Všetko o bonite klienta

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 22. 5. 2018
Čo všetko si banka o klientovi zistí pred poskytnutím úveru? Patríte medzi bonitných klientov?
Všetko o bonite klienta

Zdroj: Shutterstock

To, že sme si všetci rovní už tak úplne neplatí. Niektorí klienti banky sú bonitní, majú dobrú bonitu. A práve voči takým klientom je banka ústretovejšia a ponúka viac výhod.

Ako sa stať bonitným klientom?

Synonymá pre bonitný sú kvalitný, dobrý a prvotriedny. Takže je pochopiteľné, že pokiaľ vás banka zaradí medzi svojich prvotriednych klientov, bude aj jej ponuka služieb kvalitná.

Každá banka poskytuje úverové produkty aby zhodnotila svoje prostriedky (zjedušene, aby zarobila). Poskytnutím úveru však znáša riziko, že pri nesplácaní o svoje peniaze príde. Tým, že sa snaží žiadateľa o úver dobre preveriť, predchádza stratám.

Bonita klienta je tak nástroj na posúdenie schopnosti klienta splácať úver v budúcnosti.

Ako sa stať bonitným klientom

Zdroj foto: Shutterstock

Je mylné domnievať sa, že existuje nejaký jednotný vzorec, podľa ktorého banky posudzujú bonitu svojich klientov. Každá banka má určite svoje špecifiká, ktoré ovplyvňujú aj posudzovanie bonity. Sú však určité spoločné body, ktoré bonitu ovplyvňujú určite. Banku tak zaujíma:

  • príjem klienta a kvalita zamestnávateľa
    • tu je rovnica jednoduchá: čím vyšší príjem, tým zaujímavejší klient
    • banky dávajú plusové body aj svojim stálym klientom: pokiaľ pravidelne posielate svoj príjem na účet niekoľko mesiacov, nepotrebujete potvrdenie o príjme od zamestnávateľa
    • aspoň donedávna platilo, že zamestnanci zamestnaní na dobu neurčitú majú oproti živnostníkom jednoduchšie dokazovanie príjmu a ľahší prístup k eventuálnemu úveru
  • rodinný stav
    • slobodný muž, má istú výhodu oproti matke samoživiteľke. Naproti tomu úplná rodina (napr. rodičia + 1 dieťa) môže predstavovať stabilného klienta s predvídateľným jednaním, čo je pre banku žiadúce.
  • záväzky (splátky už existujúcich úverov) a úverový register
    • Každý, kto chce banke pri žiadosti o úver zatajiť najakú tu pôžičku, má smolu. Na Slovensku existuje inštitút Spoločný register bankových informácií (SRBI), skrátene úverový register.
    • Do úverového registra sa uvádzajú údaje nielen o dlžníkoch k úverom, ale aj o majiteľoch kreditnej karty či povoleného prečerpania. Vlastniť kreditnú kartu alebo mať zriadené povolené prečerpanie, tak ovplyvní vašu bonitu tiež. Nedá sa však povedať jednoznačne či negatívne alebo pozitívne.  Ak patríte medzi klientov, ktorí si riadne plnia svoje záväzky a neplatíte splátky až po zaslaní upomienky ale včas, môže vám to skôr prilepšiť.
    • Úverový register tak uchováva informácie o počtu existujúcich úverových zmlúv a výške jednotlivých splátok, tiež o histórii splácania (splácanie do alebo po dobe splatnosti) a tiež informácie o ručiteľoch a zárukách úverov.
  • vyživované osoby
    • Počet vyživovaných osôb ovplyvňuje predovšetkým hodnotu životného minima. Životné minimum je výška príjmov, ktorá sa považuje za nevyhnutnú na splnenie základných životných potrieb.Jedná sa o sumu, ktorá by mala zostať klientovi, keď sa od jeho príjmov odpočíta výška splátky. Je preto pochopiteľné, že rodina s deťmi má vyššie životné minimum a teda nemôže si "dovoliť" vysoké splátky úveru.
    • Menej početné rodiny tak majú pri posudzovaní bonity istú výhodu.

Tabuľka: sumy životného minima 2018

  na plnoletú fyzickú osobu ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu na dieťa
Suma životného minima 199,48 € 139,16 €

91,06 €

Životné minimu je platné od 1.7.2017 do 30.6.2018

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok