Ak chcete darovať 2% z dane, dajte si pozor, aby ste tak urobili včas a vyplnili všetko potrebné bezchybne

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 3. 2020
Ak chcete aspoň čiastočne rozhodnúť, kam pôjdu vaše dane, uvedťe všetky údaje v daňovom priznaní. Prinášame prehľad toho, na čo všetko si treba dať pritom pozor.
Ak chcete darovať 2% z dane, dajte si pozor, aby ste tak urobili včas a vyplnili všetko potrebné bezchybne

Zdroj: Shutterstock

Pri podávaní daňového priznania za rok 2020, ale aj darovaní 2% z dane treba dodržať stanový termín a správne vyplniť údaje. 2% z dane sú obľúbenou formou, ako môžu fyzické osoby či dobrovoľníci pomôcť a darovať neziskovým organizáciam či občianskym združeniam finančnú pomc.

Ako a koľko peňazí vlastne posielam?

Mnohí ľudia sú k darovaniu 2% z dane pomerne skeptickí. Myslia si, že ide o malú sumu a tak sa o to nezaujímajú. Je to však škoda, pretože aj malá suma môže niektorým organizáciam pomôcť prežiť a aspoň z mála prosperovať. Aj pri dvoch percentách totiž platí, že sila nie je v jednotlivcovi, ale v skupine - ak 2% z dane pošle vybranej organizácii množstvo ľudí, pôjde o pomerne zaujímavú sumu.

Uveďme si to na konkrétnom príklade. Ak počítame napríklad s mesačnou hrubou mzdou 1000 eur, 2 percentá z dane tvoria až 25,64 eur za rok. Predstavte si, že spolu s vami pošle túto sumu organizácii ďalších 100 ľudí, to už nie je tak zanedbateľná suma, však?

Fyzické osoby poukazujú každoročne 2% z dane, dobrovoľníci až 3%.

Daňové priznanie spolu s Vyhlásením možno vyplniť elektronicky a podať elektronicky prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu, potrebného softvéru v počítači, čítačky a elektronickej komunikácie s Finančnou správou. 

2% z dane darujete automaticky spolu s odovzdaním daňového priznania resp. vyrovnaním rozdielu pri dani z príjmu (zisk alebo strata). Čísla účtov prijímateľov preto nepotrebujete, ani ich nikde neuvádzate, keďže peniaze na účty prijímateľov prevádzajú daňové úrady, nie vy. Vy platíte celú daň daňovému úradu.

Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumy, ktoré ste poukázali, v prospech vami vybraných prijímateľov.

 

Časté chyby pri darovaní dvoch percent

Mnoho fyzických osôb chce darovať peniaze, avšak mnohí robia zásadnú chybu už na začiatku. Podajú Vyhlásenie a Potvrdenie o zaplatení dane na starých, neštrukturovaných vzoroch, prípadne zabudnú priložiť Potvrdenie o zaplatení dane.

Vyhlásenie musí byť čitateľne vyplnené

Za chybu sa takisto považuje nesprávne vyplnenie políčka s dátumom zaplatenia dane (riadok 14 v samostatnom vyhlásení). 

Nesprávne vyplnené identifikačné číslo organizácie (IČO) je veľmi častou chybou a možno sa pri ňom pomýliť hneď niekoľkokrát. Buď uvediete zlé číslo, ale omnoho častejšie ľudia zabúdajú, že číslice sa zarovnávajú vpravo. Číslo musí sedieť so Zoznamom prijímateľov 2% z dane na rok 2020, ktorý Komora notárov SR zverejnila 15. januára. Nemožno tam vpisovať žiadne iné znaky, okrem číslic.

Je prijímateľ prijímateľom aj v roku 2020?

Overte si to vo vyššie spomínanom zozname. V prípade, že nebude vo vyhlásení uvedený aktuálny prijímateľ, zaniká daňovníkovi priamo zo zákona nárok na poukázanie podielu z dane. 

Častou chybou je, že daňovníci nedodržia termín. Daňové priznanie a Vyhlásenie, musia byť podané v zákonnej, resp. predĺženej lehote na podanie daňového priznania v lehote do 30. apríla 2020. To znamená, že ak si predlžujete lehotu na podanie daňového priznania do 30. júna, prípadne 30. septembra, darovať 2% z dane už nestihnete.

Chybou môže byť aj to, ak daňovník nesprávne vypočíta sumu % podielu dane. Na to by ho však už teraz mal upozorniť elektronický systém Finančnej správy ešte predtým, ako daňové priznanie odošlete.

Darovať percentá môžu aj dobrovoľníci, a to poukázaním až 3% z dane. Aj oni však môžu urobiť pri podávaní chyby. Napríklad, že nepredložia Potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti. Dobrovoľnícku činnosť treba vykonávať najmenej 40 hodín, takže pozor aj na splnenie tejto lehoty. 

Anketa

Poukazujete 2% (resp. 3%) z dane?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok