko to stojí?

Zdroj: Shutterstock

Každého môže počas dovolenky v zahraničí zastihnúť nepredvídaná udalosť. Finančné náklady takýchto problémov však môže kryť cestovné poistenie. V zelených krajinách, ktoré tak označí slovenské ministerstvo zahraničných vecí, chráni toto poistenie dovolenkára aj proti Covidu-19, v červených a čiernych však už nie.

 

Čo vlastne kryje cestovné poistenie?

Cestovné poistenie slúži na krytie neočakávaných udalostí, či už zdravotných alebo finančných, ktoré sa niekomu prihodia v zahraničí alebo na domácej dovolenke. Poistenie sa skladá zo základného balíka a špeciálneho pripoistenia. Základný balík spravidla tvorí krytie liečebných nákladov spolu s asistenčnými službami. V rámci pripoistenia si ľudia môžu vybrať špeciálne udalosti, ktoré môžu na ich dovolenke nastať a pri ktorých chcú byť chránení.

Čo môže byť v základe:

  • úhrada liekov,
  • ošetrenie,
  • hospitalizácia,
  • zubár,
  • operácie,
  • prevoz pacienta alebo telesných pozostatkov,
  • a podobne.

Čo môže byť v pripoistení:

  • športové aktivity,
  • batožina a osobné veci,
  • storno zájazdu, leteniek a ubytovania,
  • zodpovednosť za škodu,
  • úraz,
  • a podobne.

Tip: Chystáte na leto dovolenku? Pozrite si, ako ju čerpať správne

Pozor na čierne krajiny

V princípe platí, že pri ceste do čiernej krajiny na cestovateľskom semafore, kam ministerstvo zahraničia naďalej odporúča necestovať, nie ste poistením liečebných nákladov chránení pre prípad nákazy vírusom Covid-19.

„Do čiernej krajiny cestujete na vaše riziko, pretože cestovné poistenie vás v prípade ochorenia na Covid-19 nechráni,” vysvetľuje finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.Cestovné poistenie totiž spravidla nekryje také udalosti v súvislosti s pandémiou.

Toto pravidlo platí najmä v krajine, ktorá je vopred označená ako vysoko riziková. Ak teda ochoriete na Covid-19 a budete potrebovať zdravotnú starostlivosť v zahraničí, poisťovňa bude prihliadať na to, v ktorej krajine sa to prihodilo.

Poisťovne majú v týchto prípadoch právo úplne zamietnuť preplatenie nákladov. Viaceré poisťovacie domy sa ale pandémii už prispôsobili a ponúkajú poistky, ktoré už tieto riziká kryjú v základnom balíku. Ponuky sú však rôzne, treba si ich overiť dopredu.

Preplatí poisťovňa karanténu: Niektoré poisťovne síce už ponúkajú cestovné poistenie, ktoré s pandémiou a karanténou rátajú, no stále to nie je pravidlom. Mnoho krajín sveta má aj naďalej platnú povinnosť podrobiť sa povinnej karanténe pri príchode zo zahraničia. Ak sa do nej niekto dostane, musí počítať aj s nákladmi na hotel či iné ubytovanie. „Chcem prízvukovať, že karanténa nie je považovaná za liečenie ochorenia. Ak vás teda niekde pošlú do karantény, budete si ju musieť kompletne zaplatiť sami, cestovné poistenie vám nepomôže,“ vysvetľuje Búlik.

Ako funguje poistenie storna?

Obzvlášť obozretní by mali byť ľudia, ktorí sa pri ceste do zahraničia spoliehajú aj na poistenie storna v prípade, že nebudú cestovať do zahraničia zo strachu z pandémie. Poisťovňa storno nepreplatí, ak sa niekto rozhodne necestovať pre obavy.

Poistenie storna funguje len vtedy, ak pred odchodom dovolenkár akútne ochorie napríklad na Covid-19 alebo ak mu niekto adresne nariadi domácu karanténu, a tým mu znemožní vycestovať. Časť poisťovní preplatí prepadnuté letenky či ubytovanie pri poistení storna zájazdu v prípade, že ministerstvo zahraničia danú krajinu preradí do 3. alebo 4. stupňa cestovného odporúčania.

Dobrou správou však je, že časť aeroliniek v tomto roku výnimočne umožňuje prebookovanie aj najlacnejších leteniek na iný termín v prípade, že krajina neumožňuje vstup cudzincom na svoje územie.

„Odporúčam vybrať si také aerolinky, ktoré majú vo svojich podmienkach možnosť prebookovať let bez ďalších podmienok. Netreba sa spoliehať na podmienku zákazu vstupu do krajiny,“ hovorí finančný analytik.

Mnohé krajiny ho totiž zrušili a uplatňujú 14-dennú karanténu. Ak sa kvôli tomu niekto rozhodne necestovať, nebude mať nárok na úhradu nákladov zo storna.

Cestovné poistenie je drahšie

Tento rok ľudia zaplatia za cestovné poistenie minimálne raz toľko ako vlani. Pod tohtoročné zdraženie sa podpísala hlavne pandémie. „Aj vzhľadom na aktuálnu situáciu s epidémiou a vznik nových mutácií je preto otázne, či pôjde o konečné navýšenie ceny alebo nie,“ hovorí Alojz Kozoň, oblastný riaditeľ a akcionár Sophistic Pro finance.

Koľko však môže stáť? Napríklad základný balík pre štvorčlennú rodinu, ktorá cestuje do Chorvátska, môže stáť od 16 eur. Pri kvalitnom poistnom krytí, ktoré by zahŕňalo napríklad aj riziko Covidu-19, sa cena poistenia hýbe od 40 € pre celú rodinu. Ceny sú však v poisťovniach rôzne. Odporúčame preto využiť internetové porovnávače.

Anketa

Máte pri cestovaní uzatvorené aj poistenie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok