Nestíhate podať daňové priznanie včas? Aké máte možnosti?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 17. 3. 2023
Termín na odovzdanie daňového priznania je do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Za zdaňovacie obdobie 2022 je to teda do 31. 3. 2023. Do tohto termínu je potrebné daň aj zaplatiť, inak vám hrozí pokuta za nepodanie daňového priznania vo výške od 30 do 16 000 eur. Ako sa vyhnúť problémom, ak tento termín nestíhate alebo vám chýbajú prostriedky na zaplatenie dane z príjmov za toto obdobie?
Nestíhate podať daňové priznanie včas? Aké máte možnosti?

Zdroj: Shutterstock

Odklad daňového priznania

Podľa informácií Finančnej správy: „ak daňovník nestíha podať daňové priznanie, je potrebné finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty.“ Môže tak urobiť podaním oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania, pričom oznámenie musí byť podané najneskôr do 31. 3. 2023 na príslušný daňový úrad – ak priznanie podáva v papierovej forme.

„Fyzická osoba, ktorá je podnikateľom podľa § 2 ods. 2 Obchodného zákonníka a je registrovaná pre daň z príjmov podľa 49a zákona o dani z príjmov, má povinnosť podať Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania za rok 2022 na predpísanom tlačive elektronicky,“ uvádza Finančná správa.

Lehotu na podanie daňového priznania môže daňovník predĺžiť oznámením, ak sa nenachádza v konkurze, v likvidácii alebo nie je dedičom zomrelého daňovníka. V opačnom prípade si môže lehotu predĺžiť žiadosťou.

Potrebné tlačivá vydáva finančné riaditeľstvo a sú zverejnené na webe Finančnej správy.

Oznámenie o predĺžení lehoty

Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania môže podať fyzická aj právnická osoba a patrí medzi najčastejšie formy odkladu daňového priznania k dani z príjmov. Podľa § 49 ods. 3 písm. a) a b) si daňovník môže oznámením odložiť podanie daňového priznania najviac o:

  • tri celé kalendárne mesiace s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii – daňovník v oznámení uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá daňové priznanie, pričom v tejto novej lehote je daň aj splatná, 
  • o šesť celých kalendárnych mesiacov, ak súčasťou jeho príjmov sú zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii – daňovník v oznámení uvedie túto skutočnosť a novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá daňové priznanie, pričom v tejto novej lehote je daň aj splatná. Ak v podanom daňovom priznaní daňovník neuvedie príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí, správca dane uplatní postup podľa osobitného predpisu.

Žiadosť o predĺženie lehoty

Daňovník v konkurze, ktorý chce predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania, musí žiadosť o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania podať správcovi dane najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania. Správca dane môže na základe takejto žiadosti rozhodnutím predĺžiť túto lehotu najviac o tri mesiace. Proti rozhodnutiu o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania sa nemožno odvolať.

Odovzdanie oznámenia či žiadosti

Ak ste zamestnancom, no podávate si daňové priznanie sami, máte na výber z dvoch možností. Dokument môžete podať elektronicky cez portál Finančnej správy alebo vyplnený formulár vytlačiť a osobne odovzdať na príslušný daňový úrad, ktorý vám je priradený podľa adresy trvalého bydliska.

Ak možnosť predĺženia lehoty na podanie daňového priznania využíva fyzická osoba, ktorá spĺňa definíciu podnikateľa podľa Obchodného zákonníka, musí to urobiť elektronicky. Po prihlásení sa do portálu Finančnej správy vyplníte formulár, podpíšete ho elektronickým podpisom a odošlete.

Čo sa s odkladom zmení?

Okrem termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane z príjmu ovplyvní predĺžená lehota aj:

  • sociálne odvody (u živnostníkov a SZČO) – ak doteraz daňovník neplatil odvody a vznikne mu daňová povinnosť, posunie sa mu aj termín vzniku odvodovej povinnosti,
  • zdravotné odvody (u živnostníkov a SZČO) – daňovníkovi sa podaním odkladu daňového priznania predĺži lehota na doručenie ročného zúčtovania zdravotného poistenia,
  • preddavky na daň z príjmov (pri fyzických a právnických osobách).

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok