Odloženie daňového priznania: Čo všetko budete potrebovať?

Redakcia | rubrika: Článok | 17. 2. 2022
Nestíhate vyplniť daňové priznanie alebo vám chýbajú peniaze na zaplatenie dane z príjmov za minulý kalendárny rok? Aj toto sú nepríjemné situácie, do ktorých sa dostávajú daňovníci s príchodom posledného možného termínu na podanie daňového priznania. Ak aj vy potrebujete na splnenie tejto povinnosti viac času, môžete požiadať o odloženie daňového priznania. Poradíme vám, čo všetko musíte splniť, aby ste sa vyhli pokute za oneskorenie.
Odloženie daňového priznania: Čo všetko budete potrebovať?

Zdroj: Shutterstock

Zákonom stanovená lehota

Ak vám za zdaňovacie obdobie 2021 vznikla povinnosť podať daňové priznanie, musíte tak urobiť najneskôr v posledný marcový deň. Avšak tento článok máte pravdepodobne otvorený z dôvodu, že zákonom stanovenú lehotu nezvládnete dodržať.

Aj v tomto prípade pre vás bude 31. 3. 2022 dôležitým dátumom. Okrem posledného termínu na podanie daňového priznania je to aj deň, kedy najneskôr môžete požiadať o jeho odloženie. Ak na konci marca nebudete mať podané ani daňové priznanie, ani žiadosť o predĺženie lehoty, musíte sa pripraviť na pokutu za oneskorenie od správcu dane.

Ako požiadať o odloženie daňového priznania?

Formulár, ktorý budete potrebovať, je pre každého rovnaký. Avšak postup pri žiadaní o predĺženie zákonom stanovenej lehoty na podanie daňového priznania sa líši v závislosti od typu vašej práce. Podnikatelia a zamestnanci majú pri podávaní žiadosti iné podmienky.

Formulár so žiadosťou

Formulár vydáva finančné riaditeľstvo, preto je zverejnený na webe finančnej správy. Jeho vyplnenie vám zaberie iba pár minút, a to v prípade, ak máte pripravené všetky potrebné údaje. Na odloženie daňového priznania za rok 2021 musíte použiť formulár označený ako OZN493v20.

Postup pre podnikateľov

Ak možnosť predĺženia lehoty na podanie daňového priznania využíva fyzická osoba, ktorá spĺňa definíciu podnikateľa podľa Obchodného zákonníka, musí to urobiť elektronicky. Po prihlásení sa do portálu finančnej správy vyplníte formulár, podpíšete ho elektronickým podpisom a odošlete.

Postup pre „nepodnikateľov“

Ak ste zamestnancom a zamestnávateľ za vás z nejakého dôvodu nepodáva daňové priznanie, máte na výber z dvoch možností. Buď ho podáte elektronicky cez portál finančnej správy, alebo formulár vyplníte, vytlačíte a osobne odnesiete na príslušný daňový úrad podľa adresy trvalého bydliska.

Výber nového termínu

Pri vypĺňaní formuláru môžete naraziť na dve možnosti predĺženia lehoty. Výber však nezáleží iba na vašich preferenciách. Zákon presne určuje, kto má nárok, na akú možnosť. Podľa toho si vy zvolíte termín v rámci povoleného časového intervalu.

Najviac o tri mesiace

Pokiaľ do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania požiadate o odklad a nemáte príjmy zo zahraničia, môžete si termín posunúť maximálne o tri kalendárne mesiace. Nová lehota bude končiť v posledný deň mesiaca, ktorý si vyberiete. Pri vypĺňaní žiadosti môžete uviesť tieto tri možnosti:

  • 30. 4. 2022,
  • 31. 5. 2022,
  • 30. 6. 2022.

Najviac o šesť mesiacov

Ak medzi vaše zdaniteľné príjmy patria aj príjmy zo zahraničných zdrojov, máte možnosť odkladu daňového priznania až o šesť kalendárnych mesiacov. Výber novej lehoty sa riadi rovnakými pravidlami ako v predošlom prípade. Ako nový termín na podanie daňového priznania si môžete zvoliť posledný deň v mesiaci s tým rozdielom, že k výberu pribudnú ďalšie tri mesiace. Úplne posledným termínom je teda 30. 9. 2022.

Opätovné predĺženie lehoty

Jednou špecifickou situáciou, ktorá sa týka daňovníkov s príjmami zo zahraničia, je viacnásobné predĺženie lehoty na podanie daňového priznania. Môže sa stať, že aj keď máte nárok odložiť si termín až na koniec septembra, poviete si, že všetko stíhate už v júli. Do formuláru teda uvediete novú lehotu končiacu 31. 7. 2022.

S blížiacim sa odloženým termínom však zistíte, že zamestnávateľ zo zahraničia vám nestihne poslať potrebné potvrdenia a vy tak nebudete mať daňové priznanie kompletné. Dá sa vtedy poslať druhá žiadosť o predĺženie lehoty?

Aj keby ste ju stihli správcovi dane doručiť pred 31. 7. 2022, nebude akceptovaná. Podľa zákona sú platné iba žiadosti o predĺženie lehoty, ktoré daňovník podá pred 31. 3. 2022. Ak by ste však druhú žiadosť stihli doručiť pred koncom marca, lehota sa predĺži podľa nej a prvá žiadosť sa bude považovať za neplatnú.

Môže byť žiadosť o odloženie zamietnutá?

Zamietnutie žiadosti o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania vás nemusí trápiť, pokiaľ nepatríte medzi daňovníkov v konkurze alebo likvidácii. Aj v takom prípade síce môžete o odloženie termínu požiadať, no správca dane vám nemusí vyhovieť.

Kvôli procesu schvaľovania žiadosti je potrebné, aby daňovník v konkurze poslal vyplnený formulár už 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania. V tomto prípade sa proti rozhodnutiu správcu dane nedá odvolať.

Zhrnutie

Najpohodlnejšie riešenie pri podávaní daňového priznania je, že si budete sledovať termíny a všetko zvládnete do konca marca. Ak sa však dostanete do situácie, kedy daňové priznanie nestíhate podať pred 31. 3. 2022, stále sa môžete vyhnúť pokute vďaka predĺženiu lehoty.

 

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok