Ako môže každý ušetriť na daniach a legálne

Redakcia | rubrika: Článok | 15. 3. 2023
„Na tomto svete nie je nič isté okrem smrti a daní,“ povedal svojho času Benjamin Franklin. Dane, nech v nás vyvolávajú akékoľvek asociácie, sú dôležité. Financujú totiž chod štátu a verejnej správy. Existuje však niekoľko spôsobov, ako legálne ušetriť na daniach, a my vám ich dnes prezradíme.
Ako môže každý ušetriť na daniach a legálne

Zdroj: Shutterstock

Zaplatené úroky z hypotéky

Na hypotéky uzavreté po 31. 12. 2017 si môžete uplatniť daňový bonus za zaplatené úroky. Táto priama daňová úľava nahradila hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých. Ak si teda chcete uplatniť tento daňový bonus, musíte splniť nasledujúce podmienky:

  • v deň podania žiadosti o hypotéku máte od 18 do 35 rokov,
  • nehnuteľnosť, ktorú kupujete, bude slúžiť na bývanie a nachádza sa na území SR,
  • splnili ste podmienku príjmu, kde váš mesačný plat za minulý rok nepresiahol 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy na SR (napríklad pre zmluvy uzavreté v roku 2022 to bolo 1574,30 €),
  • sta hlavný dlžník na úverovej zmluve.

Samostatné podmienky má aj maximálna výška tohto bonusu, ktorá sa vzťahuje len na jednu hypotekárnu zmluvu. To znamená, že pri refinancovaní hypotéky alebo ďalšej hypotéke si tento bonus nemôžete uplatniť. Výška uplatneného bonusu je do 50 % zo zaplatených úrokov a nesmie presiahnuť sumu 400 €. Maximálna výška úveru je 50 000 €. Ak je úver na bývanie vyšší, bonus sa uplatní iba z 50 000 € časti.

Dobrovoľné príspevky do DDS (III. pilier)

Pri sporení do III. piliera si nielen pomáhate do budúcnosti, ale môžete si tým znížiť aj základ dane. Podobne ako pri daňovom bonuse zo zaplatených úrokov, aj tu je stanovená maximálna hranica príspevkov. Za celý predošlý rok tak môže byť suma všetkých zaplatených príspevkov do DDS najviac 180 €. V prepočte vám to vie ušetriť na daniach 34,20 €. 

Ak vám na III. pilier prispieva aj zamestnávateľ, vedzte, že tento daňový bonus sa počíta len z vašich príspevkov.

Skutočné výdavky

Výdavky sú všetky náklady, ktoré ste ako živnostník vynaložili na chod, dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov z podnikania. Musíte si ich uplatniť podľa zákona o dani z príjmov. Výdavky musia byť riadne preukazateľné, evidované v evidencii alebo zaúčtované v účtovníctve. 

Pri uplatňovaní skutočných výdavkov majte na pamäti, že by ste mali prihliadať najmä na charakter vášho podnikania. Ak podnikáte napríklad v oblasti služieb alebo poradenstva, medzi výdavkami by sa nemali objaviť náklady na stavebný materiál určený na prerábku bytu.

Tieto výdavky sú vhodné najmä pre živnostníkov, ktorým pri výkone ich podnikania vznikajú náklady. Napríklad, ak ste elektrikár a všetok elektroinštalačný materiál si zabezpečujete po vlastnej osi.

Paušálne výdavky

Protipólom skutočných výdavkov sú paušálne výdavky. Ak nie ste platcom DPH, môžete využiť túto možnosť uplatnenia výdavkov. Jednoducho povedané, ide o legálnu formu fiktívnych výdavkov, ktoré si viete uplatniť. Takto si môžete znížiť príjem až o 60 %, a to aj napriek tomu, že ste reálne nemali žiadne výdavky. 

Samozrejme, paušálne výdavky majú svoje maximum, a to 20 000 €. Ak je váš ročný príjem napríklad 40 000 €, tak 60 % z tejto sumy je 24 000 €, ale do paušálnych nákladov si môžete započítať len 20 000 €. Tieto paušálne náklady sa preto oplatia tým, ktorí:

  • nemajú reálne náklady – napríklad, ak podnikate v oblasti služieb a poradenstva,
  • nechcú platiť veľa za spracovanie účtovnej agendy – paušálne náklady sa veľakrát dajú realizovať jednorazovo za rok.

Paušálne výdavky na majetok osobnej potreby

Tu patria výdavky, ktoré súvisia s majetkom, ktorý môže mať charakter osobnej potreby. Okrem toho sem patria nielen výdavky na obstaranie majetku, ale aj na jeho udržiavanie, technické zhodnotenie, opravy a prevádzkovanie. 

Tieto náklady si viete uplatniť:

  • vo forme paušálnych nákladov, a to vo výške 80 % z hodnoty majetku,
  • v preukázateľnej výške pomeru využitia majetku na súkromné účely a podnikanie – napríklad súkromné auto je možné využiť aj na firemné účely, ale musíte si viesť evidenciu jázd.

Daňový bonus na dieťa

Daňový bonus na dieťaje priame daňové zvýhodnenie pre rodiča alebo osoby, ktoré si osvojili dieťa, ktoré:

  • má do 25 rokov,
  • študuje.

Tento bonus neznižuje základ dane z príjmov, ale samostatnú vypočítanú daň. Je možné si ho uplatniť mesačne alebo ročne a je priznaný len jednému daňovníkovi v domácnosti. Daňovník, ktorý si chce uplatniť nárok na daňový bonus, musí mať preukázateľné príjmy zo zamestnania alebo podnikania.

Výška daňového bonusu na dieťa závisí od veku vyživovaného dieťaťa a delíme ju do dvoch kategórií: vek do 18 rokov a vek nad 18 rokov. 

Mesačná suma daňového bonusu na dieťa od 01. 01. 2023

Vek do 18 rokov

140 €

Vek nad 18 rokov

50 €

Pracovná cesta

Potrebujete cestovať mimo miesta svojho podnikania kvôli vašim zákazkám? Z pohľadu legislatívy ide o pracovnú cestu, ktorá predstavuje plnohodnotný náklad. Medzi daňové náklady, ktoré s touto cestou súvisia, patria: 

  • náklady na stravu,
  • náklady na ubytovanie,
  • nevyhnutné náklady súvisiace s pracovnou cestou,
  • náklady na použitie dopravného prostriedku.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok