Fond prevádzky, údržby a opráv: Čo by o ňom mal vedieť každý vlastník bytu?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 3. 3. 2023
Ak vlastníte byt či nebytový priestor v bytovom dome, ovplyvňujú obsah vášho účtu či peňaženky aj úhrady do fondu prevádzky, údržby a opráv. Ako sa určuje výška platieb, ktoré do fondu platíte? Do akej miery môžete rozhodovať o prostriedkoch v tomto fonde a aké informácie o ňom môžete od kompetentných žiadať?
Fond prevádzky, údržby a opráv: Čo by o ňom mal vedieť každý vlastník bytu?

Zdroj: Shutterstock

V praxi sa vyskytujú aj nezhody vlastníkov na tom, koľko sa bude do fondu prispievať a ktoré výdaje z neho možno pokryť. Akým spôsobom môžete postupovať, pokiaľ vás v otázke týkajúcej sa fondu prevádzky, údržby a opráv ostatní prehlasujú? 

Ako sa o fonde rozhoduje?

Právo rozhodovať o fonde prevádzky, údržby a opráv (ďalej len „fond opráv“ alebo „fond“) patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov v dome. Títo určujú:

1) preddavky do fondu opráv,
2) účel použitia prostriedkov, ktoré do fondu patria,
3) zásady hospodárenia s uvedenými prostriedkami,
4) rozsah oprávnenia disponovať s prostriedkami 

Ide o rozhodnutia s nezanedbateľnými dopadmi, a to nielen na fungovanie celého domu, ale aj na jednotlivých vlastníkov. Zákon preto vyžaduje, aby boli prijaté nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých majiteľov bytov a nebytových priestorov v dome. Ak by však vlastníci potrebovali zmeniť svoje rozhodnutie ohľadom fondu ešte pred uplynutím 1 roka od posledného platného hlasovania, vyžaduje sa pre prijatie nového rozhodnutia až súhlas dvojtretinovej väčšiny hlasov všetkých majiteľov. Rozhodnutie vlastníkov o fonde prijaté v súlade so zákonom je pre vás záväzné, aj keď sa rozhodovacieho procesu dobrovoľne nezúčastníte. 

Pravidlá určenia výšky preddavkov a ich úhrady 

Výška preddavku do fondu opráv by mala byť stanovená spravidla vždy na jeden rok dopredu tak, aby pokryla predpokladané náklady na:

1) prevádzku, údržbu a opravy spoločných častí a spoločných zariadení domu a tiež spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a priľahlého pozemku a
2) obnovu, modernizáciu a rekonštrukciu domu. 

Ak je správa domu zverená (profesionálnemu) správcovi, navrhuje výšku tvorby fondu práve on, a to v nadväznosti na vypracovanie plánu opráv na nasledujúci kalendárny rok. Plán musí byť predložený vlastníkom každoročne do 30. novembra. 

V prípade správy domu spoločenstvom vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome navrhuje výšku príspevkov do fondu predseda, a to po prerokovaní v rade. 

Správca aj spoločenstvo musia vykonať vyúčtovanie použitia fondu prevádzky, údržby a opráv najneskôr do 31. mája nasledujúceho roka. Ak dom spravuje správca a vyúčtovanie v uvedenej lehote vlastníkom nepredloží, nemá až do predloženia nárok na platby za správu. V prípade, že chcete nahliadnuť do dokladov týkajúcich sa čerpania fondu a prípadne si z neho robiť kópie, musí vám to spoločenstvo (resp. správca) umožniť. 

Jednotliví vlastníci vykonávajú úhrady do fondu opráv podľa veľkosti spoluvlastníckeho podielu. Ak k ich bytu či nebytovému priestoru prilieha aj balkón, lodžia alebo terasa, zarátava sa do veľkosti spoluvlastníckeho podielu pre účely tvorby fondu 25 % z ich podlahovej plochy. Pri určovaní preddavkov do fondu by ďalej mala byť podľa zákona zohľadnená aj miera využívania spoločných častí a zariadení domu vlastníkmi nebytových priestorov. 

Dodajme, že ak byt alebo nebytový priestor prevádzate na inú osobu, nemáte právo na vrátenie pomernej časti zostatku fondu. 

Ako sa brániť, ak s rozhodnutím ohľadom fondu nesúhlasíte 

V prípade, že sa vami vyjadrený názor vo veci fondu s väčšinovým názorom vlastníkov vyjadreným pri prijímaní rozhodnutia nezhoduje, môžete ako tzv. prehlasovaný vlastník svoje argumenty predostrieť súdu. Svoje právo však musíte na súde uplatniť do 30 dní od oznámenia výsledku hlasovania, inak zaniká. Pokiaľ ste sa o výsledku hlasovania z nejakého dôvodu nemohli dozvedieť, uplynie lehota pre podanie žaloby do troch mesiacov od oznámenia jeho výsledku. Súd môže na návrh ktoréhokoľvek vlastníka rozhodnúť tiež pri rovnosti hlasov alebo ak sa potrebná väčšina v dôležitej otázke nedosiahne. 

Ako sa fond používa 

Prostriedky z fondu možno použiť na hradenie výdavkov spojených s:

1) nákladmi na prevádzku, údržbuopravy spoločných častí a zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a priľahlého pozemku (napr. úhrady za revízie a kontroly technických zariadení – výťahov, rozvodov plynu, elektriny, antény, bleskozvodov a pod.),
2) obnovou, modernizáciou a rekonštrukciou domu (úhrady za materiál či práce),
3) opravami balkónov, lodžií a tých terás, ktoré sú spoločnými časťami domu. 

Len prechodne možno z fondu čerpať aj prostriedky na úhradu plnení spojených s užívaním bytov a nebytových priestorov v dome, a to v prípade ich dočasného nedostatku (za účelom odvrátenia rizika prerušenia dodávok služieb, ktoré by hrozilo, ak by voči dodávateľom vznikol dlh). Po preklenutí nedostatku sa musia takto odčerpané prostriedky vrátiť do fondu. 

V súdnej praxi bol vyslovený aj názor na pomerne frekventovanú otázku – a síce, aké platby je možné z fondu hradiť v prospech správcu domu? Najvyšší správny súd SR v rozhodnutí vydanom pod sp.zn. 2Asan/18/2020 vyložil, že je potrebné rozlíšiť, či poplatky súvisia priamo so správoudomu alebo s výkonom správy (t. j. poskytovaním služieb) zo strany správcu. Náklady súvisiace so samotným výkonom správy je totiž podľa súdu potrebné vnímať ako režijné náklady (napr. poštovné náklady) a ak majú byť správcovi z fondu uhradené, musia byť presne špecifikované a vopred odsúhlasené vlastníkmi v zmluve o výkone správy. 

Neplatiči do fondu môžu byť označení na domovej nástenke 

Správca alebo spoločenstvo môžu na účel ochrany majetku vlastníkov zverejňovať zoznam tých, ktorí majú úhrnnú výšku nedoplatkov na preddavkoch do fondu prevádzky, údržby a opráv domu a na úhradách za plnenie aspoň v sume trojnásobku ich aktuálneho mesačného určenia. Zverejní sa meno a priezvisko vlastníka a suma nedoplatku, a to na mieste obvyklom pre oznamovanie informácií v dome.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+14
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

bývanie, nájomné, nájomník

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok