Komentár: Črtá sa zásadný česko-slovenský online vstup na burzu

Olivia Lacenová | rubrika: Článok | 12. 3. 2021
Podľa zdrojov serveru Mergermarket uvažuje spoločnosť Mall Group, ktorá je vlastníkominternetového obchodu Mall.cz a slovenského ekvivalentu Mall.sk o primárnom úpise svojich akcií na trhu.IPO by znamenalo pre firmu, ktorá sa aktuálne nachádza v červených číslach, získanie ďalšieho kapitálu na svoje podnikanie.
Komentár: Črtá sa zásadný česko-slovenský online vstup na burzu

Zdroj: Shutterstock

Komentár hlavnej analytičky TopForex Olívie Lacenovej

O odpredaní časti svojich podielov vo firme majú údajne uvažovať investičné skupiny Rockaway Capital, PPF a EC Investments. IPO by podľa predbežných odhadov mohlo oceniť spoločnosť  na 1,5 až 2 miliardy eur. Organizáciu IPO pravdepodobne zastreší americká investičná banka JP Morgan. 

Pre predaj časti akcií pripadajú do úvahy viaceré významné európske burzy. Počas minulého roka sa v súvislosti s touto udalosťou hovorilo o Varšave.  Momentálne je však v centre pozornosti vďaka prudkému rastu objemov obchodov najmä Amsterdam. Do úvahy prichádza aj pražská burza, keďže Mall Group pôsobí v Českej republike, ale aj na Slovensku, Poľsku, Maďarsku, Chorvátsku a v Slovinsku. 

Je však nutné dodať, že momentálne je celý proces v začiatočnej fáze a akcionári sa môžu nakoniec rozhodnúť pre iný spôsob, ako odpredať časť akcií a znížiť tak svoj podiel vo firme. Podľa zverejnených výročných výsledkov skupiny PPF, ktorá je spoluvlastníkom Mall Group, sa v júni 2020 strata za predchádzajúci rok vyšplhala na úroveň okolo 66 miliónov eur, čo predstavuje o 2 milióny menej ako v roku 2018. Tento stav však spoločnosť pripisuje investíciám, ktoré by mali priniesť efekt v najbližších rokoch a spoločnosť by sa konečne prehupla do čiernych čísel. Tržby spoločnosti totiž neustále rastú. Za rok 2019 dosiahol obrat 708 miliónov eur, čo predstavovalo medziročný rast na úrovni 7 percent. Na oficiálnej stránke spoločnosti sa uvádza, že v roku 2020 dosiali tržby 960+ miliónov eur, vydaných bolo 11 miliónov objednávok a k dispozícii je 1100 výdajných miest. 

PPF Petra Kellnera vlastní 40 percent Mall Group, pričom ďalších 40 percent spadá pod Daniela Křetínského a Patrika Tkáča prostredníctvom EC Investments. Posledných 20 percent má Jakub Havrlant, ktorý stojí na čele investičnej skupiny Rockaway a zároveň je predsedom predstavenstva Mall Group. 

Skupina Mall Group pôsobí najmä v oblasti e-commerce a združuje e-shopy, ktoré sa zaoberajú  predajom celého portfólia rôznych produktov od elektroniky až po potraviny.  Okrem známych značiek Mall.cz a Mall.sk do skupiny patria napríklad CZC.cz, Bigbrands.cz, Rozbaleno.cz a Košík.cz.  Menej známym faktom je, že okrem toho prevádzkuje aj finančné služby prostredníctvom svojej služby Mall Pay, ktorá poskytuje možnosť odloženej platby za online nákupy a internetovú televíziu Mall TV, ktorá zároveň slúži k propagácii e-shopov.

Olivia Lacenová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

26. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

Mladí Slováci sa boja, že si nebudú môcť dovoliť vlastné bývanie. Ceny nehnuteľností sa totiž strojnásobili. Známy slovenský podnikateľ a investor Milan Dubec však tvrdí, že nehnuteľnosti... celý článok

Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

23. 7. 2024 | Redakcia

Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

Slovenská ekonomika zažila v minulom roku a v prvom polroku 2024 výrazné oživenie, ktoré sa prejavilo na zvýšenej spotrebe domácností. Tento pozitívny trend sa odzrkadlil v náraste... celý článok

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

19. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

Bude mať Slovensko novú daň? Koalícia údajne pracuje s návrhom dane z finančných transakcií, ktorá by ukrojila z každej výplaty, faktúry či výberu z bankomatu malú čiastku. Ministerstvo... celý článok

Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

15. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

Peňaženky Slovákov si môžu po dlhej dob vydýchnuť. Spotrebiteľské ceny v júni 2024 stagnovali, čo signalizuje spomalenie rastu cien tovarov a služieb. Medziročná inflácia sa drží na... celý článok

Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

11. 7. 2024 | Barbora Magočová

Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

Koncesionárske poplatky sú zrušené už presne rok a zrušená je aj samotná RTVS. To však neznamená, že štát zabudol na nevybraté koncesionárske poplatky. Výzva na zaplatenie vám môže... celý článok