Česká republika: Daňové novinky v roku 2010

Karel Pospíšilík | rubrika: Článok | 8. 1. 2010
V roku 2009 bolo u našich susedov prijatých množstvo úsporných opatrení, a to nielen v daniach, ale aj v dôchodkoch. Čo sa stalo v roku 2009 a čo sa očakáva v nadchádzajúcom?
Česká republika: Daňové novinky v roku 2010

Zdroj: Shutterstock

Jednou z mála pozitívnych zmien je zvýšenie daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa zo súčasných 890 Kč na 960 Kč (na 36,26 €). Každý kto sa stará o deti, tak od štátu odvedie menej na zálohách na daň. Konkrétne 77 Kč (2,91 €) mesačne.  

Čo ďalšieho zmení výpočet čistej mzdy

Vyššie príjmové skupiny bude zaujímať razantné zvýšenie vymeriavacieho základu od 1.1. Maximálny vymeriavací základ je teraz na úrovni 48 násobku priemernej mzdy, teda 1 130 640 Kč (42 709,18 €), v nadchádzajúcom roku sa dostane na úroveň 72 násobku priemernej mzdy, teda 1 707 048 Kč (64 482,60 €). V roku 2010 budú teda zamestnanci odvádzať poistné z celej mzdy, aj keď ich mesačná mzda dosiahne cca 142 tisíc Kč (5 363,96 €). Vlani to bolo zhruba 94 tisíc Kč (3 550,79 €). Systém rovnej dane zatiaľ zostáva.

V Poslaneckej snemovni sa ale presadzujem návrh ČSSD na zavedenie druhej sadzby dane. Pokiaľ návrh prejde, tak zamestnanci s ročnými príjmami nad 1,2 milióna Kč (45 tisíc €) budú odvádzať daň vo výške 180 000 Kč + 30 % z čiastky presahujúcej 1,2 milióna Kč. Pokiaľ tento návrh prejde, výpočet čistej mzdy sa podľa neho zmení až v roku 2011.

Drahší benzín, cigarety a alkohol

Úsporné opatrenia zavedené v roku 2009 sa týkajú spotrebných daní a dane z pridanej hodnoty. Úsporný balíček totiž zvyšuje o korunu na liter spotrebnú daň pre motorové benzíny. Zvýšenie sa asi premietne do konečnej ceny v plnej výške. Dane sa zvýšia aj pivovarom. Základná sadzba dane z piva vzrastie o tretinu, v krčmičkách sa to prejaví 50 haliermi až korunou na pollitri. Zdražovanie už ohlásili Plzeňský Prazdroj, Budejovický Budvar či skupina Heineken. A ceny sa zvýšia aj u cigariet, krabička tak zdraží približne o 2,50 Kč (takmer 10 centov).  

Ďalšie zdražovanie sa očakáva v súvislosti so zvyšovaním dane z pridanej hodnoty, základná aj znížená sadzba sa zvyšuje o percento.
Niektoré služby ale môžu počas budúceho roku zľaviť.  V novele zákona o dani z pridanej hodnoty (tlač zo snemovne 989) je totiž návrh na prenesenie niektorých služieb do zníženej sadzby.Ide o opravy obuvi a koženého tovaru, opravy bicyklov, odevov a bytového textilu, reštauračné služby mimo dodania tabakových výrobkov a alkoholických nápojov a kadernícke a holičské služby.

Veľká téma – daň z nehnuteľnosti

Okrem ornej pôdy, chmeľníc, viníc, záhrad, ovocných sadov a trvalých trávnatých porastov, hospodárskych lesov a rybníkov s intenzívnym a priemyslovým chovom rýb dôjde od 1.1. k dvojnásobnému zvýšeniu sadzieb dane z nehnuteľností. Niektoré obce na to reagovali znížením miestnych koeficientov, aby eliminovali sociálny dopad tejto zmeny, iné obce naopak zaviedli alebo zvýšili tento koeficient, aby vyrovnali prepad obecných rozpočtov. Napríklad mesto Jablonec zavádza koeficient 2 a počíta s navŕšením rozpočtu o 28 miliónov Kč (1,06 milióna EUR).

Menej na nemocenskej i peňažnej podpore v materstve

Výpočet nemocenskej sa dá zjednodušene popísať takto: vychádza sa z denného príjmu, ktorý sa redukuje a z takto redukovaného príjmu sa počíta konečná výška nemocenskej. Do konca prvého mesiaca sa nemocenská rovná 60 %, druhý mesiac 66 % a potom 72 %. Od 1.1. bude jediná  výška, a to 60 %. Zbystriť by mali aj tí, ktorí začali brať nemocenskú v roku 2009 a oslávia s ňou Nový rok. Nemocenská sa začne od januára poskytovať podľa nových pravidiel a v novom roku tak môže výrazne poklesnúť.

V snemovne  leží novela zákonníku práce (sněmovní tisk 788), ktorá mení aj náhrady mzdy, ktoré zamestnancovi vypláca po čas prvých 14 dní dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnávateľ. Teraz sa náhrada mzdy počíta vo výške 60 %, ale až od 4. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti. Podľa novely dochádza k zásadnej zmene, náhrada mzdy sa bude vyplácať vo výške 40 %, ale už od prvého dňa pracovnej neschopnosti.

Peňažná podpora v materstve sa taktiež zníži, až o niekoľko tisíc mesačne. Novela zákona o nemocenskom poistení (sněmovní tisk 939) by mohla vrátiť výpočet peňažitej podpore v materstve do pôvodného stavu. Táto novela zatiaľ prechádza legislatívnym procesom.

Dôchodky

Ako pre každý rok aj pre rok 2010 sú nové parametre výpočtu dôchodku. Asi každý už vie, že k 1.1. nie je schválená žiadna valorizácia. V Poslaneckej snemovni ale leží návrh, ktorý by toto mohol kompenzovať. Populistický návrh počíta s mimoriadnou platbou 2 400 Kč (90 eur).

Večný boj okolo zdravotných poplatkov

Budúcnosť zdravotných poplatkov zavedených ministrom Julínkom je neistá. Na jednej strane proti systém, kedy kraje hradia tieto poplatky namiesto bežných občanov, neustále napadá Úrad na ochranu hospodárskej súťaže. Na druhej strane poslanci riešia novelu zákona o verejnom zdravotnom poistení (sněmovní tisk 942), podľa ktorého sa rušia všetky zdravotné poplatky.

Energie – dobrá správa nakoniec

Dobrou správou je pokles cien energií v budúcom roku. Ceny elektrickej energie sa znížia pre domácnosti v priemere o 3,6 percenta. Zlacňovať bude aj zemný plyn. Spoločnosť RWE Transgas v prvom štvrťroku zníži ceny zemného plynu domácnostiam v priemere o 0,6 percenta.

*na prepočet Českej koruny na Euro bol použitý kurz ECB platný k 31.12.2009

Karel Pospíšilík

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

13. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

Nová spotrebná daň na sladené nápoje by sa nemala týkať niektorých doplnkov výživy, rastlinných mliek a liečiv.

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

Takzvaná daň z cukru nezasiahne len colové nápoje či napríklad instantné kakaové nápoje. Predraží aj proteínové prášky, ktoré sú sladené umelými sladidlami. Podľa Branislava Gröhlinga... celý článok

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.