Materská dovolenka: na čo všetko má budúca matka nárok

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 12. 2017
Počas tehotenstva prežíva každá žena pocity radosti, ale aj obavy z toho, čo ju čaká. A keďže je dobré sa pripraviť na príchod potomka čo najlepšie, prinášame súhrn toho, čo budúca matka môže očakávať od štátu, či zamestnávateľa.
Materská dovolenka: na čo všetko má budúca matka nárok

Zdroj: Shutterstock

Práce, ktoré budúca mamička, rovnako ako matka do deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena môže vykonávať upravuje naša legislatíva. Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť bezpečné prostredie, vyhodnotiť všetky možné riziká a prijať potrebné opatrenia.

Ktorým rizikovým faktorom sa treba vyhnúť

 

  • Fyzikálne vplyvy - nárazy a otrasy smerované do dolnej časti tely, hlučné prostredie, ionizujúce žiarenie, extrémne teplo či chlad
  • Chemické látky alebo zmesi
  • Ručná manipulácia s bremenami
  • Pohyby a polohy tela - zamedziť dlhé státie či sedenie, manuálne manipulovanie s rizikom úrazu

 

Tehotenstvo je potrebné oznámiť

 

  • kópiou tehotenskej knižky
  • formulárom Oznámenie o tehotenstve

 

Kedy vzniká nárok na materské

Zákonník práce priznáva v súvislosti so starostlivosťou o dieťa zamestnankyni - žene právo na materskú a rodičovskú dovolenku. Ak sa o narodené dieťa stará muž, v súvislosti s touto starostlivosťou mu patrí od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka, a to v rovnakom rozsahu ako patrí žene materská dovolenka.

Nárok na materské vzniká

 

  • od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom
  • najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom
  • a ak porodila skôr, odo dňa pôrodu

 

Nárok na materské zaniká

 

  • uplynutím 34. týždňa od vzniku nároku na materské
  • uplynutím 37. týždňa od vzniku nároku na materské, ak je osamelá
  • uplynutím 43. Týždňa od vzniku nároku na materské, ak porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z narodených detí sa stará
Obdobie nároku na materské poistenkyne, ktorá dieťa porodila
  • nesmie byť kratšie ako 14 týždňov od vzniku nároku na materské a
  • nesmie zaniknúť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu

 

matka_dieta_materska_dovolenka

Materské a jeho výška

Materské je nemocenská dávka, ktorá sa poskytuje v období tehotenstva a starostlivosti o narodené dieťa, ale len za podmienky, že poistenkyňa bola v posledných dvoch rokoch pred pôrodom nemocensky poistená najmenej 270 dní. Materské sa poskytuje za kalendárne dni a za to isté obdobie len raz a len jednému poistencovi.

Výpočet materskej je plne v kompetencii Sociálnej poisťovne. Materské sa určuje z denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného vymeriavacieho základu. Percentuálna výška materského je 75% DVZ alebo PDVZ od 1. dňa, maximálne však 1 350 eur.

Prečítajte si aj - kedy sa vyplácajú dávky v nezamestnanosti, materská a nemocenská.

Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa

Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na pokrytie nákladov spojených so zabezpečením nevyhnutných potrieb dieťaťa, ktoré sa narodilo ako prvé, druhé a tretie dieťa, ktoré sa dožilo aspoň 27 dní. Nárok na príplatok k príspevku nevzniká maloletej matke, ktorá nemá priznané rodičovské práva a povinnosti. Výška príplatku k príspevku, ktorý je od 1. 1. 2014 zlúčený s príspevkom pri narodení dieťaťa je vo výške 829,86 eur. Ak sa mamičke narodia dvojčatá alebo viac detí naraz, príspevok sa zvýši o 75,69 eur na každé ďalšie dieťa.

Pre vybavenie potrebujete

 

  • Žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa
  • Vyhlásenie o bydlisku k príspevku pri narodení dieťaťa
  • Potvrdenie ošetrujúceho lekára
  • Čestné vyhlásenie k príspevku pri narodení dieťaťa

 

Prídavok na dieťa

Prídavok na dieťa je oprávnený poberať len jeden z rodičov, ktorý sa stará o výchovu a výživu dieťaťa a tiež má na Slovensku trvalý alebo prechodný pobyt. Vypláca sa vo výške 23,52 eur/mesačne najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku dieťaťa, ak je dieťa nezaopatrené (napr. študuje vysokú školu). Oprávnená osoba je povinná k trvaniu nároku preukazovať platiteľovi zabezpečnie starostlivosti o dieťa od 3 do 6 rokov veku dieťaťa. Všetko o prídavkoch na dieťa pre rok 2018 nájdete tu.

Rodičovská dovolenka

Slovenská legislatíva umožňuje požiadať zamestnávateľa o rodičovskú dovolenku. Zamestnávateľ je povinný takejto žiadosti vyhovieť. Rodičovská dovolenka sa poskytuje v rozsahu o aký rodič požiada, najviac však do 3 rokov veku dieťaťa.

Rodičovský príspevok za kalendárny mesiac je 213,20 eur. V prípade, ak rodič v období, keď sa stará o dieťa má nárok na materské, ktorého výška v kalendárnom mesiaci je nižšia, než je výška rodičovského príspevku, rodičovský príspevok sa vypláca vo výške rozdielu medzi rodičovským a materským.

Osoba starajúca sa o dieťa môže byť v pracovnom pomere, môže byť zamestnaná na dohodu, môže podnikať a zároveň poberať rodičovský príspevok.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok