Vláda schválila bič na neplatičov splátok, obchodníkom sa uľaví

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 23. 5. 2024
Vláda schválila novelu Občianskeho zákonníka, ktorá prináša významné zmeny pre neplatičov splátok. Obchodníci budú môcť požadovať úhradu celej dlžnej sumy za presne stanovených podmienok, ktoré zohľadňujú počet omeškaných splátok a ich výšku. Čo to znamená pre spotrebiteľov a ako sa zmení trh?
Vláda schválila bič na neplatičov splátok, obchodníkom sa uľaví

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Vláda schválila novelu Občianskeho zákonníka, ktorá klepne po prstoch najmä neplatičom splátok. Novela Občianskeho zákonníka, predložená Ministerstvom spravodlivosti SR, má za cieľ zosúladiť platnú právnu úpravu so závermi Súdu Európskej únie. Nové pravidlá sa týkajú plnenia zo spotrebiteľskej zmluvy, ktoré sa má vykonávať v splátkach.

Podľa nového návrhu zákona budú môcť obchodníci požadovať úhradu celej dlžnej sumy za presne stanovených podmienok. Tieto podmienky zohľadňujú nielen počet omeškaných splátok, ale aj ich omeškanú výšku v porovnaní s poskytnutou sumou úveru alebo iného plnenia, na ktoré je spotrebiteľ podľa zmluvy povinný. Dôležitý je aj celkový čas trvania spotrebiteľskej zmluvy. Právo požadovať úhradu celej dlžnej sumy zostáva na uvážení obchodníka, ktorý ho môže využiť len počas trvania omeškania spotrebiteľa.

„Nová právna úprava navrhuje možnosť obchodníka požadovať úhradu celého plnenia, teda celej dlžnej sumy za zákonom ustanovených podmienok, ktoré zohľadňujú nielen počet omeškaných splátok, ale aj ich omeškanú výšku vo vzťahu k poskytnutej sume úveru alebo iného plnenia, na ktoré je spotrebiteľ podľa zmluvy povinný a dĺžke trvania spotrebiteľskej zmluvy. Navrhovaná právna úprava ponecháva na uvážení obchodníka, či a kedy toto právo uplatní, môže ho však využiť len počas trvania omeškania spotrebiteľa," uvádza sa v predloženom materiáli.

Príklad novej právnej úpravy v praxi

Mária si pred dvoma rokmi vzala spotrebiteľský úver na kúpu nového nábytku do svojho bytu. Dohodla sa na mesačných splátkach so spoločnosťou poskytujúcou úvery. Podľa zmluvy mala každý mesiac splácať fixnú sumu po dobu štyroch rokov.

Pred tromi mesiacmi stratila prácu a začala mať problémy so splácaním svojho úveru. Kvôli jej finančnej situácii sa dostala do omeškania so splátkami, najprv jeden mesiac, potom druhý a teraz už tretí mesiac. 

Podľa novej úpravy Občianskeho zákonníka môže teraz spoločnosť, od ktorej si Mária vzala úver, požadovať úhradu celej zostávajúcej dlžnej sumy naraz. Spoločnosť jej preto pošle výzvu na plnenie, v ktorej určí dodatočnú lehotu 15 dní na úhradu všetkých nesplatených splátok. Ak Mária v tejto lehote nezaplatí, bude úver považovaný za splatný a spoločnosť môže začať vymáhať celú dlžnú sumu súdnou cestou alebo iniciovať úpravu zmluvných podmienok.

 

Obchodník bude môcť uplatniť toto právo výzvou na plnenie, v ktorej musí súčasne určiť dodatočnú lehotu na poskytnutie celej splátky, pričom táto lehota nesmie byť kratšia ako 15 dní. Obchodník bude mať tiež právo iniciovať úpravu zmluvných podmienok. Inšpiráciou pre túto právnu úpravu bola nemecká legislatíva. Plnenie zo spotrebiteľskej zmluvy sa stáva splatným po „márnom“ uplynutí poskytnutej dodatočnej lehoty.

Ak bude novela schválená v parlamene, nadobudne účinnosť od 1. novembra 2024. V dokumente sa zároveň navrhuje aj úprava prechodných ustanovení vo vzťahu k právnym vzťahom, ktoré vznikli pred nadobudnutím účinnosti novej právnej úpravy, aby bola zabezpečená právna istota aj v existujúcich právnych vzťahoch.

Táto zmena má za cieľ zvýšiť ochranu spotrebiteľov a poskytnúť obchodníkom jasné pravidlá pri vymáhaní splátok. Ministerstvo spravodlivosti zdôrazňuje, že cieľom je dosiahnuť rovnováhu medzi právami a povinnosťami oboch strán zmluvného vzťahu, čo by malo prispieť k lepšiemu fungovaniu trhu a zvýšeniu dôvery medzi spotrebiteľmi a obchodníkmi.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Stopka pre vysoké hypotéky: 1. júla sa mení kľúčové pravidlo

14. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Stopka pre vysoké hypotéky: 1. júla sa mení kľúčové pravidlo

Banky pri výpočte maximálnej výšky hypotéky zohľadňujú nielen čistý príjem, ale aj existujúce úvery, maximálnu zadlženosť a životné minimum. Práve posledná spomínaná suma sa od júla... celý článok

Zabudli ste na splátku úveru? Takto budú môcť veritelia zakročiť proti neplatičom

7. 6. 2024 | Barbora Magočová

Zabudli ste na splátku úveru? Takto budú môcť veritelia zakročiť proti neplatičom

Ministerstvo spravodlivosti predložilo NR SR návrh zákona, ktorý zmení pravidlá predčasného splatenia spotrebiteľských dlhov. Novelizácia má okrem iného zabrániť tomu, aby boli spotrebitelia... celý článok

TOP hypotéky na Slovensku: Iba v jednej banke dostanete úrok 4 %

3. 6. 2024 | Redakcia

TOP hypotéky na Slovensku: Iba v jednej banke dostanete úrok 4 %

Prima banka opäť obhájila prvé miesto v rebríčku hypotekárnych úverov, nasledovaná Fio bankou a ČSOB na treťom mieste. Tento výsledok potvrdzuje stabilitu ponúk na slovenskom hypotekárnom... celý článok

Ak máte hypotéku, zbystrite. Od 1. júna nastáva zmena zo strany štátu

30. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Ak máte hypotéku, zbystrite. Od 1. júna nastáva zmena zo strany štátu

Pomoc so splácaním hypoték bola jedným z ekonomických highlightov predvolebnej kampane Smeru. Strana svoj sľub splnila, no Slováci ho prijali vlažne. Od 1. júna 2024 si bude môcť o... celý článok

Najväčšia slovenská banka zlacnila hypotéky

29. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Najväčšia slovenská banka zlacnila hypotéky

Slovenská sporiteľňa zlacňuje hypotéky pri trojročnej a päťročnej fixácii, čo môže byť vítanou správou pre mnohých záujemcov o úver na bývanie. Ako sa tieto zmeny dotknú vašich splátok... celý článok