Ako prebieha STK a EK? Na týchto pár vecí sa pripravte vopred

Roland Regely | rubrika: Článok | 11. 5. 2020
Absolvovať technickú kontrolu a kontrolu emisií je povinnosťou všetkých majiteľov vozidiel starších ako 4 roky. Platí, že čím staršie vozidlo, tým vyššiu pozornosť by sme mu mali venovať.
Ako prebieha STK a EK? Na týchto pár vecí sa pripravte vopred

Zdroj: Shutterstock

Kontroly technického stavu vozidla bývajú pre mnohých stresujúcou záležitosťou. Tí, ktorí ju zažili už totiž vedia, že motorové vozidlo by počas návštevy staníc STK skutočne malo byť v adekvátnom stave, so správnymi pneumatikami, dobre nastavenými svetlometmi, plne funkčnou výbavou a bez závažnejších technických závad. Ako vlastne prebieha STK a EK?

Nezabudnite si doklady

Na termín STK sa dnes už môžete v mnohých staniciach objednať cez internet, ale pokojne aj „po starom“ telefonicky. Niektoré stanice STK dokonca posielajú mesiac vopred aj pripomienku o chystanej kontrole STK - túto možnosť určite odporúčame využiť. Mesiac je totiž dostatočne dlhá doba na to, aby ste stihli vyriešiť všetky nedostatky na aute. 

V Deň D si dajte obzvlášť pozor na to, aby ste si nezabudli doklady k automobilu. Budete potrebovať najmä:

  • technický preukaz (osvedčenie o evidencii časť I alebo časť II alebo technické osvedčenie vozidla pri vozidle, ktoré nepodlieha prihláseniu do evidencie vozidiel), protokol o montáži plynového zariadenia (vozidlo s pohonom na LPG alebo CNG, ktoré nie je vybavené zariadením od výrobcu),

  • protokol o inšpekcii CNG, LNG nádrže (ak takú máte)

  • certifikát o vykonaní opravy vozidla vydaný certifikovaným miestom opravy

Všetky potrebné doklady odovzdáte na pokladni, prípadne prijímacému technikovi. Auto si buď prevezme technik a dopraví vás na miesto, kde sa vykoná kontrola alebo budete šoférovať vy ako majiteľ.

 

Estékáčka začína emisnou kontrolou

Po príchode na stanicu kontroly technik začína emisnou kontrolou. Ak ste na stanicu prišli zo vzdialenejšieho miesta, nemusíte sa báť, že motor nebude zahriaty na prevádzkovú teplotu - to je totiž k úspešnej skúške potrebné. Ak sa vám to nepodarí cestou, technici to urobia za vás jednoduchým naštartovaním a voľnobehom motora.

Emisie vo vašom automobile máte len minimálnu šancu ovplyvniť. Mali by však dosahovať limity stanovené výrobcom, ak sa tak nedeje, niečo je nesprávne a budete musieť ísť do servisu. Meranie obsahu škodlivín vo výfukových plynoch pri kontorle STK sa musí vykonávať na schválených zariadeniach s automatizovaným postupom merania, ktoré sú pravidelne kalibrované. Iba tak možno skontrolovať skutočné hodnoty. Limity sú pre každé vozidlo stanovené výrobcom a preberajú sa automaticky z centrálnej databázy poverenej technickej služby.

Počas merania emisií môže technik okrem voľnobehu skúšať aj rôzne záťažové testy na motore, kedy postupne pridáva a uberá na plyne. Chce totiž vedieť (najmä pri dieselových motoroch), či sú vypúšťané emisie v norme aj počas vyšších otáčok motora.

Nasleduje technická kontrola stavu vozidla

Počas STK sa vozidlá nesmú opravovať ani nastavovať, účelom je len zistiť aktuálny stav a vyhodnotiť ho. Samotná kontrola sa začína overovaním, či identifikačné údaje v dokladoch súhlasia s tými, ktoré sa nachádzajú na vozidle. Technik STK kontroluje funkčnosť a stav dverí, okien, pneumatík, osvetlenia a pod. Taktiež overí aj úplnosť povinnej výbavy.

Kontrola ďalej pokračuje meraním sklonu predných svetlometov. Predpísaná hodnota sa nachádza priamo na každom svetlomete.

Účinnosť bŕzd sa zisťuje na valcovej skúšobni pre každú nápravu zvlášť, nezabúda sa ani na parkovaciu brzdu.

Na ďalšom stanovisku kontrolnej linky technik na zdviháku zospodu skontroluje stav karosérie, podvozku a tlmičov, zisťujú sa vôle v riadení a uložení kolies.

Následne technická kontrola končí a vy sa dozvedáte jej výsledok. Ak je všetko v poriadku, dostanete nové osvedčenie a nálepku a nasledujúcu návštevu absolvujete o 2 roky. Ak technik zistil nedostatky, pre ktoré nie je možné udeliť nové osvedčenie - vaše ďalšie kroky povedú do servisu, kde musí dôjsť k náprave.

Opakovaná technická kontrola sa vykonáva v čiastočnom rozsahu so zameraním na kontrolu odstránenia chýb. Deje sa tak do 60 dní odo dňa vykonania pôvodnej technickej kontroly. Po tomto termíne sa musí vykonať nová technická kontrola a to v plnom rozsahu.

Anketa

Aký je rok výroby vášho auta?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok