Ako je na tom Slovensko so sadzbami DPH v porovnaní s krajinami EÚ?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 4. 6. 2012
Zisťovali sme, na akej pozícii je slovenská sadzba DPH v porovnaní s krajinami Európskej únie.
Ako je na tom Slovensko so sadzbami DPH v porovnaní s krajinami EÚ?

Zdroj: Shutterstock

Sadzby DPH sa v krajinách EÚ výrazne líšia

Výška sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) sa v jednotlivých členských krajinách európskej dvadsaťsedmičky pomerne líši. Spoločným znakom však je, že väčšina krajín uplatňuje základnú a zníženú sadzbu.

Najnižšiu základnú sadzbu DPH na úrovni 15 % uplatňujú len dve krajiny, a to Luxembursko a Cyprus. Slovensko uplatňuje základnú sadzbu DPH v hodnote 20 %. Mnohé krajiny však zdaňujú spotrebu vyššou sadbou, než je tomu na Slovensku. Najvyššou základnou sadzbou DPH disponuje Maďarsko (27 %), nasleduje Švédsko a Dánsko (zhodne 25 %) a Fínsko, Írsko, Poľsko, Portugalsko, Grécko (23 %). Lotyšsko používa základnú sadzbu DPH vo výške 22 % a Taliansko, Litva a Belgicko majú sadzbu na úrovni 21 %. 

Nasledujúca tabuľka poukazuje na základné charakteristiky DPH v únijných krajinách.

Tabuľka 1: Základné charakteristiky DPH v EÚ k 1.1.2012


Sadzby dane (v %)
Členský štát  EÚSuper zníženáZníženáZákladnáMedzisadzba
Belgicko-6/122112
Bulharsko-920-
Česká republika-1420-
Dánsko--25-
Estónsko-920-
Fínsko-9/1323-
Francúzsko2,15,5/719,6-
Holandsko-619-
Írsko4,89/13,52313,5
Taliansko41021-
Cyprus-5 /815-
Litva-5 /921-
Lotyšsko-1222-
Luxembursko36 /11512
Maďarsko-5 /1827-
Malta-5/718-
Nemecko-719-
Poľsko-5/823-
Portugalsko-6/132313
Rakúsko-102012
Grécko-6,5/1323-
Slovensko-1020-
Slovinsko-8,520-
Španielsko4818-
Švédsko-6 /1225-
Veľká Británia-520-

Úrokové sadzby platné k januáru 2012





V prípade zníženej sadzby Francúzsko, Írsko, Taliansko, Luxembursko a Španielsko uplatňujú nižšie sadzby ako 5%. Niektoré krajiny, ako napríklad Belgicko, Fínsko, Luxembursko a iné zasa uplatňujú dve znížené sadzby DPH. Zaujímavý je aj prípad Dánska, ktoré nezvolilo zníženú sadzbu DPH a používa len štandardnú sadzbu vo výške 25 %.

ČR v budúcom roku zvýši DPH, Slovensko zmeny neplánuje

Susedná Česká republika od budúceho roka zvýši zníženú sadzbu DPH zo súčasných 14 % na 15 %, obdobne sa zvýši aj základná sadzba zo súčasnej úrovne 20 na 21 %. Slovensko však podľa slov ministra financií Petra Kažimíra zvyšovanie DPH v najbližšej dobe nezasiahne, pretože by to zasiahlo najmä životnú úroveň občanov s nižšími príjmami. "Rast našej krajiny ťahajú veľkí exportéri a zvýšenie DPH pripadá horšie práve na tie nižšie skupiny. Tie míňajú viac prostriedkov na to, aby žili, pričom človek s vyšším príjmom si to ani nevšimne," poznamenal šéf rezortu financií.

Často skloňovaným pojmom je daňová harmonizácia

Keďže daňová politika predstavuje jednu z integračných politík Európskej únie, v tejto súvislosti sa často skloňuje pojem daňová harmonizácia, ktorej hlavným cieľom je snaha o odstránenie rozdielov v daňových systémoch jednotlivých členských krajín. Daňovú harmonizáciu charakterizujeme ako vzájomné približovanie a prispôsobenie národných daňových systémov a jednotlivých daní na základe dodržiavania spoločných pravidiel zúčastnených krajín. Cieľom daňovej harmonizácie nie je dosiahnutie jednotnej daňovej sústavy, ale priblíženie a zladenie daňových sústav jednotlivých krajín.

Harmonizácia nepriamych daní

Proces harmonizácie nepriamych daní je zameraný najmä na daň z pridanej hodnoty, ktorá je podmienkou úspešného fungovania spoločného trhu. Táto oblasť je predmetom intenzívnych diskusií členských krajín už od samého začiatku európskej integrácie – od podpísania Rímskych zmlúv v roku 1957. Harmonizácia v daňovej oblasti je uskutočňovaná prostredníctvom smerníc, z ktorých najdôležitejšou je tzv. Šiesta smernica č. 77/388/EHS. Tou bola regulovaná DPH až do roku 2006. Následne bola nahradená Smernicou č. 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH, ktorá stanovila minimálne hodnoty daňových sadzieb do roku 2010 nasledovne:

  • 15 % pre základnú sadzbu,
  • 5 % pre zníženú sadzbu.

Predchádzajúca tabuľka poukazuje na skutočnosť, že v oblasti základných sadzieb DPH všetky krajiny dodržali stanovenú minimálnu úroveň. V prípade zníženej sadzby je situácia ale diametrálne odlišná – niektoré krajiny dodnes nerešpektujú minimálnu hranicu daňovej a uplatňujú nižšie sadzby ako určuje minimálna päťpercentná hranica.

Harmonizácia  v daňovej oblasti je závažnou ekonomickou aj politickou otázkou

Harmonizácia v oblasti DPH síce výrazne pokročila, avšak ako sme sa presvedčili, tak aj naďalej pretrvávajú výrazné rozdiely v uplatňovaní daňových sadzieb medzi jednotlivými únijnými krajinami. Harmonizácia v daňovej oblasti je závažnou ekonomickou aj politickou otázkou. Ide o proces, ktorý je pomerne komplikovaný a tiež značne kontroverzný. Daňová politika plní v členských krajinách dôležitú úlohu pri ovplyvňovaní podnikateľského prostredia a pri zvyšovaní konkurencieschopnosti ekonomiky. Zároveň je historicky významným prejavom štátnej autonómie. Členské krajiny zrejme harmonizáciu považujú za zásah do svojej národnej suverenity, ktorej sa nechcú vzdať.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok