Môže vás zamestnávateľ nútiť pracovať aj cez sviatok alebo v nedeľu?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 7. 10. 2019
Nariadil vám zamestnávateľ na nedeľu inventúru a vám sa to vôbec nehodí? Čítajte, v akých prípadoch vás môže zamestnávateľ zavolať do práce aj cez víkend či počas sviatkov.
Môže vás zamestnávateľ nútiť pracovať aj cez sviatok alebo v nedeľu?

Zdroj: Shutterstock

Rozvrhnutie pracovného času je kľúčové

Odpoveď na to, či budete musieť do práce aj cez víkend, záleží v prvom rade od rozvrhnutia vášho pracovného času. O jeho rozplánovaní v zásade rozhoduje zamestnávateľ. Rovnomerné rozvrhnutie pracovného času však musí aspoň prerokovať s odbormi či inými zástupcami zamestnancov; nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času musí byť zástupcami zamestnancov dokonca odsúhlasené. Ak u vášho zamestnávateľa nijakí zástupcovia zamestnancov nepôsobia, musí sa zamestnávateľ na nerovnomernom rozvrhnutí pracovného času dohodnúť priamo s vami. Rozvrh zmien by vám mal byť predložený vždy najmenej 1 týždeň vopred.

Či už ide o rovnomerné alebo nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času, Zákonník práce zamestnávateľovi ukladá, aby vám raz za týždeň poskytol 2 po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku. Nepretržitý odpočinok by mal u väčšiny zamestnancov primárne pripadnúť na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok. Právna úprava však zároveň rešpektuje, že takéto rozvrhnutie pracovného času nie je možné v každej prevádzke. Pokiaľ to s ohľadom na povahu práce a podmienky prevádzky nejde inak, môže byť nepretržitý odpočinok v týždni poskytnutý aj v iných dvoch po sebe nasledujúcich dňoch. Takéto riešenie je ale prípustné len u zamestnancov starších ako 18 rokov. V niektorých prevádzkach právna úprava umožňuje aj kratšie stanovenie nepretržitého odpočinku v týždni, než 2 po sebe nasledujúce dni. Uvedené však musia vždy schváliť zástupcovia zamestnancov alebo príslušný zamestnanec, ktorého sa to týka.

Ak teda máte podľa rozvrhu práce stanoveného v zmysle vyššie uvedených pravidiel pracovať aj v sobotu či v nedeľu, nebude vo vašom prípade záležať na tom, že si väčšina zamestnancov užíva voľný víkend; zamestnávateľ má samozrejme právo na to, aby ste sa do práce aj v týchto dňoch dostavili. Zákonník práce toto znevýhodnenie kompenzuje aspoň poskytnutím príplatkov. Pokiaľ nie je dohodnuté inak, prinesie vám pracovná sobota mzdové zvýhodnenie v sume 50 % minimálnej mzdy; za prácu v nedeľu dostanete príplatok až v sume 100 % minimálnej mzdy.

 

Sviatok a dni nepretržitého odpočinku môže zamestnávateľ prerušiť len výnimočne

Aj keď dni vášho nepretržitého odpočinku v týždni nemusia vždy pripadať na sobotu či nedeľu, musí vám v nich zamestnávateľ dopriať čas na náležitý relax či vybavovanie súkromných záležitostí. Ak je podľa vášho pracovného rozvrhu určitý deň zároveň dňom vášho nepretržitého odpočinku v týždni, považuje sa takýto deň spolu so sviatkami za deň pracovného pokoja.

V dňoch pracovného pokoja vám môže zamestnávateľ nariadiť prácu iba z mimoriadnych dôvodov; jej nariadenie navyše musí prerokovať so zástupcami zamestnancov. Obmedzené sú aj druhy prác, ktorými vás môže zamestnávateľ v dňoch pracovného pokoja poveriť.

V dňoch vášho nepretržitého odpočinku v týždni musí ísť vždy o nevyhnutné práce, ktoré sa nemôžu vykonať v pracovných dňoch a ktoré môžu spočívať len v:

  • naliehavých opravárskych prácach,
  • nakladacích a vykladacích prácach,
  • inventúrnych a uzávierkových prácach,
  • prácach vykonávaných v nepretržitej prevádzke za iného zamestnanca, ktorý sa nedostavil na zmenu,
  • prácach na odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život, zdravie alebo pri mimoriadnych udalostiach,
  • prácach nevyhnutných so zreteľom na uspokojovanie životných, zdravotných a kultúrnych potrieb obyvateľstva,
  • kŕmení a ošetrovaní hospodárskych zvierat,
  • naliehavých prácach v poľnohospodárstve v rastlinnej výrobe pri zakladaní, ošetrovaní a zbere pestovaných plodín a pri spracovaní potravinárskych surovín.

Vo sviatočný deň vám môže zamestnávateľ nariadiť len vyššie uvedené práce, ktorými by vás mohol poveriť v deň nepretržitého odpočinku v týždni a ďalej práce v nepretržitej prevádzke a práce potrebné pri strážení jeho objektov.

Tip: Vypočítajte si výšku vašej čistej mzdy na našej mzdovej kalkulačke

Predavačom v obchodoch pomohol zákaz sviatočného predaja

V dnešnej dobe nie je výnimkou, že cez víkend (a to aj  v nedeľu) vidíme pracovať najmä zamestnancov rôznych supermarketov či predavačov v obchodných domoch. Ak patríte do tejto kategórie zamestnancov, určite vás potešil aspoň zákaz sviatočného predaja, ktorý u nás platí od roku 2017. V zmysle tohto zákazu vám zamestnávateľ v zákonom vymenovaných dňoch nemôže ani nariadiť, ani s vami dohodnúť prácu spočívajúcu v predaji tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác. Zákaz maloobchodného predaja platí 1. januára, 6. januára, na Veľký piatok, na Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok, 1. mája, 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. septembra, 15. septembra, 1. novembra, 17. novembra, 24. decembra po 12:00 hod., 25. decembra a 26. decembra.

Zákaz predaja (a teda ani obmedzenie spočívajúce v práci cez sviatok) sa ale netýka:

  • maloobchodného predaja na čerpacích staniciach s palivami a mazivami,
  • maloobchodného predaja a výdaja liekov v lekárňach,
  • maloobchodného predaja na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach,
  • predaja cestovných lístkov,
  • predaja suvenírov,
  • predaja kvetov; na ich predaj sa však výnimka vzťahuje len v dňoch 8. mája a 1 septembra a ďalej 1. novembra, pokiaľ ide o predaj kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta.

Anketa

Chodíte do práce aj počas sviatkov?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok