Kedy má živnostník či SZČO nárok na ošetrovné (OČR)?

Redakcia | rubrika: Článok | 30. 8. 2021
Ošetrovné sa poskytuje z dôvodu osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa do 11 rokov jeho veku. Nárok naň majú zamestnanci, ale aj samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO).
Kedy má živnostník či SZČO nárok na ošetrovné (OČR)?

Zdroj: Shutterstock

Ošetrovné je nemocenská dávka poskytovaná z dôvodu osobného a celodenného ošetrovania chorého dieťaťa (vlastného, osvojeného alebo zvereného do starostlivosti na základe rozhodnutia príslušného orgánu), chorého manžela, chorej manželky, chorého rodiča alebo chorého rodiča manžela (manželky). Poskytuje sa aj z dôvodu osobnej a celodennej starostlivosti o zdravé dieťa do desiatich rokov jeho veku. Kedy a ako vzniká nárok na ošetrovné pre živnostníka?

Kedy vzniká nárok na ošetrovné

Zákon hovorí jasne a myslí pritom na všetky skupiny pracujúcich ľudí. Na ošetrovné má teda nárok zamestnanec, povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba, dobrovoľne nemocensky poistená osoba a fyzická osoba, ktorej vznikla potreba osobného a celodenného ošetrovania alebo osobnej a celodennej starostlivosti po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote.

Ak ste dobrovoľne nemocensky poistená osoba, musíte mať 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred vznikom potreby osobného a celodenného ošetrovania alebo osobnej a celodennej starostlivosti a nesmie mať podlžnosti na poistnom.

Pozor na nedoplatky. Pri posudzovaní podmienky zaplatenia poistného na nemocenské poistenie sa toleruje suma dlžného poistného na nemocenské poistenie v úhrne nižšia ako 5 eur. Zaplatením pohľadávky sa podmienka zaplatenia poistného považuje pre nárok na dávku za splnenú.

Pri chorobe dieťaťa si nárok na ošetrovné môže uplatniť vždy len jeden rodič, rodičia sa nemôžu pri dieťati vystriedať.

Čo ak zanikne nemocenské poistenie?

Vzťahuje sa na to tzv. ochranná lehota. Avšak trvá len 7 dní po skončení nemocenského poistenia, prípadne, ak toto poistenie trvalo menej ako 7 dní, trvá ochranná lehota toľko dní, koľko trvalo poistenie. Ak nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva, ochranná lehota v tomto prípade trvá 8 mesiacov.

Tip: Kedy sa vyplácajú dávky v nezamestnanosti, materská a nemocenská

 

Výška ošetrovného pre živnostníka

Maximálna doba nároku na krátkodobé ošetrovné je 14 kalendárnych dní a na dlhodobé ošetrovné 90 kalendárnych dní. Pre zamestnanca aj živnostníka je výška ošetrovného 55 % denného vymeriavacieho základu od prvého dňa vzniku potreby celodenného ošetrovania. Dávky sa spravidla určujú z úhrnu vymeriavacích základov, z ktorých platil odvody v predchádzajúcom roku.

Od roku 2013 je minimálny vymeriavací základ pre živnostníkov 50 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V roku 2021 sa minimálne nemocenské dávky určujú z minuloročného najnižšieho možného vymeriavacieho základu na úrovni 546 eur.

Nemocenská dávka živnostníka môže byť tento rok v prvých troch dňoch „péenky“ maximálne zhruba 18 eur na kalendárny deň a od štvrtého dňa to už je 39,49 eura na deň.

Kedy strácate nárok na ošetrovné

Na ošetrovné zaniká nárok v čase, ak dostávate od Sociálnej poisťovne náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti, máte nárok na výplatu nemocenského alebo máte nárok na výplatu materského.

Ako požiadať o ošetrovné (OČR)

Rodič si uplatňuje ošetrovné podaním I. dielu Žiadosti o ošetrovné, ktoré vystaví lekár, resp. pediater. Tento formulár musíte bezodkladne zaniesť či zaslať do Sociálnej poisťovne – zamestnanci to majú jednoduchšie – podávajú cez zamestnávateľa, SZČO je odkázaná na kontakt so Sociálnou poisťovňou. Rovnako tak treba odovzdať potvrdenie o skončení osobného a celodenného ošetrovania – II. diel tohto tlačiva.

Koronavírus: Ako žiadať o ošetrovné

Aby sa zamedzilo šíreniu nákazy COVID-19, Sociálna poisťovňa spustila elektronický formulár žiadosti. V prípade, že budete zasielať žiadosť o ošetrovné e-mailom, je potrebné uviesť v prílohe emailu vyplnenú žiadosť o ošetrovné.

Anketa

Čerpali ste už nejaké dávky?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok