Ako kúpiť čerstvé a čo najzdravšie vajcia

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 8. 2017
Ako zistíte, že ste kúpili zdravé a čerstvé vajíčka? Ukážeme vám niekoľko tipov.
Ako kúpiť čerstvé a čo najzdravšie vajcia

Zdroj: Shutterstock

Ešte predtým, než obal plný vajíčok vložíte do nákupného košíka, skontrolujte si niekoľko vecí. Pomôžu vám totiž zistiť, aké vajíčko si vlastne kupujete.

Nepozerajte na obal, ale priamo na vajce

Nepozerajte na obal, kde nájdete len baliareň či triediareň vajec, ale priamo na vajíčko. Čím nižšie bude počiatočné resp. prvé číslo na vajíčku, tým lepšie. Tie absolútne najlepšie vajíčka v BIO kvalite sú označené číslom 0 a 1. Viac napovedia riadky nižšie:

 

  • 0XX - vajce s označením začínajúcim sa číslom 0 je to najlepšie, čo môžete v obchodoch dostať. Jedná sa o ekologický chov sliepok s veľkým výbehom a v malých skupinkách. Možno ich kúpiť na farmárskych trhoch, vo vybraných obchodoch a niektorých väčších reťazcoch.
  • 1XX - jednotkou označujeme na Slovensku vajíčka z tzv. voľného výbehu. Tu je o niečo nižšia kvalita, no stále je na veľmi dobrej úrovni. Možno ich kúpiť vo vybraných obchodoch a niektorých väčších reťazcoch.
  • 2XX - sú vajíčka z podstieľkového chovu. Sú to vajcia s dobrou kvalitou, no neodporúča sa ich napríklad konzumovať v surovom stave.
  • 3XX - označenie, ktoré napovie jediné - tieto vajíčka pochádzajú z klietkového chovu, čo znemaná, že sa jedná o vajcia najnižšej kvality. Sú samozrejme omnoho lacnejšie, ako ostatné typy. Treba však brať na vedomie, že sliepky sa v klietkach môžu pohybovať len veľmi mierne a zrejme nikdy nevideli slnečné svetlo.

Písmená SK, CZ či PL určujú krajinu pôvodu. Ak chcete slovenské vajcia, vyberajte tie, čo majú skratku SK. Ďalšie čísla hovoria o konkrétnom hospodárstve. Napríklad: 3 SK VK 6 - 7 môžete identifikovať ako vajíčko od sliepky z klietky, pochádza zo Slovenska, z oblasti Veľký Krtíš. Čísla 6 - 7 určujú presné miesto pôvodu.

 

 

 

Označenie vajíčok podľa veľkostí

 

  • S: malé, do 53 g
  • M: stredné, od 53 g do 63 g
  • L: veľké, od 63 g do 73 g
  • XL: veľmi veľké, 73 g a viac

 

Ako zistiť, či je vajce čerstvé

1. Rozbite vajíčko na tanieri

Ak je žĺtok pevný, nerozteká sa a bielok okolo tvorí druhý, takmer rovnako pevný kruh, vajce je čerstvé. Ak sa bielok rozteká do šírky, pôsobí vodnato a žĺtok je plochý, vajce je staré.

2. Ponorte nerozbité vajce do pohára s vodou

Ak zostáva ležať na dne, je veľmi čerstvé. Ak sa stavia na špičku, ale nepláva k hladine, od znášky uplynul asi týždeň. Ak vyplávalo širšou stranou hore, je staré dva až tri týždne. Princíp je v tom, že vajce má na svojom širšom konci vzduchovú bublinu, ktorá má v super čerstvom vajci najviac 4 milimetre, pri čerstvom najviac 6 milimetrov. Ako vajce starne, bublina sa zväčšuje a pri ponorení vajca do vody pôsobí ako plavák.

Koľko vydrží vajíčko?

Trvanlivosť vajca je 28 dní od znesenia. Predtým ako skonzumjete vajíčko, je potrebné sa uistiť, či nie je prasknuté. Pokiaľ je, pravdepodobne sa dovnútra dostal vzduch a tuky v ňom mohli zoxidovať. Ak takto v chladničke ležalo už nejakú dobu, je pravdepodobne, že vajíčko je pokazené.

Pokiaľ vajíčka pochádzajú z ekologického resp. poctivého chovu a spotrebujete ich približne do 10 dní, úplne bez problémov ich možno skladovať aj pri izbovej teplote. V chladničke vydržia asi 4-5 krát dlhšie, no je potrebné dodržať jedno pravidlo: ak už vajíčko raz dáte do chladničky, nenechávajte ho vonku dlhšie ako 2 hodiny. Ono sa totiž "spotí" a môžu sa v ňom rozmnožovať rôzne nepríjemné baktérie.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dopláca Slovensko na pomoc Ukrajincom? Vláda ukázala prekvapivé čísla

30. 4. 2025 | Ivana Sladkovská

Dopláca Slovensko na pomoc Ukrajincom? Vláda ukázala prekvapivé čísla

Aktuálne údaje z vládneho materiálu ukazujú, že Slovensko na pomoci Ukrajine nielenže nestráca, ale v konečnom dôsledku profituje. Preplácanie výdavkov z európskych zdrojov a rastúce... celý článok

Prichádza zvýšenie štátnych poplatkov, niektoré sa až zdvojnásobia

28. 4. 2025 | Ivana Sladkovská

Prichádza zvýšenie štátnych poplatkov, niektoré sa až zdvojnásobia

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky pripravuje zásadnú zmenu, ktorá ovplyvní všetkých účastníkov trestných konaní. Od 1. mája 2025 sa paušálne sumy trov trestného konania... celý článok

Transakčná daň je nateraz nezrušiteľná. Čoskoro príde ďalšia konsolidácia a bude to bolieť

27. 4. 2025 | Ivana Sladkovská

Transakčná daň je nateraz nezrušiteľná. Čoskoro príde ďalšia konsolidácia a bude to bolieť

Transkčná daň sa rušiť nebude, ale môže sa vylepšiť. Slováci budú musieť strpieť 'dalšiu konsolidáciu. Premiér Robert Fico a minister financií Ladislav Kamenický na tlačovej besede... celý článok

Najlepšie bankovky roka. Ktorá sa vám páči najviac? Eurá sú oproti nim škaredé

25. 4. 2025 | Gabriel Pleska

Najlepšie bankovky roka. Ktorá sa vám páči najviac? Eurá sú oproti nim škaredé

Zo zhruba stovky bankoviek, ktoré boli vlani novo vydané, vybrali členovia Medzinárodnej spoločnosti pre bankovky dvadsaťjeden najlepších. Pozrite si, ktoré z nich sa stali Svetovou... celý článok

Zrušiť sviatky, skrátiť prázdniny aj 13.dôchodky. Odborníci bijú na poplach, so Slovenskom je zle

25. 4. 2025 | Ivana Sladkovská

Zrušiť sviatky, skrátiť prázdniny aj 13.dôchodky. Odborníci bijú na poplach, so Slovenskom je zle

Slovensko sa ocitá v nezávideniahodnej situácii, keď sa nachádza medzi krajinami s najvyššími deficitmi a rýchlo rastúcim verejným dlhom. Analytici z Dát bez pátosu označujú túto situáciu... celý článok