Od januára sa sprísnia hypotéky: Kto by sa mal poponáhľať s úverom na bývanie? Plus KALKULAČKA

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 7. 12. 2022
Štatistiky dlhodobo ukazujú, že na Slovensku máme problém s dlhmi. V roku 2021 bol priemerný dlh Slovákov podľa Allianz Global Wealth Report druhý najvyšší v rámci strednej a východnej Európy. Úplne najhorší sme boli v pomere dlhov k finančnému majetku. Práve na tieto problémy sú cielené opatrenia, ktoré zavádza NBS. Ako sa od 1. 1. 2023 zmenia podmienky poskytovania hypoték a koho sa najviac dotknú?
Od januára sa sprísnia hypotéky: Kto by sa mal poponáhľať s úverom na bývanie? Plus KALKULAČKA

Zdroj: Shutterstock

Sprísnenie „strieborných“ hypoték

NBS vidí najväčší problém v úveroch na bývanie, ktoré dobou splatnosti zasahujú až do dôchodkového veku. Tie sa označujú ako „strieborné“ a od 1. januára 2023 ich čaká niekoľko zmien. Ak si človek v strednom veku berie hypotéku, ťažko odhadnúť, v akej finančnej situácii bude napríklad o 25 alebo viac rokov. Príjem môže postupne klesať, no hypotéku treba splácať aj naďalej.

K problému s nepriaznivým pomerom dlhov k finančnému majetku do istej miery prispievajú aj samotné banky. Kvôli konkurencii a snahe získať čo najviac klientov tlačia hranicu splatnosti do stále vyšších čísel. Aktuálne sa dajú získať hypotéky, ktoré môžete splácať až do veku 75 rokov. To umožňuje znížiť mesačnú splátku a prilákať tak viac pozornosti zo strany klientov. Nie všetci si však uvedomia následky, ktoré vyplývajú z dlhej doby splatnosti.

DTI a úverový limit

DTI (Debt To Income ratio) udáva pomer medzi dlhom a príjmom človeka. Ide o jeden z kľúčových parametrov, na ktoré sa banka pozerá pri nastavovaní podmienok úveru. Doteraz platilo, že banky mohli klientom poskytnúť hypotéku maximálne vo výške 8-násobku ich ročného príjmu (DTI 8). Nemuseli pritom brať do úvahy vek klienta či dobu splatnosti úveru. Práve tohto bodu sa týkajú zmeny, ktoré vstúpia do platnosti 1. 1. 2023.

Od januára sa bude DTI znižovať v závislosti od veku klienta, pokiaľ splatnosť úveru zasahuje do dôchodkového veku, teda nad 65 rokov. „Striebornú“ hypotéku s úverovým limitom vypočítaným podľa DTI 8 už budú môcť dostať iba žiadatelia vo veku 40 rokov alebo menej. Ak bude splatnosť zasahovať do dôchodkového veku, DTI sa s každým ďalším rokom v intervale 40 – 60 zníži o 0,25. Princípu sa dá ľahšie porozumieť z tabuľky.

Vek

40 a menej

41

42

43

57

58

59

60 a viac

DTI

8

7,75

7,5

7,25

3,75

3,5

3,25

3

Príklad z praxe

Pre lepšie pochopenie uvedieme jeden príklad, ako plánované zmeny ovplyvnia úverové limity. Treba však myslieť na to, že slúži iba ako ilustrácia vplyvu DTI na úverový limit od 1. 1. 2023. Samozrejme, nastavovanie podmienok hypotéky je v realite oveľa zložitejší proces.

Peter má 45 rokov a čistý mesačný príjem vo výške 1 500 €. Chce si zobrať hypotéku s dobou splatnosti 25 rokov. Podľa aktuálne platných pravidiel s DTI 8 by si mohol zobrať úver na bývanie maximálne v hodnote 144 000 € (1 500 € x 12 x 8).

Keďže doba splatnosti končí v dobe, kedy bude mať Peter 70 rokov, ide o „striebornú“ hypotéku. Jeho vek presahuje 40 rokov, a teda od 1. 1. 2023 sa bude jeho úverový limit znižovať. Pre 45-ročného klienta tak bude platiť DTI 6,75. V praxi to znamená, že maximálna výška hypotéky sa pre Petra od 1. januára zmení na 121 500 € (1 500 € x 12 x 6,75).

Úver pre viacerých žiadateľov

Keď do úveru budú vstupovať viacerí žiadatelia, každému sa vypočíta úverový limit zvlášť a tie sa následne sčítajú. Pokiaľ si hypotéku so splatnosťou 10 rokov zoberú dvaja ľudia vo veku 54 a 60 rokov, pre staršieho to bude „strieborná“ hypotéka, pre druhého nie. Mladší teda bude mať DTI 8, starší DTI 3. Podľa jednotlivých príjmov sa vypočítajú limity a ich súčet určí maximálnu výšku spoločného úveru.

Mladí ľudia s nižším príjmom často využívajú to, že do úveru vstúpia spolu s rodičmi. Úverový limit sa tak navýši o limity vypočítané podľa príjmu rodičov. Ak nad podobným riešením uvažujete aj vy, skontrolujte si vplyv zmien na DTI vašich rodičov. Pokiaľ by malo výrazne klesnúť, mali by ste sa s vybavovaním hypotéky poponáhľať.

Zmena môže rozhodnúť o bývaní

Nové podmienky dokážu v úverovom limite urobiť rozdiel vo výške niekoľkých desiatok tisícov eur na jedného človeka. Pri dvoch žiadateľoch môže maximálna výška hypotéky za určitých okolností pokojne klesnúť aj o viac ako 40 000 €. To už je suma, ktorá dokáže rozhodnúť o vašej schopnosti kúpy vybraného bytu.

Dá sa sprísnenie pravidiel obísť?

Mnohých možno poteší fakt, že zmeny v oblasti úverových limitov sa budú dať celkom efektívne obchádzať. Prísnejšie pravidlá budú platiť na nové úvery. Pri refinancovaní úveru, pokiaľ sa klient nerozhodne pre výrazné navýšenie, sa limit nebude prepočítavať.

Ak teda nestihnete získať „striebornú“ hypotéku s aktuálne platným DTI 8, postup môže byť nasledovný. Požiadate o úver s dobou splatnosti, ktorá nezasiahne do vášho dôchodkového veku. V takom prípade bude aj po 1. januári 2023 možný výpočet úverového limitu s DTI 8. Potom už len stačí úver refinancovať so zachovaním jeho výšky a splatnosť si môžete natiahnuť na tak dlho, ako to vami vybraná banka umožňuje.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok