Cestovanie do exotiky: kam lietajú Slováci tento rok?

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 3. 2021
Cestovanie cez cestovné kancelárie sa počas pandémie javí ako najbezpečnejšia forma relaxu pri mori.
Cestovanie do exotiky: kam lietajú Slováci tento rok?

Zdroj: Shutterstock

V tomto roku doposiaľ na dovolenku do exotiky odletelo približne 30.000 Slovákov. Najviac cestovali do Spojených arabských emirátov, na Maldivy, Zanzibar, do Dominikánskej republiky a Egypta. Informoval o tom prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes. Cestovanie cez cestovné kancelárie je podľa neho momentálne najbezpečnejšou formou cestovania.

Na dovolenke sa nakazil len zlomok cestujúcich 

Berkes skonštatoval, že podľa aktuálne zverejnených štatistík bolo od januára až doteraz na Slovensko importovaných 35 prípadov, z toho tri prípady z krajín, ktoré nie sú bežnou dovolenkovou destináciou, ako je Kolumbia, Saudská Arábia či Alžírsko a do týchto krajín Slováci necestovali s cestovkami. „V prepočte tieto čísla predstavujú 0,001 %, čo je hlboko pod slovenským priemerom, zdôraznil.

Berkes podotkol, že cestovné kancelárie v súčasnosti robia množstvo krokov a opatrení pre to, aby cestovanie bolo bezpečné a zodpovedné. Organizujú napríklad vlastné chartre formou priamych letov zo Slovenska, na palubách lietadiel sú prítomní len otestovaní cestujúci. Vyberajú tiež destinácie, hotely a rezorty, ktoré považujú za bezpečné a vedia, že sa v nich dodržiavajú hygienické opatrenia. Zároveň osobne navštevujú destinácie a hotely a overujú, že dodržiavajú opatrenia.

 

Väčšina destinácií vyžaduje negatívny test

Cestovné kancelárie sa svojou činnosťou prispôsobujú pandemickej situácii a v poslednom období organizujú minimum charterových, teda vlastných letov. Posledné prílety klientov slovenských cestovných kancelárií do Bratislavy boli 8. marca z Dominikánskej republiky a 7. marca z destinácie Maldivy a Dubaj. „Ako v predchádzajúcich príletoch, tak aj v tých ostatných sa klienti riadili prijatými opatreniami a podrobili sa kontrole,“ dodal Berkes s tým, že Slovensko opúšťali s negatívnym PCR alebo antigénovým testom, nie starším ako 48 hodín.

Súčasne priblížil, že v Dominikánskej republike boli klienti testovaní PCR testami pred odletom do vlasti. Pred návratom na Slovensko bolo povinnosťou každého cestujúceho vyplniť najmenej 24 hodín pred odletom on-line formulár na stránke ministerstva dopravy. „V prípade nevyplnenia formulára hrozilo cestujúcemu nepripustenie k odletu,“ pripomenul Berkes. Pred návratom späť bolo tiež nutné zaregistrovať sa na stránke http://korona.gov.sk/ehranica a následne absolvovať povinnú karanténu.

Pri návrate klientov z destinácie Maldivy späť na Slovensko bolo rovnako povinnosťou každého cestujúceho zaregistrovať sa na stránke a následne absolvovať povinnú karanténu. „Na ôsmy deň môžu klienti podstúpiť PCR test, ktorý je zahrnutý v cene zájazdu,“ ozrejmil prezident SACKA.

Zároveň poukázal na to, že cestovné kancelárie dokážu efektívne kontrolovať celý priebeh poskytovaných služieb od nástupu do lietadla cez hotelové transfery, až po kontrolu priebehu poskytovania ubytovacích a stravovacích služieb. „Máme k dispozícii menné zoznamy klientov a máme prehľad o pohybe a činnosti klientov cestovných kancelárií. Vieme veľmi efektívne prispievať k informovanosti cestujúcich prostredníctvom našich zástupcov, delegátov priamo v destinácii,“ zdôraznil Berkes. Cestovanie cez cestovné kancelárie považuje momentálne za zodpovednú formu cestovania.

Kam v lete? Grécko láka na ostrovy

Cestovné kancelárie sa už pripravujú letnú sezónu. Pozornosť sa upriamuje na grécke ostrovy, pretože dokážu veľmi efektívne regulovať a kontrolovať pohyb turistov. Záujem o turistov zo Slovenska a ČR už prejavilo aj Chorvátsko.

Odborníci na cestovný ruch hovoria, že niektoré destinácie budú klientom prístupné a dostatočne bezpečné. „Prevažovať asi budú európske destinácie, otázkou bude veľmi obľúbené Turecko, ktoré prijalo veľmi prísne opatrenia na ochranu turizmu a turistov ako prvé,“ priblížil Berkes.

Zároveň ozrejmil, že cestovné kancelárie veľmi podrobne sledujú prostredníctvom svojich partnerov a zástupcov zavedené opatrenia v hoteloch a letoviskách. Ide hlavne o opatrenia povinného očkovania kompletného personálu hotela, prijatých zvýšených hygienických opatrení, upravených podmienok pri poskytovaní stravovacích služieb a podobne, dodal prezident SACKA pre TASR.

Anketa

Poisťujete sa tesne pred dovolenkou alebo máte celoročné poistenie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok