Ako sa účtuje nenávratná dotácia pre začínajúcich podnikateľov?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 13. 9. 2010
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Ako sa účtuje nenávratná dotácia  pre začínajúcich podnikateľov?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Chcete si obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu na získanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sa v našej poradni Financovanie bývania!

Vstup do poradne Financovanie bývania

Ako sa účtuje nenávratná dotácia MPSVaR pre začínajúcich podnikateľov?

Otázka:

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, ako sa účtuje nenávratná dotácia od MPSVaR pre začínajúcich podnikateľov? A či sa počíta táto dotácia do príjmov, keď manžel začne podnikať dva mesiace pred koncom roku, aby sa mu nestalo, že potom bude platiť vysoké sociálne poistenie? 

Posledná otázka, keď začne podnikať dva mesiace pred koncom roku a pred tým zvyšok roku bol nezamestnaný bez finančnej podpory, má nárok na nezdaniteľné časti základu dane na seba, manželku a deti? A koľko mesiacov si môže odpočítať? Vopred mnohokrát ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň. 

Použitie dotácie od MPSVaR určuje zmluva, ktorá bola uzatvorená. Zahrnutie dotácie do základu dane bude v závislosti na použití dotácie :

  • ak je dotácia určená na nákup zariadení a materiálov súvisiacich so začiatkom podnikania, treba dotáciu zahrnúť do základu dane do výšky výdavkov v príslušnom zdaňovacom období, t.j. ak bola použitá na nákup, ktorý bol zahrnutý priamo do výdavkov do výšky týchto výdavkov, ak bola použitá na nákup veci, ktorá bola zaradená do HIM, potom sa alikvótna časť zahrnie do základu dane do výšky odpisov,
  • ak bola dotácia určená napr. na odvody do soc. a zdravotnej povisťovne, potom treba dotáciu zahrnúť do základu dane do výšky odvodov.

Nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane má v rozsahu ustanovení § 11 zákona 595/2003 z.z. o dani z prijmov. Doporučujem Vám sledovať v období spracovania daňového priznania našu stránku, nakoľko je možné, že sa ešte niektoré ustanovenia zákona o dani z prijmov do konca roku zmenia. 

Kedy sa platí daň z výhry?

Otázka:

Dobrý deň. Od roku 2008 poberám invalidný dôchodok (75%). Naposledy som pracoval v roku 2007. Invalidný dôchodok je môj jediný finančný príjem. Občas niečo vyhrám - peňažnú alebo nepeňažnú výhru (detto sa to týka môjho otca a mamy, ktorí poberajú starobný dôchodok - iný príjem nemajú). Započítava sa invalidný alebo starobný dôchodok podľa zákona o daniach medzi príjem zo závislej činnosti? Pripočítava sa k dôchodkom aj prípadná peňažná výhra? Sme ako poberatelia invalidného dôchodku resp. starobného dôchodku povinní zaplatiť daň z nepeňažnej výhry ak jej hodnota prevyšuje 165,97 eur? Spadajú medzi príjmy zo závislej činnosti napr. úroky v banke, životné poistenie...? Čo by sa stalo, ak by som vyhral napr. nepeňažnú výhru - auto v hodnote 20 000 eur? Musel by som zaplatiť daň z výhry? Sme vôbec povinní podávať každý rok daňové prinanie? Ďakujem za odpoveď!.

Odpoveď:

Dobrý deň.

1. Príjem z výhry je v zakone 595/2003 z.z. o dani z prijmov zahrnutý do § 8 - ostatné prijmy.

2. Výhra neprevyšujúca 165,97 eur, je podľa § 9 ods. 2, písm. m, toho istého zákona oslobodená od dane.

3. Invalidné dôchodky ani starobné dôchodky nie sú prijmy podliehajúce dani.

4. Či máte povinnosť podať daňové priznanie alebo nie, to je treba posúdiť podľa § 32 toho istého zákona.

5. Ale ani povinnosť podať daňové priznanie nemusí znamenať platenie dane ak sa správne použijú príslušné ustanovenia zákona 595/2003 z.z. o dani z prijmov.

.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Daň, Nehnuteľnosť, Výdavok

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok