Stačí Slovákom dôchodok? Toto sú (smutné) fakty

Redakcia | rubrika: Článok | 29. 9. 2022
Odchod do dôchodku znamená pre človeka veľké zmeny. Najčastejšie spomínanou je zníženie príjmu, keď sa pracujúci človek musí rozlúčiť so mzdou a zvyknúť si na dôchodok. Netreba zabúdať ani na odchod od kolegov alebo pocit nedostatočnej sebarealizácie. Mnohí slovenskí dôchodcovia preto využívajú možnosť práce popri penzii.
Stačí Slovákom dôchodok? Toto sú (smutné) fakty

Zdroj: Shutterstock

Koľko dôchodcov na Slovensku pracuje?

Po odpracovaní niekoľkých desiatok rokov si človek zaslúži oddych. Realita však nebýva vždy taká spravodlivá, ako by sme si predstavovali. Mnohí dôchodcovia sa ocitnú v situácii, kedy si musia hľadať prácu, aby dokázali pokryť svoje životné náklady.

Podľa štatistík z webu Sociálnej poisťovne sme na Slovensku mali ku koncu augusta 2022 viac ako 1,4 milióna dôchodcov. Najväčšiu časť tvoria ľudia, ktorí do dôchodku odišli kvôli veku. Z údajov vyplýva, že k 31. augustu 2022 bolo vyplatených takmer 1,1 milióna starobných dôchodkov a 11,5-tisíc predčasných starobných dôchodkov.

Sociálna poisťovňa taktiež informovala, že za celý rok 2021 evidovala 152 000 ľudí pracujúcich popri poberaní starobného dôchodku. Ináč povedané, na Slovensku pracuje približne každý desiaty dôchodca.

Čo motivuje dôchodcov k práci?

Pri pohľade na priemerné starobné dôchodky na Slovensku je celkom pochopiteľné, čo penzistov vedie k rozhodnutiu hľadať si prácu:

  • starobný dôchodok – 516,96 € mesačne,
  • predčasný starobný dôchodok – 502,47 € mesačne.

Tieto údaje sú z konca augusta 2022. Keď zoberieme do úvahy aktuálne ceny energií, potravín a liekov, tak nie je prekvapením, že niektorí dôchodcovia majú záujem o zvýšenie svojho príjmu. Avšak popri zarábaní pre nich môže práca znamenať aj vyšší dôchodok v budúcnosti.

Navýšenie penzie na základe odvodov do poisťovne síce nie je vysoké, ale určite pomôže. „Najvyššia zvýšená suma, ktorú sme zaznamenali, bola 120 eur. Najnižšia vo výške 10 centov. Najviac zvýšených starobných dôchodkov za minulý rok bolo za dvanásť odpracovaných mesiacov – viac ako 81 000. Najmenej bolo za päť odpracovaných mesiacov – približne 3 500,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne, Martin Kontúr.

Ako zarábať pri poberaní dôchodku?

Či už vám chýbajú peniaze, alebo pracovné prostredie a kolegovia, poberanie starobného dôchodku nepredstavuje prekážku vo vykonávaní práce. Na výber máte z týchto možností:

Trvalý pracovný pomer

Poberateľ starobného dôchodku sa môže zamestnať na trvalý pracovný pomer, pričom získava nároky bežného zamestnanca. Ak si teda nájdete zamestnanie, aj keď len na čiastočný úväzok, budete môcť napríklad:

  • čerpať dovolenku,
  • dostávať príplatky a náhrady počas PN,
  • využiť nárok na príspevok na stravu.

Poberanie starobného dôchodku urobí rozdiel v odvodoch. Pracujúci dôchodca si neplatí poistenie v nezamestnanosti a invalidné poistenie. Odvody sú preto v tomto prípade na strane zamestnanca znížené o 4 %.

SZČO

Dôchodca sa môže rozhodnúť aj pre prácu ako SZČO, teda na živnosť. Vtedy si však treba dať pozor na odvody, ktoré budete musieť platiť, pokiaľ výška vašich príjmov presiahne zákonom stanovenú hranicu. Tá je pre rok 2022 nastavená na 7 266 € – 12-násobok minimálneho mesačného vymeriavacieho základu vypočítaného podľa priemernej mzdy v roku 2021.

Ak by ste začali zarábať v roku 2022 a prekročili by ste vyššie uvedenú hranicu, povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne by vám vznikla 1. 7. 2023. Sociálna poisťovňa je vás o tom povinná upozorniť spolu s informáciou, v akej výške budete platiť odvody.

Za bežných okolností poberateľovi starobného dôchodku platí zdravotné poistenie štát. Ak si však dôchodca založí živnosť, nastane súbeh platiteľov poistného. V praxi to znamená, že vám odpadáva povinnosť platenia minimálnych mesačných preddavkov. Treba však rátať s tým, že ak budete mať zo živnosti príjmy, môže vám vzniknúť nedoplatok. Opäť platí, že vás na to upozorní poisťovňa s informáciou o výške preddavkov od 1. 1. nasledujúceho roku.

Práca na dohodu

Treťou možnosťou je práca na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti. V oboch prípadoch nebudete zamestnancom, takže nemôžete počítať s dovolenkou či príspevkami na stravu. Dohodári však majú nárok na:

  • odpočinok medzi zmenami,
  • príplatky za prácu v noci, cez sviatky a víkendy,
  • príplatok za sťažený výkon práce.

Ak pri práci na dohodu odmena nepresahuje 200 € mesačne, nevzniká povinnosť platiť odvody. Ak by ste túto hranicu presiahli, odvody platíte iba z rozdielu.

Poberatelia predčasného dôchodku

Pokiaľ ste odišli do predčasného dôchodku, platia pre vás špecifické pravidlá. Situácia sa líši v tom, že ak vám vznikne povinné dôchodkové poistenie, teda povinnosť platenia odvodov do Sociálnej poisťovne, pozastaví sa vám nárok na starobný dôchodok. Zmeny sú nasledovné:

  • Trvalý pracovný pomer – zamestnancovi vzniká povinnosť dôchodkového poistenia, takže trvalý pracovný pomer neprichádza do úvahy.
  • Živnosť – príjmy zo živnosti môžete mať, ak nepresiahnete 7 266 €. Nad touto hranicou vzniká povinnosť platenia odvodov do Sociálnej poisťovne.
  • Práca na dohodu – ak zárobok neprekročí 200 € mesačne, nemusíte platiť odvody a nárok na predčasný dôchodok nebude pozastavený.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok