Mladým môže pomôcť absolventská prax

Ondrej Lehocký | rubrika: Článok | 21. 9. 2011
Hoci nezamestnanosť mladých patrí u nás k najvyšším v Európskej únii,slovenský trh práce ponúka nástroje, ktorými možno tento zdanlivoneriešiteľný problém zmierniť. Jedným z najvyužívanejších jeabsolventská prax.
Mladým môže pomôcť absolventská prax

Zdroj: Shutterstock

Za akých podmienok možno vykonávať absolventskú prax a aká odmena za ňu absolventovi prináleží? Aké výhody takáto práca prináša pre zamestnanca a zamestnávateľa?

Podľa Zákona o službách zamestnanosti je účelom absolventskej praxe získanie odborných zručností a praktických skúseností u zamestnávateľa, ktoré zodpovedajú dosiahnutému stupňu vzdelania absolventa školy, rovnako ako získavanie a prehlbovanie zručností uchádzačov o zamestnanie do 26 rokov veku, ktoré rozšíria ich možnosti uplatnenia na trhu práce. Zhoršené možnosti uplatniť sa majú mladí ľudia najmä v letnom období, kedy na trh práce prichádzajú tisíce absolventov stredných a vysokých škôl.

Čítajte o absolventskej praxi v abecede: Absolventská prax

Po troch mesiacoch na úrade

Aby mohol absolvent prax vykonávať, musí byť registrovaný na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie aspoň tri mesiace, a musí mať s úradom podpísanú dohodu o absolventskej praxi. Na druhej strane musí mať dohodu s úradom podpísanú tiež zamestnávateľ, u ktorého sa bude prax vykonávať.

Dohoda medzi úradom a absolventom obsahuje najmä:

  • záväzok úradu zabezpečiť absolventovi školy vykonávanie absolventskej praxe u dohodnutého zamestnávateľa
  • záväzok absolventa školy vykonávať absolventskú prax u zamestnávateľa dohodnutého úradom
  • začiatok a dĺžku vykonávania absolventskej praxe
  • druh pracovného miesta, na ktorom sa bude absolventská prax vykonávať
  • záväzok absolventa dodržiavať všeobecne záväzné právne predpisy, vnútorné predpisy zamestnávateľa a predpisy na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri vykonávaní absolventskej praxe
  • záväzok absolventa školy uhradiť úradu náhradu škody, ktorú spôsobil zamestnávateľovi úmyselným konaním
  • záväzok úradu uhrádzať absolventovi školy paušálny príspevok.

Po troch mesiacoch v evidencii môže uchádzač požiadať o príspevok na vykonávanie absolventskej praxe. Prax sa môže vykonávať najviac šesť mesiacov, najmenej však tri mesiace. Odporúčaný rozsah práce je stanovený na 20 hodín týždenne, zamestnávateľ ho ale môže podľa potreby upraviť. Platí pritom, že po skončení absolventskej praxe už nemožno získať príspevok na ďalšiu prax.

Získať pracovné návyky, príspevok na absolventskú prax

Podľa personalistov je zmyslom absolventskej praxe získať pracovné návyky a cenné skúsenosti. Za vykonanú prácu poskytuje úrad práce absolventovi príspevok na vykonávanie absolventskej praxe vo výške platného životného minima, t.j. 189,83 eur mesačne. Okrem toho úrad preplatí absolventovi tiež poistné na úrazové poistenie, ktoré musí absolvent uzatvoriť na dobu vykonávania absolventskej praxe. Príspevok je splatný do 15 dní nasledujúceho kalendárneho mesiaca.

Výška paušálneho príspevku sa upravuje v závislosti od dochádzky absolventa. Počas vykonávania absolventskej praxe má absolvent nárok na 10 dní voľna, avšak až po odpracovaní dvoch mesiacov. Okrem toho môže zamestnávateľ ospravedlniť neprítomnosť z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti alebo z dôvodu ošetrovania člena rodiny. Absolvent  musí predkladať úradu evidenciu dochádzky potvrdenú zamestnávateľom.

O absolventskú prax je medzi absolventmi aj zamestnávateľmi pomerne veľký záujem. Plynie z výhodnosti pre obe zúčastnené strany, pričom na strane zamestnávateľov je to najmä kombinácia lacnej pracovnej sily a možnosti získať potenciálneho trvalého zamestnanca. Paušálny príspevok poskytovaný úradom práce nepredstavuje pre zamestnanca ani zamestnávateľa dodatočnú daňovú alebo odvodovú záťaž. V minulom roku sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny do absolventskej praxe zapojilo vyše 21-tisíc absolventov, čo je o 80% viac ako rok predtým. 

 

Ondrej Lehocký

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok