Prevozné značky - ako fungujú a kedy ich potrebujete?

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 9. 2020
Ak kupujete auto v zahraničí, budete pre jeho dovoz a prihlásenie na Slovensku potrebovať okrem iného aj tzv. prevozné značky.
Prevozné značky - ako fungujú a kedy ich potrebujete?

Zdroj: Shutterstock

Dovoz ojazdených automobilov zo zahraničia je na Slovensku hitom už roky. Administratívne pritom nejde vôbec o jednoduchý úkon. Auto si musíte starostlivo vyhľadať, odskúšať naživo, vycestovať za ním do zahraničia a napokon ho v rámci zákona doviesť na územie Slovenska a čo možno najskôr prihlásiť. Ako však treba postupovať pri dovoze jazdenky z inej krajiny Európskej únie?

Odhlásenie vozidla a prevozné značky

Či už ste auto kúpili po dôkladnom preskúmaní jeho histórie a technického stavu alebo išlo skôr o rýchlu kúpu, pretože ste sa do vozidla skrátka zamilovali, následný postup odhlásenia a prihlásenia je v zásade pre všetkých rovnaký.

Bezprostredene po kúpe automobilu musíte vozidlo odhlásiť na príslušnom dopravnom inšpektoráte, ide o takzvané zrušenie trvalého prihlásenia pre vývoz do cudziny. Následne vás čaká nutnosť vybaviť prevozné značky. Tie vám vie vystaviť buď predajca alebo je ich nutné vybaviť v špecializovanej firme - je užitočné, že sa často nachádzajú v blízkosti úradov a vy tak nemusíte v zahraničí pendlovať hore-dole.

 

Prevozné značky sa dajú kúpiť resp. požičať

Firmy špecializujúce sa na dovoz áut ponúkajú možnosť zapožičania resp. zakúpenia troch typov prevozných značiek. Prvým typom sú prevozné značky typu C, ktoré sú určené len na vybavenie kontroly originality, technickej kontroly a emisnej kontroly pre individuálne dovezené osobné vozidlá, prípadne na skúšobné a predvádzacie jazdy pre predajcov vozidiel a nemožno ich používať v zahraničí, len na Slovensku.

Pri kúpe auta zo zahraničia a následnom dovoze na Slovensko možno použiť len medzinárodné prevozné značky. Prevozné značky určené na dovoz vozidiel sa smú užívať len na jazdené alebo nové vozidlá. Pokiaľ sa jedná o nové vozidlo, musí mu byť pridelený COC certifikát. Užívanie je možné na osobné vozidla, nákladné vozidla, úžitkové vozidlá, motocykle, prívesy, návesy.

Osobitným typom prevozných značiek sú tzv. červené prevozné značky, ktoré sa používajú v Nemecku. Používajú sa na export vozidiel z krajiny a pre ich získanie potrebuje mať auto platnú STK (TUV) a odhlásený technický preukaz. Ku červeným značkám získate aj doklad o poistení, kompletnú knihu jázd a všetky potrebné dokumenty na prehlásenie na Slovensku.

Tip redakcie: Môže sa stať, že kupované auto nemá absolvovanú náležitú obdobu technickej a emisnej kontroly. Vtedy naň nedostanete ani prevozné značky, a teda ho musíte priviezť na vozíku. Pred kúpou teda skontrolujte, či auto má STK a EK, resp. obdobnú kontrolu technického stavu.

Prehľad krajín, v rámci ktorých je možné využiť medzinárodné prevozné značky: Česko, Rakúsko, Nemecko, Maďarsko, Holandsko, Francúzsko, Poľsko, Anglicko, Belgicko, Chorvátsko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Nórsko, Portugalsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko.

Koľko stoja prevozné značky?

Výška poplatku spolu s poistením závisí od konkrétneho štátu, zvyčajne sa pohybuje od 10 eur do 50 eur. Odborníci odporúčajú zakúpiť prevozné značky na viac ako 5 dní a to minimálne na 15 dní, nakoľko procedúra prihlásenia na Slovensku trvá pomerne dlho. Pokiaľ vyprší lehota ich platnosti je nutné vybaviť na obvodnom úrade tzv. dočasné značky (cena 33 eur) 

Aké doklady treba mať pri dovoze auta na Slovensko?

Pred odchodom zo zahraničia s kúpeným autom potrebujete tieto doklady:

  • kúpno-predajnú zmluvu, faktúru alebo darovaciu zmluvu k vozidlu

  • doklad o odhlásení

  • technický preukaz vozidla

  • prevozné značky

  • protokoly o platnej technickej a emisnej kontrole.

Čo treba urobiť po dovoze auta zo zahraničia?

Po úspešnom dovoze auta na Slovensko začína administratívny proces. Prvým krokom sú preklady. Najprv je nutné spraviť úradný preklad technického preukazu dovážaného vozidla, potvrdenia o odhlásení vozidla z premávky a dokumentov o STK/EK. Ak sú doklady o nadobudnutí vozidla (faktúra, kúpna zmluva alebo darovacia zmluva) v inom jazyku, je nutné ich tiež úradne preložiť.

Následne je nutné absolvovať odborný posudok o kontrole originality vozidla s výsledkom hodnotenia spôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách. Treba si ustrážiť lehotu 15 dní a podať žiadosť na obvodnom úrade v tomto termíne, inak je potrebné absolvovať kontrolu originality ešte raz. Cena je približne 80 eur v závislosti od vozidla.

Potom potrebujete absolvovať STK a emisnú kontrolu a až následne idete na dopravný inšpektorát. Tam odovzdáte:

  • vyplnenú žiadosť o zapísanie vozidla do evidencie

  • osvedčenie o evidencii časť II vydané príslušným obvodným úradom dopravy

  • rozhodnutie obvodného úradu dopravy o schválení technickej spôsobilosti vozidla alebo uznaní jeho typového schválenia, toto rozhodnutie sa na účely prihlásenia vozidla považuje za doklad o nadobudnutí vozidla

  • potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla

  • platný doklad totožnosti

Anketa

Pri výbere auta sledujete ponuku aj zahraničných predajcov?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+12
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok