Ako sa zdaňuje výhra a čo všetko musí fyzická osoba urobiť?

Redakcia | rubrika: Článok | 3. 6. 2021
Vyhrali ste počítač, dovolenku či auto. Prvotnú radosť často vystrieda hnev. S výhrou prichádzajú aj daňové povinnosti a vybavovačky po úradoch.
Ako sa zdaňuje výhra a čo všetko musí fyzická osoba urobiť?

Zdroj: Shutterstock

To, či ste vlani vyhrali peňažnú alebo nepeňažnú výhru má výrazný vplyv na spôsob zdanenia. Aký spôsob zdanenia je pre vás ten najvýhodnejší?

 

Ktoré výhry sa zdaňujú?

Predmetom dane z príjmov je každá prijatá výhra. Avšak, nie každú výhru je potrebné zdaniť. Zákon o dani z príjmov taxatívne vymedzuje, ktoré ceny a výhry sú od dane oslobodené.

Tieto výhry sú úplne oslobodené od dane

Jednou skupinou výhier, ktoré sú od dane oslobodené, sú výhry v lotériách a iných podobných hrách, ktoré sú prevádzkované na základe povolenia vydaného podľa osobitného predpisu. Taktiež sú od dane oslobodené aj obdobné výhry prijaté zo zahraničia.

Lotériou a podobnou hrou sa v zásade rozumejú hry v zmysle zákona o hazardných hrách, v ktorých hráč po zaplatení vkladu, môže získať výhru, pričom výsledok hazardnej hry závisí výlučne alebo prevažne od náhody alebo od vopred neznámeho výsledku určitej okolnosti alebo udalosti.

Takýmito hazardnými hrami sú napr. lotériové hry (žrebové lotérie a tomboly, ak herná istina prekročí 1 500 eur, číselné lotérie, bingo, okamžité lotérie atď.), hazardné hry v kasíne, stávkové hry, hazardné hry prevádzkované prostredníctvom výherných prístrojov, internetu a iné.

V týchto prípadoch, ak sú splnené podmienky zákona o hazardných hrách, zákona o dani z príjmov a získate výhru v lotérii alebo podobnej hre, príjem je oslobodený od dane z príjmov.

Ako sa zdaňuje výhra a čo všetko musí fyzická osoba urobiť

Zdroj: Pixabay

Čiastočné oslobodenie od dane

V prípade ceny alebo výhry neuvedenej vyššie z:

  • verejnej súťaže, súťaže, v ktorej je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže, alebo ak ide o súťažiacich vybratých usporiadateľom súťaže, okrem odmeny zahrnutej do tejto ceny za použitie diela alebo výkonu, ak je súčasťou tejto ceny,
  • výhra z reklamnej súťaže alebo zo žrebovania,
  • cena zo športovej súťaže, pričom od dane nie sú oslobodené ceny zo športových súťaží prijaté daňovníkmi, ktorých športová činnosť je inou samostatnou zárobkovou činnosťou,

Takéto výhry sú od dane oslobodené len do sumy 350 eur za každú cenu alebo výhru. V prípade, ak hodnota výhry alebo ceny presiahne túto hodnotu, do základu dane sa zahrnie len príjem prevyšujúci túto hranicu.

Zároveň je potrebné upozorniť, že každá výhra/cena sa posudzuje jednotlivo. Čiže ak ste  v roku 2019 vyhrali tablet v hodnote 300 eur a bicykel v hodnote 500 eur, do daňového priznania patrí iba bicykel a aj to v sume 150 eur (500 - 350 eur).

Ako to je pri nepeňažnej výhre?

Z nepeňažnej výhry musíte odviesť 19-percentnú daň a zároveň sadzbu poistného vo výške 14 percent do zdravotnej poisťovne. Peňažné výhry odvodovej povinnosti nepodliehajú.

Ak daň nezaplatíte, prídu vám na to

Pri nepeňažných výhrach je organizátor hry povinný oznámiť daňovníkovi hodnotu ceny alebo výhry. Daňovník zahrnie tieto príjmy do základu dane.

Zdravotná poisťovňa spolupracuje s daňovým úradom. Výherná spoločnosť nahlási výhercu na daňový úrad a ten informáciu posúva do zdravotnej poisťovne. Zdravotná poisťovňa urobí ročné zúčtovanie a pošle ho výhercovi. Môže sa stať, že ak zabudnete priznať výhru daňovému úradu, čaká vás pokuta.

Pokuty za nepodanie priznania

V prípade, ak ste nestihli podať samotné daňové priznanie, hrozí vám pokuta. Fyzická osoba zaplatí minimálne 30 eur, právnická 60 eur. Ak daňové priznanie vôbec nepodáte, pokuta sa môže vyšplhať na päťciferné číslo.

V niektorých prípadoch môžete byť aj trestne stíhaní. Človek, ktorý nezaplatil dane vo výške viac ako 266 eur, môže dostať až tri roky väzenia. Ak má niekto "resty" voči daniarom, ktoré sú vyššie ako 133-tisíc eur, hrozí mu tri až osem rokov väzenia.

Výhru môžete odmietnuť

Ak v súťaži vyhráte drahšie auto, daň z výhry môže byť pre vás privysoká. Ako postupovať? Výhru môžete odmietnuť alebo ju prijmete a na zaplatenie dane si požičiate. Auto môžete aj predať.  Niekedy môže ísť aj o výnimku. Takou bola i výhra automobilu v populárnej bločkovej lotérií, ktorá bola od dane oslobodená.

Kedy nemusíte daniť výhru vôbec?

Je jeden prípad, kedy nemusíte daniť výhru ani vyššiu ako 350 eur. Avšak vaše celkové zdaniteľné príjmy nesmú byť v danom roku vyššie ako 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a) zákona o dani z príjmov. Teda ak ste v roku 2020k nemali príjmy vyššie ako 1 968,68 eur (vrátane výhry), nemusíte podávať daňové priznanie.

Taktiež výhru nedaníte, ak z nej už bola zaplatená zrážková daň. Túto platí organizátor súťaže.

Článok bol aktualizovaný v máji 2021

Anketa

Ako často vyhrávate?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+57
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok