Koniec superhrubej mzdy v ČR a ďalšie daňové zmeny

Karel Pospíšilík | rubrika: Článok | 23. 3. 2011
Ministerstvo financií ČR odhalilo v piatok detaily daňové reformy 2013.Okrem pripravovanej reformy penzijného systému ide o druhý veľký zásah do každodenného života všetkých produktívnych Čechov a Slovákov pracujúcich v ČR.
Koniec superhrubej mzdy v ČR a ďalšie daňové zmeny

Zdroj: Shutterstock

Pozrime sa na jednotlivé zmeny:

1. Koniec superhrubej mzdy

Superhrubá mzda bola hlavným ťahákom Vlastimila Tlustého a ekonomického programu ODS v predvolebnej kampani vo voľbách roku 2006. Superhrubá mzda je mediálny pojem, v zákone nič také nenájdete. Ide o hrubú mzdu povýšenú o poistné, ktoré za zamestnanca odvádza zamestnávateľ. Zrušenie superhrubej mzdy by čistú mzdu ovplyvnilo a to dosť výrazne. Preddavky na daň by sa už totiž nepočítali zo superhrubej mzdy, ale iba z hrubej mzdy a bola by teda nižšia. (V ČR sa základ dane počíta ako hrubá mzda plus príspevky na poistné).

2. Zjednotenie daňových sadzieb na 19 percentách

V podstate ide o zavedenie "skutočnej" rovnej sadzby dane či už pre fyzické, tak i pre právnické osoby. Toto zvýšenie dane z príjmov fyzických osôb by kompenzovalo zrušenie superhrubej mzdy vyššie popísanéj. Teda čistá mzda sa síce mohla zvýšiť vďaka zrušeniu superhrubej, kvôli vyššej daňovej sadzbe sa tak zase zníži.

3. Zvýšenie odvodov zamestnancov na zdravotnom poistení o dva percentné body

Zamestnanci by podľa daňovej reformy mali odvádzať štátu viac na poistnom na zdravotnom poistení. Dnes odvádzajú 4,5 % z hrubej mzdy, po novom by mali odvádzať 6,5 %. Okrem toho dôjde k zníženiu stropu na 48-násobok priemernej mzdy u sociálneho poistenia, u zdravotného poistenia strop zostáva na 72-násobku priemernej mzdy.

4.Zníženie odvodov zamestnávateľa na zamestnanca o 1,5 percentného bodu

Zamestnávateľom sa odvody naopak znížia zo súčasných 34 % (25 % na sociálne a 9% na zdravotné poistenie) na 32,5 %. Sadzba bude jednotná, teda nebude sa ďalej odlišovať zdravotné a sociálne poistenie platené zamestnávateľom za zamestnanca. Táto čiastka sa nazve daň z úhrnu miezd.

5. Zníženie maximálnych vymeriavacich základov 

Zníženie odvodov zamestnávateľa ale bude vykompenzované znížením vymeriavacích základov, teda zamestnávatelia budú za svojich zamestnancov odvádzať vyššie poistné. Maximálny vymeriavaci základ pre odvody zamestnávateľa bude novo 48-násobok priemernej mzdy.

6. Po prekročení stropu bude nulová zľava na poplatníka (na Slovensku sa jedná o nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka)

Akonáhle zamestnanec prekročí strop a prestane odvádzať štátu poistné, už nebude môcť uplatniť zníženie základu dane na daňovníka, ktorá je dnes vo výške 1 970 Kč mesačne. Do značnej miery tak dochádza k daňovej progresii, ktorú nedávno zamietla Poslanecká snemovňa ako návrh ČSSD.

7. Zrušenie daňových výnimiek a výhod

Ďalšou podstatnou zmenou je tiež zrušenie niektorých daňových výnimiek a výhod, ako je napríklad zvýhodnenie straveniek a možnosť odpočtu úrokov z hypotekárneho úveru a úveru zo stavebného sporenia. Všetky tieto výhody by mal nahradiť tzv. zamestnanecký paušál v ročnej výške 3 000 Kč. Túto položku by si teda mohli všetci odpočítať ako zníženie základu dane. Zastánci zrušenia týchto výhod argumentujú práve tým, že sú znevýhodnené určité skupiny (napríklad tí, čo si obstarali bývanie za vlastné prostriedky)

8. Zvýšenie zľavy na dieťa

Ďalšou zmenou, s ktoru je spojená reforma priamych daní a odvodov, je zvýšenie daňového zvýhodnenia. Dnes si môže každý, kto vyživuje dieťa, mesačneodpočítať od  preddavkov na dani zľavu vo výške 967 Kč. Po novom to bude o 150 Kč viac, teda 1 117 Kč. A to sa ešte nedávno hovorilo v súvislosti s úsporami naopak o znižovaní tejto zľavy.

9. Vznik jednotného inkasného miesta

Teda zjednotenie daní a poistného do jednej platby a na jedno tlačivo. Aj naďalej sa bude pokračovať v projekte vzniku jednotného inkasného miesta, v ktorom sa má vo výsledku podávať jedno priznanie, na základe ktorého sa bude odvádzať daň a poistné na zdravotné a sociálne poistenie.

10. Zvýšenie daňového bonusu

Daňový bonus je v súčasnosti možné uplatniť, pokiaľ jeho výška predstavuje aspoň 100 Kč, maximálne však do čiastky 52 200 Kč. Po novom sa bude môcť uplatniť až do výšky 59 500 Kč.

11. OSVČ (v SR SZČO) a pojistné

U samostatne zárobkovo činných osôb dochádza k pomerne veľkým zmenám. SZČO budú poistné odvádzať zo 100 % vymeriavacieho základu (dnes je to 50 %) a to v rovnakej výške ako zamestnanci (teda so sadzbou 6,5 % na oba poistenia). Pričom 6,5 % na sociálne poistenie bude minimum, SZČO si môže túto sadzbu zvýšiť, a zároveň si tak zvýšiť následne vyplácané dávky vrátane starobného dôchodku. SZČO zároveň nebudú samé za seba odvádzať 32,5 % ako zamestnávatelia za svojich zamestnancov.

12. Právnické osoby

Pri príjmoch právnických osôb zostane 19 %-ná sadzba dane. Plánuje sa odstrániť súčasnú prax, kedy firma zdaní svoj zisk najskôr 19-timi percentami a jej akcionári potom z toho zisku odvedú štátu 15 percent pri výplate dividendy. Navrhuje sa, aby vyplatené dividendy v danom roku mohla firma použiť ako zľavu na dani v roku nasledujúcom.

13. Úroky z hypotéky a úveru zo stavebného sporenia

Pri súčasných zmluvách dochádza k zníženiu maximálnych odvodov od základu dane v rámci ročného zúčtovania zo sumy 300 tisíc na 150 tisíc Kč, pri zmluvách uzavretých po roku 2012 bude táto možnosť úplne zrušená.

14. Odpočty darov

Štát chce podporiť verejne prospešné činnosti právnických a fyzických osôb tým, že zvýši maximálnu čiastku darov, ktoré je možné započítať do daňového priznania na 15 % základu dane (fyzické osoby) a 10 % zo základu dane (právnické osoby)

15. Daň dedičská a darovacia

Prvou novinkou v týchto daniach je lineárna sadzba dane (20 % pri darovacej dani, 10 % pri dedickej dani). Dnes sa tieto dane počítajú podľa zložitých tabuliek. Rodinný príslušníci zostávajú naďalej oslobodení. Do budúcna sa počíta s tým, že predmety týchto daní sa stanú súčasťou dane z príjmov.

16. Lhůty pro vyměření daně a pojistného

Dôjde tiež k zjednoteniu lehoty pre vymeranie dane a poistného, ktoré sa líšili pre daň, sociálne poistenie a zdravotní poistenie. Po novom bude platiť lehota troch rokov, ktorú bude možné predĺžiť na maximálne 10 rokov.

Karel Pospíšilík

 Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Česko, Daň, mzda, Zamestnanec

Toto ste už čítali?

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

18. 5. 2024 | Redakcia

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

Od roku 2027 čaká členské štáty EÚ nový systém ETS2 na stanovovanie cien uhlíka, ktorý má za cieľ znížiť emisie z dopravy a vykurovania. Tento systém môže zvýšiť ceny benzínu až o 40... celý článok

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

13. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

Nová spotrebná daň na sladené nápoje by sa nemala týkať niektorých doplnkov výživy, rastlinných mliek a liečiv.

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

Takzvaná daň z cukru nezasiahne len colové nápoje či napríklad instantné kakaové nápoje. Predraží aj proteínové prášky, ktoré sú sladené umelými sladidlami. Podľa Branislava Gröhlinga... celý článok

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.