S výškou dôchodku sú Slováci nespokojní. Staráme sa oň však menej ako naši susedia

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 3. 10. 2022 | 1 komentár
Mnoho Slovákov sa teší do dôchodku, no keď im príde prvá penzia, sen o oddychu sa im okamžite rozplynie. Pochopia, že ak chcú v starobe žiť a nie živoriť, bude potrebné si privyrobiť. Ľudia ktorí na svoj dôchodok totiž myslia neskoro, ho nikdy vlastne mať nemusia. A Slováci sú toho (žiaľ) jasným príkladom.
S výškou dôchodku sú Slováci nespokojní. Staráme sa oň však menej ako naši susedia

Zdroj: Shutterstock

Vek odchodu do dôchodku klesať nebude

Hoci sa dĺžka dožitia predlžuje, ľudia po šesťdesiatke už nemajú toľko energie a síl, ako o polovicu mladší. Aj preto uvažujú, že by odišli z aktívneho pracovného života skôr. Väčšina Slovákov (67,7 %) chce robiť maximálne do 60-ky, čo je menej než štátom stanovená hranica pre väčšinu tých, ktorí ešte dnes pracujú. Napriek tomu, že chceme robiť kratšie, až 86,5 % ľudí tvrdí, že priemerná penzia by im na živobytie nestačila. Vyplýva to z prieskumu pre investičnú platformu Portu, ktorého sa v septembri tohto roka zúčastnilo 517 respondentov vo veku od 18 do 55 rokov.

Pravda je preto skôr taká, že namiesto toho, aby ľudia odišli do „penzie“, ako im umožní štát. Rozhodnú sa pracovať aj popri dôchodku. Túžba po vysnívanom oddychu sa tak rozplynie.

Sociálna poisťovňa taktiež informovala, že za celý rok 2021 evidovala 152 000 ľudí pracujúcich popri poberaní starobného dôchodku. Ináč povedané, na Slovensku pracuje približne každý desiaty dôchodca.

Chceme pracovať menej ako susedia, ale pripravujeme sa horšie

„Ambícia robiť kratšie je na Slovensku silnejšia než v Česku, kde sme v polovici tohto roka realizovali obdobný prieskum. Napríklad, kým u susedov by chcelo len do 55 rokov pracovať 16,3 % respondentov, u nás je to dvojnásobok – 32,7 %. No snaha odkladať si peniaze na starobu tomuto postoju Slovákov plne nezodpovedá,“ upozorňuje Martina Šimončičová, ktorá na Slovensku vedie rozvoj investičnej platformy Portu.

Slováci by síce chceli pracovať kratšie, ale iba o tom hovoria. Na dôchodku ich preto dobehne krutá realita výšky penzie a namiesto výberu miest oddychu lustrujú pracovné inzeráty a hľadajú si nové zamestnanie.

Až 52 % našincov sa totiž pri zabezpečení si príjmu na dôchodku spolieha na štát, takmer 49 % respondentov má aspoň druhý pilier, peniaze si odkladá len 39,8 % opýtaných. Pre porovnanie, v Česku sa na štát spolieha iba 21,1 % ľudí. „Aj preto platí, že Slováci pre svoje finančné zabezpečenie v starobe nerobia vždy dostatok,“ hovorí Martina Šimončičová. Majú tak omnoho vyšší predpoklad ako Slováci, že budú musieť prestať pracovať skôr, ale rovnako tak aj to, že si dôchodok skutočne užijú bez potreby chodiť do ďalšej roboty, aby pokryli svoju réžiu, na ktorú penzia nestačí.

Preto je potrebné popracovať na zabezpečení dôchodku v dlhodobej stratégii a nielen o skorom a peknom dôchodku snívať.

Základom dôchodku je dlhodobá  systematickosť

Treba si uvedomiť, že aj mladí ľudia by mali myslieť na dôchodok, hoci na starobu myslieť ešte zďaleka nemusia. Správnym narábaním s peniazmi je v dlhodobom horizonte je možné vytvoriť majetok, ktorý vám zabezpečí dostatočnú finančnú rezervu pre život bez práce. Absolútnym základom je investovanie v druhom pilieri.

„Výhodou dlhodobého sporenia je to, že dokáže absorbovať aj dočasné výkyvy a krízy, teda  pre sporiteľa II. piliera s dostatočným investičným horizontom je lepšie byť vo fonde, ktorý zodpovedá jeho profilu. Našou ambíciou je preto zmeniť pomer sporiteľov v prospech sporenia v negarantovaných fondoch,“  hovorí riaditeľ Pavel Vaněk z UNIQA.

Pritom investovať nemusíte len predpísanú výšku príspevkov. Sporiteľ má tiež voľnejšie ruky pri investovaní do fondov podľa vlastného výberu. Kým sa totiž povinné príspevky postupne od 52. roku života presúvajú do konzervatívnych fondov, s dobrovoľnými príspevkami je to inak. Tie sú výlučným majetkom sporiteľa a sú evidované na jeho separátnom podúčte.

Aj po dosiahnutí dôchodkového veku je čisto na človeku, ako s úsporami z dobrovoľných príspevkov naloží. Za dobrovoľné príspevky si sporiteľ nemusí kupovať doživotný dôchodok.  V zásade má na výber tri možnosti. „Pri dosiahnutí dôchodkového veku sa môže sporiteľ rozhodnúť, či si nasporenou sumou zvýši doživotný dôchodok, ktorý vypláca niektorá z poisťovní, alebo si bude úspory čerpať individuálne priamo zo svojej DSS-ky v ľubovoľnej výške. Tretia možnosť je výber celej jeho sumy,“ vymenúva Petr Berka odborník na dôchodkové sporenie UNIVERSAL maklérsky dom.

Viac príjmov je lepšie ako viac zamestnaní

Okrem dobrovoľných príspevkov by si podľa odborníka mali ľudia sporiť na dôchodok aj iným spôsobom, aby rozložili riziko. ETF fondy sú z pohľadu výnosu momentálne  najvýhodnejšie z tejto trojice a hrá im do kariet aj oslobodenie od dane na rozdiel od iných podielových fondov. Nevýhodou ale môže byť práve lákadlo skoršieho výberu ešte pred poberaním dôchodku.

Zároveň treba priznať, že tretí pilier je z tejto trojice najmenej výhodný, čo sa týka zhodnotenia fondov, ale opäť ochraňuje klienta od predčasného výberu a navyše je v tomto produkte aj možnosť daňovej úľavy až do výšky 180 eur, čo predstavuje po zdanení pre klienta ročnú  úsporu 34,20 eura. Aj to je lepšie, ako nič.

Oplatí sa však nezostať len na trhu cenných papierov.  Rovnako tak si môžete zabezpečiť na dôchodok aj nehnuteľnosti, ktoré prinášajú rentu, prípadne akcie spoločností, rodinné podnikanie, ktoré môžete dať deťom. Čím viac zdrojov pasívneho príjmu počas života vybudujete, tým bude váš dôchodok finančne bonitnejší a tým skôr budete môcť prestať chodiť do práce. Bez pocitu, že sa musíte uskromňovať.

 

 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok