Tipy, ktoré by ste mali vedieť predtým, než si zoberiete hypotéku

Roland Regely | rubrika: Článok | 29. 10. 2018
Premýšľate nad hypotékou? Nevezmite hneď prvú ponuku, ktorá sa javí ako jediné riešenie.
Tipy, ktoré by ste mali vedieť predtým, než si zoberiete hypotéku

Zdroj: Shutterstock

Aj keď je čoraz ťažšie ich získať, hypotéky majú historicky najnižšie sadzby. Je ešte vôbec možné niekde ušetriť? Ak si porovnávate úrokové sadzby a mesačné splátky úverov, nezabudnite si k výdavkom započítať aj náklady, ktoré sú s hypotékou spojené. Napríklad aj poplatok za bežný účet. Poďme si ale ukázať konkrétne tipy, ktoré by ste mali vedieť predtým, než sa banke upíšete na desiatky rokov.

 

1. Poplatok za poskytnutie úveru

Niekde ho získate v rámci akcie, inde ho banka zaplatí za vás. V každom prípade ale poplatok skúste v banke zjednať. Ide zväčša o percento z celkovej sumy. Ako sa tomuto poplatku vyhnúť? Pokiaľ ste bonitným klientom, prípadne si beriete vysoký úver, s bankou sa dá vyjednať dokonca aj zníženie poplatku o polovicu, prípadne úplne odpustenie poplatku za poskytnutie úveru. V drvivej väčšine platí to, že čím vyšší príjem máte a čím vyšší úver si beriete, tým nižšie sú poplatky.

2. Finančný poradca je často to najlepšie riešenie

Hypotekárny či finančný sprostredkovateľ pozná ponuky všetkých bánk a často vie ešte pred oficiálnym podaním žiadosti aspoň približne povedať, v ktorom finančnom ústave máte akú šancu. Finančný poradca vám pripraví prehľad hypotekárnych ponúk, ušetrí váš čas, ktorý by ste museli investovať do zisťovania podmienok priamo v bankách, zníži náklady spojené s vkladom záložných či kúpnych zmlúv do katastra, vybaví poistenie nehnuteľnosti a jeho vinkuláciu v prospech banky a postará sa o doručenie všetkých potrebných dokladov do banky.

3. Máte vlastné zdroje? Berte čo najmenej peňazí

Hypotekárny úver v 100%-tnej výške už za súčasných podmienok na Slovensku nezískate. 90% si berte len v prípade, ak nemáte inú možnosť. Tieto úvery sú štandardne najdrahšie, banky ich poskytujú s najvyššou úrokovou sadzbou. Pokiaľ v takých prípadoch použijete na kúpu aj vlastné zdroje (10 – 30%), úrok sa vám môže znížiť aj o 0,5%, a to už stojí za zváženie.

4. Pri výročí fixácie pokojne zvážte odchod do inej banky

Ak nie ste spokojní s aktuálnym úrokom vo vašej súčasnej banke, odborníci odporúčajú prehodnotiť refinancovanie vášho úveru. Prechodom do inej banky ušetríte na mesačnej splátke, a to aj za podmienky, že sa zachová ostávajúca splatnosť úveru. Nová banka je často ochotná zaplatiť pokutu za porušenie fixácie, môže vám ponúknuť lepší úrok, nižšiu percentuálnu mieru nákladov, prípadne natiahne dobu splácania na väčšie obdobie. Takmer vždy je to pre vás veľmi výhodné, a preto sa tvrdohlavosť nevypláca. Sledujte podmienky bánk, prípadne – ak máte šikovného finančného poradcu, vždy pred výročím fixácie vás na výhodnejšie podmienky upozorní sám.

5. Nebojte sa vymeniť banku len kvôli hypotéke

Ste dlhoročným klientom niektorej z bánk? Jej pracovníci vás už poznajú a z diaľky zdravia? Vaša domáca banka sa vám často snaží vyjsť v ústrety, no zároveň ste dojnou kravou jej príjmov, a preto treba myslieť na to, že jej klientom nemusíte byť len preto, že vám je sympatická alebo že vám sľubuje „jednoznačne najvýhodnejšiu ponuku hypotéky na trhu“. Vždy si porovnávajte a zjednávajte. Ak vám konkurenčná banka ponúka lepšiu možnosť, máte výborný dôvod na vyjednávanie a v prípade, že domáca banka ponuku nedorovná, pokojne jej zamávajte.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Splácate nejaký úver?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok