Outplacement program: uľahčenie procesu prepúšťania

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 23. 5. 2013
Nedobrovoľné opustenie zamestnania je často spojené s negatívnymi emóciami a nejasnou predstavou, čo ďalej. Outplacement program pomôže najmä tým prepusteným, ktorí majú problém s prezentovaním svojich kvalít.
Outplacement program: uľahčenie procesu prepúšťania

Zdroj: Shutterstock

Prepúšťanie je pre väčšinu manažérov nepríjemnou úlohou, ktorej sa musia zhostiť. Situácia je však o to viac nepríjemná pre nedobrovoľne odchádzajúceho zamestnanca. Medzi zaujímavé nástroje uľahčenia procesu prepúšťania patrí podľa názoru niekoľkých odborníkov outplacement program. Outplacement program je zameraný na odchádzajúcich zamestnancovo, pomôže však predovšetkým tým zamestnancom, ktorí majú problém s prezentovaním svojich znalostí a kvalít počas pracovného pohovoru.

Outplacement program: uľahčenie procesu prepúšťania
Ide o službu zabezpečovanú externými agentúrami, ktorá je zameraná na prekonanie problémov súvisiacich s prepúšťaním. Outplacement program zabezpečuje externá personálna agentúra, pretože je vnímaná neutrálne, aby došlo k oddeleniu negatívnych emócií, ktoré sa pri prepustení (celkom logicky) prejavujú. Firmám, no hlavne zamestnancom by táto služba mala uľahčiť proces prepúšťania. Cieľom tohto programu je však nielen podpora prepustených zamestnancov, ale tiež zmiernenie negatívneho efektu tých zamestnancov, ktorých sa prepúšťanie nedotklo, a v neposlednom rade aj uchovanie dobrého mena firmy.

Spočiatku sú negatívne emócie

Je pochopiteľné, že ak človek príde o prácu a zamestnávateľ mu ponúkne možnosť zúčastniť sa akéhosi užitočného programu, má na začiatku veľmi rozporuplné až negatívne pocity. Niet divu, že mnoho prepustených ľudí reaguje odmietavo.Nevedia totiž, čo od toho všetkého majú očakávaťa tejto službe príliš nedôverujú. Počiatočnú nedôveru zamestnanca k outplacement programu však prekoná individuálny prístup konzultanta agentúry, ktorá program realizuje.

Ako to funguje?
Prepustení sa zúčastnia sedenia, počas ktorého im bude poskytnuté množstvo cenných rád a užitočných informácií, napríklad ako sa správne píše životopis, motivačný list, ako zachádzať s referenciami alebo ako a kde si môžu hľadať nové pracovné uplatnenie. Tiež sa zamestnanci v rámci programu môžu dozvedieť o tom, aké je ich reálne uplatnenie na pracovnom trhu alebo o tom, ako fungujú personálne agentúry. V neposlednom rade sa naučia napríklad aj to, ako zvládať trému, stresové situácie či ako vyzdvihnúť svoje kvality počas pracovného pohovoru.

Novú prácu vám nikto negarantuje

Zúčastnenie sa outplacement programu vám samozrejme negarantuje uplatnenie na novej pracovnej pozícii. Pre zamestnancov, ktorí pre firmu pracovali niekoľko, prípadne niekoľko desiatok rokov je však hľadanie nového zamestnania stresujúcou záležitosťou. Preto je táto služba, ktorá im síce nové zamestnanie nenájde, ale ukáže im, ako správne postupovať pri jeho hľadaní, užitočná.

V zahraničí ide o bežnú prax

V zahraničí program uľahčenia prepúšťania zamestnancov využíva mnoho moderných firiem, ktoré si chcú uchovať profesionálny imidž. Na Slovensku sa outplacement aktívne využíva v menšej miere, podľa mnohých odborníkov si väčšina firiem neuvedomuje jeho dôležitosť. O tomto nástroji sa často píše, ale máloktorá firma ho skutočne začne využívať.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok