Čo s daňovým bonusom počas letných prázdnin?

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 29. 7. 2010
Začiatok letných prázdnin je často spojený s otázkou uplatňovania daňového bonusu. V niektorých prípadoch sa nárok na daňový bonus končí spolu s ukončením štúdia.
Čo s daňovým bonusom počas letných prázdnin?

Zdroj: Shutterstock

Ukončenie štúdia na strednej alebo vysokej škole nesúvisí len s právami a povinnosťami študentov, ale aj s ich rodičmi, ktorým v tejto súvislosti vznikajú náležitosti súvisiace s uplatňovaním daňového bonusu. Správne realizovaný daňový bonus je dôležitý, pretože pri jeho uplatnení bez splnenia zákonných podmienok nastupuje sankčný úrok za každý deň, obdobne ako je to pri preddavku alebo nedoplatku na dani.

Čo je daňový bonus, kto si ho môže uplatniť?

Daňový bonus si môže uplatniť daňovník, ktorý mal v zdaňovacom období  zdaniteľné príjmy, na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom. Daňovník si daňový bonus môže uplatniť aj v prípade, že jeho dieťa má prechodný pobyt mimo domácnosť. Napríklad, ak jeho ratolesť študuje a v mieste školy býva na internáte. Daňový bonus si môže uplatniť vždy len jeden daňovník. Ak podmienky na uplatnenie daňového bonusu spĺňa viac daňovníkov a ak sa nedohodnú inak, daňový bonus na všetky vyživované deti sa uplatňuje alebo sa prizná v poradí matka, otec, iná oprávnená osoba.

Nárok na daňový bonus v súvislosti s ukončením štúdia

Najsledovanejším obdobím v súvislosti s uplatňovaním daňového bonusu je práve čas po ukončení štúdia na strednej alebo vysokej škole alebo čas, do ktorého trvá sústavná príprava dieťaťa na budúce povolanie. Na daňový bonus majú nárok rodičia nezaopatreného dieťaťa a za také sa považuje študent strednej alebo vysokej školy do chvíle, kým ju ukončí.

Rodičia vysokoškoláka prídu o daňový bonus hneď po štátniciach, rodičia maturanta až v septembri, po troch mesiacoch od maturity, pretože čerstvý absoôvent strednej školy stráca štatút študenta až ku koncu augusta. Ak stredoškolák po maturite neplánuje navštevovať vysokú školu a nezaradí sa do evidencie nezamestnaných, rodičia majú nárok do 31. augusta na daňový bonus. Ak sa prihlási na úrade práce a zaradí sa do evidencie, rodičia nárok na priznanie daňového bonusu strácajú.

Sústavná príprava dieťaťa na povolanie a uplatnenie daňového bonusu

Sústavná príprava v sebe zahŕňa okrem bežných letných prázdnin (obdobie od skončenia výuky v jednom školskom roku do začiatku nasledujúceho) aj ďalšie situácie, počas ktorých vzniká nárok na uplatnenie daňového bonusu.  Ide o:

  • obdobie bezprostredne nasledujúce po skončení štúdia na strednej škole, najdlhšie však do konca školského roka, v ktorom dieťa ukončilo svoje štúdium na strednej škole, najčastejšie do konca augusta. Podmienkou je, že dieťa v tomto období nevykonáva zárobkovú činnosť (neplatí pre dohodu o vykonaní práce a dohodu o brigádnickej práci študentov) a nie je ani zaradené do evidencie uchádzačov o zamestnanie na príslušnom úrade práce. Ide o obdobie „posledných prázdnin“ po skončení strednej školy, ak dieťa nepokračuje v štúdiu na vysokej škole, ak nie je ešte zamestnané a nie je zaradené ani do evidencie uchádzačov o zamestnanie.
  • obdobie od ukončenia strednej školy do zápisu na vysokú školu,
  • obdobie po skončení vysokoškolského štúdia prvého stupňa, ktoré podľa študijného programu nepresiahlo štandardnú dĺžku, do zápisu na vysokoškolské štúdium druhého stupňa (vykonaného najneskôr v októbri).

Daňový bonus na nezaopatrené dieťa sa 1.7. zvýšil z 20 eur na 20,02 eura. O túto sumu sa rodičovi neznižuje základ dane, ale samotná daň, čo mu priamo zvýši čistý plat. Daňový bonus sa každoročne zvyšuje rovnakým koeficientom a za rovnaké kalendárne mesiace zdaňovacieho obdobia ako suma životného minima. Životné minimum pre plnoletú fyzickú osobu sa od júla 2010 zvýšilo zo 185,19 eura na 185,38 eura.

Zamestnanci, ktorým zamestnávateľ z určitých príčin daňový bonus nevyplatí, môžu oň požiadať v ročnom zúčtovaní dane. V krajnom prípade ho môžu ešte získať prostredníctvom daňového priznania.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

Takzvaná daň z cukru nezasiahne len colové nápoje či napríklad instantné kakaové nápoje. Predraží aj proteínové prášky, ktoré sú sladené umelými sladidlami. Podľa Branislava Gröhlinga... celý článok

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?