Nezamestnaní môžu po novom dostať viac ako 1 400 eur, štát zvyšuje dávky

Ivana Sladkovská | rubrika: Čo sa deje | 6. 6. 2024
Od 1. júla sa mení výška maximálnej dávky v nezamestnanosti. Takisto sa zvyšuje dávka pre zamestnancov firiem, ktoré sa ocitli v platobnej neschopnosti.
Nezamestnaní môžu po novom dostať viac ako 1 400 eur, štát zvyšuje dávky

Zdroj: Pixabay/Cosmix

Ak už držíte v ruke výpoveď a máte namierené na úrad práce, ešte an chvíľu zatnite zuby. Od 1. júla sa totiž mení výška maximálnej dávky v nezamestnanosti. Po novom tak niektorí krátkodobo nezamestnaní dostanú viac peňazí, ako je priemerná mzda. Tá je dnes 1 447 eur mesačne.

Dávka v nezamestnanosti sa zvyšuje

Od 1. júla 2024 prinesie Sociálna poisťovňa zvýšenie maximálnej dávky v nezamestnanosti. Noví žiadatelia, ktorí sa po tomto dátume zaregistrujú na úrade práce a spĺňajú podmienky poistenia v nezamestnanosti aspoň 730 dní v posledných 4 rokoch, môžu očakávať vyššiu dávku. Maximálna výška dávky v nezamestnanosti sa zvýši na 1 457,50 eura pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci a na 1 410,50 eura pri 30-dňovom mesiaci. To predstavuje nárast o viac ako 124 eur mesačne oproti aktuálnym hodnotám. Tento nárast sa však týka len nových nárokov od 1. júla 2024, existujúce dávky sa nezmenia.

Na dávku v nezamestnanosti majú nárok zamestnanci a dohodári s pravidelným mesačným príjmom, zatiaľ čo živnostníci a iné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) môžu získať nárok len v prípade dobrovoľného poistenia. Pri posudzovaní nároku nie je dôležité, ako bol pracovný pomer ukončený, ani či šlo o zmluvu na určitý alebo neurčitý čas. Detaily o podmienkach nároku na dávku v nezamestnanosti sú dostupné na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

 

Čistá mzdaHrubá mzda

Mzdová kalkulačka 2024

+
+

Ďalšie kalkulačky

Zamestnávateľ je v konkurze? Dostanete viac peňazí

Okrem dávok v nezamestnanosti sa od 1. júla 2024 zvyšuje aj maximálna výška dávky garančného poistenia. Táto dávka, ktorú Sociálna poisťovňa vypláca zamestnancom v prípade platobnej neschopnosti zamestnávateľa, stúpne na maximálne 4 290 eur, čo je o 378 eur viac ako v predchádzajúcom období. Zamestnávateľ je považovaný za platobne neschopného, ak bol na neho podaný návrh na vyhlásenie konkurzu alebo súd začal konkurzné konanie bez tohto návrhu podľa zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Podrobnosti o dávke garančného poistenia sú tiež dostupné na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa v roku 2024 mesačne vyplatila priemerne 38 776 dávok v nezamestnanosti s priemernou výškou 598,85 eura. Čo sa týka garančného poistenia, od začiatku roka bolo vyplatených 477 dávok s priemernou výškou 2 713,44 eura mesačne.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

20. 9. 2021 | Redakcia

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

Rodičia majú od začiatku školského roka nárok na pandemické ošetrovné (OČR), ak je trieda či škola uzavretá alebo majú dieťa v karanténe. V tlačovej správe o tom informovala Sociálna... celý článok

COVID-19: kedy sa uznáva ako choroba z povolania a aké dávky možno žiadať?

18. 8. 2021 | Barbora Magočová

COVID-19:  kedy sa uznáva ako choroba z povolania a aké dávky možno žiadať?

Nakazili ste sa koronavírusom v práci? Čítajte, aké podmienky treba splniť, aby bol uznaný ako choroba z povolania a na aké nároky môžete pomýšľať v nadväznosti na rozsah poškodenia... celý článok

Aký je príspevok pri náhradnej starostlivosti o dieťa od augusta 2021?

11. 8. 2021 | Redakcia

Aký je príspevok pri náhradnej starostlivosti o dieťa od augusta 2021?

Od 1. augusta tohto roka nadobudol účinnosť nový zákon, ktorým sa zvyšuje jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti.