Tipy a rady, ako si nájsť stáž alebo absolventskú prax

Roland Regely | rubrika: Článok | 10. 5. 2019
Jedným zo spôsobov, ako si nájsť prácu ihneď po škole je stáž. Nejaký čas síce budete pracovať zadarmo, no v drvivej väčšine prípadov sa stáž končí riadnym pracovným pomerom.
Tipy a rady, ako si nájsť stáž alebo absolventskú prax

Zdroj: Shutterstock

Ak si študent nevie alebo nechce nájsť plnohodnotnú prácu popri štúdiu, ešte nie je všetko stratené. Práve naopak. Stáž či absolventská prax dokáže nakopnúť vašu kariéru tým správnym smerom. Počas stáže získate potrebné skúsenosti, kontakty a osvojíte si mnoho pracovných návykov, vďaka ktorým skôr či neskôr získate trvalý pracovný pomer a napokon aj slušný plat.

Študent teda zväčša stojí pred veľkou dilemou. Stáž totiž môže priniesť výborné skúsenosti a je vstupenkou do firmy, no takmer všetky stáže sú neplatené. Ak teda potrebuje študent pokryť svoje bežné náklady, bude potrebovať najskôr brigádu. Keď ste však v pozícii, že študujete vo svojom rodnom meste, prípadne vám internát či privát platia rodičia a popri tom vám ešte ostáva aj nejaké vreckové, je to výborná príležitosť začať praxovať, resp. stážovať vo vysnívanej firme.

Netreba totiž zabúdať, že váš budúci zamestnávateľ si okrem vašich študijných úspechov a diplomov všíma najmä vaše doterajšie pracovné skúsenosti. Letná brigáda niekde v bare teda asi nebude dôvod, prečo vám ponúknu zaujímavý džob.

Množstvo vysokých škôl vyžaduje od svojich študentov podmienku absolvovania povinnej praxe. Väčšinou však ide iba o niekoľko týždňov, ktoré niekedy študenti ani poriadne neodpracujú. Dohodnú sa so spoločnosťou, že od nej dostanú potvrdenie a podmienka školy je splnená. Takýto typ praxe vám do budúcna nič nedá.

 

Ako začať? Treba si stanoviť cieľ

Každý študent vysokej školy by už mal mať jasno v tom, v akom obore bude chcieť neskôr pracovať. A to určite ovplyvní aj výber miesta pre stáž. Platí, že čím prestížnejšia firma a lepší zamestnávateľ, tým hodnotnejšia zmienka v životopise pre študenta – uchádzača o zamestnanie. Možno vás dokonca zamestná priamo firma, v ktorej tú stáž absolvujete.

Buďte iniciatívni, začnite oslovovať

Okrem prezerania pracovných ponúk a stáží na internete by ste sa mali zamerať aj na to, že vysnívanú firmu oslovíte mimo inzerátov. Ponúknite im svoj čas, napíšte motivačný list, prečo ste vhodný kandidát na stáž a prečo chcete takýmto spôsobom pracovať pre tú-ktorú firmu. Jednoducho o sebe musíte dať vedieť, iná možnosť, ako by si vás všimli, nie je.

Ak sa vám nedarí nájsť si takýmto spôsobom stáž, využite služby pracovných agentúr a portálov, vytvorte si profil na LinkedIn a pod.

Nevyhovuje vám pozícia? Kašlite na ego

Každý úspešný top manažér niekde začínal. Ak teda dostanete ponuku, ktorá nie je tak celkom to, čo ste vyhľadávali – i tak to dobre zvážte. Čím viac takýchto ponúk skúsite, tým lepší prehľad si spravíte o chode celej firmy a získavate tiež neoceniteľné know-how. Z týchto skúseností budete čerpať celé roky.

Stáž doma, ale aj v zahraničí

Ak si trúfate a štúdium vám to umožňuje, pokojne choďte stážovať aj do zahraničia. Ideálne, ak skombinujete v zahraničí štúdium s prácou – teda skúsite výmenný pobyt. Budete však nepochybne potrebovať aspoň jeden cudzí jazyk – najčastejšie angličtinu.

Prečo je stáž výhodná aj pre firmy

Výhodou stáže je, že firma si za veľmi nízke náklady dokáže overiť človeka a v prípade spokojnosti sa stážista môže stať prvou voľbou, ak bude firma hľadať adepta na konkrétne pracovné miesto. Mnohé spoločnosti totiž fungujú na systéme odporúčaní a možnosť absolvovania stáže pre daného zamestnávateľa je skvelý spôsob, ako si uňho vybudovať dobré meno.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Ako si hľadáte prácu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok