TOP hypotéky na Slovensku: Iba v jednej banke dostanete úrok 4 %

Redakcia | rubrika: Článok | 3. 6. 2024
Prima banka opäť obhájila prvé miesto v rebríčku hypotekárnych úverov, nasledovaná Fio bankou a ČSOB na treťom mieste. Tento výsledok potvrdzuje stabilitu ponúk na slovenskom hypotekárnom trhu, ktorú monitoruje spoločnosť Scott & Rose cez svoj portál Finparáda.
TOP hypotéky na Slovensku: Iba v jednej banke dostanete úrok 4 %

Zdroj: Archív Canva

Pri hypotéke sa netreba pozerať len na úrokovú sadzbu, ale aj na fixáciu a ďalšie poplatky, ktoré by nám mohli predražiť aj úver s bezkonkurenčným úrokom. Analytici spoločnosti Scott & Rose, prevádzkovateľa finančného portálu Finparáda vyhodnotili tie najepšie hypotéky, aké sa na slovenskom trhu dajú zohnať.

V novom rebríčku hypotekárnych úverov obhájila prvé miesto Prima banka, nasledovaná Fio bankou a ČSOB na treťom mieste. 

Vývoj hypotekárneho trhu v roku 2024

Úrokové sadzby úverov na bývanie pri preferovaných fixáciách na 3-5 rokov sa v roku 2024 ustálili okolo priemerných štyroch percent. Po rýchlom a prudkom náraste úrokových sadzieb sa očakáva ich stabilizácia, čo naznačujú kroky Európskej centrálnej banky a pokles inflácie. Či však dôjde k ich znižovaniu ešte tento rok, je otázne a skôr nepravdepodobné. Výška úrokových sadzieb totiž nezávisí len od referenčnej sadzby stanovenej ECB, ale aj od makroekonomických a legislatívnych podmienok a ratingu Slovenska, ktorý ovplyvňuje ceny štátnych dlhopisov. Vysoká zadlženosť Slovenska zvyšuje úrokovú maržu dlhopisov, čo sa prejavuje aj vo vyššej rizikovej marži hypoték. K znižovaniu úrokových sadzieb neprispieva ani novozavedený bankový odvod, ktorý vezme bankám tretinu zisku.

Aj keď dve banky znížili úrokové sadzby hypoték na konci apríla, išlo skôr o snahu zvýšiť konkurencieschopnosť na trhu. Niektoré banky s vyššími sadzbami majú ešte priestor na znižovanie sadzieb, takže sa dá očakávať mierny pokles, ale bez výrazného posunu minimálnej hranice.

Výška úrokových sadzieb ochladila realitný a hypotekárny trh ešte minulý rok a tento trend pokračuje aj v roku 2024. Predaj nových hypoték v prvom štvrťroku klesol o takmer 20 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023 a o dve tretiny oproti roku 2022.

TOP hypotekárne úvery na Slovensku

 

Hodnotenie hypoték na základe májových údajov 2024

Hodnotenie hypoték vychádzalo hlavne z porovnania RPMN pri najpreferovanejších fixáciách (3 – 5 rokov) zohľadňujúc základné sadzby hypoték a benefity ponúkané bankami. Najväčšiu váhu v hodnotená má RPMN (náklady na pôžičku), a to až 70 %, mimoriadne náklady 10 %, ponuka poistenia 10 % a dostupnosť (pobočky/online kanály) 10 %. Metodika hodnotenia je uvedená TU >>> Rebríček hypoték pre máj 2024 sa oproti minulému roku nezmenil.

1. Prima banka

Prvé miesto patrí Prima banke, ktorá ponúka hypotéky s najnižšou úrokovou sadzbou 4,0 % pre každého s fixáciou na 3 roky pri novej hypotéke aj refinancovaní úveru z inej banky. Kampaň trvá do 30.6.2024, pričom po splnení podmienok kampane je odpustený alebo znížený poplatok za spracovanie žiadosti o úver.

  • Minimálna výška úveru 5 000 EUR 
  • Splatnosť 5–40 rokov 
  • Fixácia 3 roky 4 %, 4 roky 4,2 %, 5 rokov 4,3% 
  • Poplatok za poskytnutie úveru 1% z objemu úveru, min. 300 EUR, aktuálne kampaň na zľavu z poplatku na 100 EUR pri novom úvere, alebo bez poplatku pri refinancovaní úveru 
  • Bez nutnosti predloženia nového znaleckého posudku 

2. Fio banka

Na druhom mieste sa umiestnila Fio banka s úrokovou sadzbou 3,98 % pri 3-ročnej fixácii a 4,18 % pri 5-ročnej fixácii. Úver je bez poplatku za poskytnutie, mimoriadne splátky aj splatenie celého úveru sú tiež bez poplatku (neplatí pre refinancovanie). Klient si môže znížiť úrokovú sadzbu využívaním Hyposporiaceho konta.

  • Minimálna výška úveru 10 000 EUR 
  • Splatnosť 5–30 rokov 
  • Fixácia 1 rok 4,48 %, 3 roky 3,98 %, 5 rokov 4,18% 
  • Poplatok za poskytnutie úveru – bez poplatkov za poskytnutie úveru, vedenie bežného aj úverového účtu, čerpanie úveru, mimoriadne splátky, aj splatenie celého úveru bez poplatkov 
  • Úrokové sadzby závisia od sumy úveru a účelu úveru (kúpa, refinancovanie, ostatné) 
  • Možnosť zníženia úrokovej sadzby využívaním Hyposporiaceho konta 
  • Až 3 spoludlžníci 

3. ČSOB

Tretie miesto si udržala ČSOB hypotéka, ktorá ponúka úrokové sadzby pri 3-ročnej fixácii od 4,29 % a pri 5-ročnej fixácii od 4,49 %. Poplatok za poskytnutie úveru je 250 EUR a mimoriadne splátky sú bez poplatku.

  • Minimálna výška úveru 5 000 EUR 
  • Splatnosť 4-30 rokov 
  • Fixácia 1 roky od 5,39 %, 3,4 roky od 4,29 %, 5 rokov od  4,49%, 10 rokov od 4,69%, 15 rokov od 4,79%, 20 rokov od 4,89% 
  • Poplatok za poskytnutie úveru 250 EUR 
  • Mimoriadne splátky bez poplatku cez ČSOB Smart banking 
  • Kampaň na vrátenie jednej splátky pri energetickej triede A a lepšej do 30.6.2024 

Ďalšie banky

Slovenská sporiteľňa má úrokové sadzby od 4,79 %, poplatok za poskytnutie úveru je 400 EUR. Ponúka možnosť 100 % zľavy z poplatku pri predložení energetického certifikátu A0 alebo A1 a pri zmluvných projektoch.

V Tatra banke sú úrokové sadzby od 4,29 % s možnosťou získania 100 % zľavy z poplatku vďaka energetickému certifikátu A0, A1 alebo B. Úrokovú sadzbu je možné znížiť o 0,2 % Programom odmeňovania Hypotéka.

UniCredit Bank ponúka úrokové sadzby od 4,19 %, podmienkou odpustenia poplatku za poskytnutie úveru je uzatvorenie poistenia schopnosti splácať úver.

Tento rebríček poskytuje prehľad aktuálnej situácie na hypotekárnom trhu na Slovensku a pomáha klientom rozhodnúť sa pre najvýhodnejšiu ponuku.

A čo na to návštevníci Finparády.sk? 

Máte vybavený úver? Vyjadrite pomocou smajlíkov svoju spokojnosť či nespokojnosť s prístupom banky. Tu môžete hodnotiť TU >>> 

Spoločnosť Scott & Rose na hodnotenie využíva pätnásťročnú prax v oblasti spracovania dát, informácií a analýzy finančných produktov v ČR, SR a ďalších európskych štátoch, ako aj skúsenosti s prípravou súťaží a hodnotenia. 

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slováci môžu získať až 900 eur na bývanie navyše. Pozor, žiadosť treba podať do konca júla

22. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci môžu získať až 900 eur na bývanie navyše. Pozor, žiadosť treba podať do konca júla

Od 1. júna 2024 majú na pomoc so zvýšenými splátkami hypoték aj ľudia, ktorí svoje úvery refinancovali. Peniaze môžu získať až za pol roka spätne, no žiadosti musia poslať do konca... celý článok

Ako splácať hypotéku efektívne: Kompletný sprievodca

16. 7. 2024 | Natália Stašíková

Ako splácať hypotéku efektívne: Kompletný sprievodca

Hypotéka je pre väčšinu ľudí najväčším finančným záväzkom v živote. Preto je dôležité mať prehľad o tom, ako ju správne splácať a kedy by bolo vhodné zvážiť jej refinancovanie. Aké... celý článok

Stopka pre vysoké hypotéky: 1. júla sa mení kľúčové pravidlo

14. 6. 2024 | Ivana Sladkovská | 1 komentár

Stopka pre vysoké hypotéky: 1. júla sa mení kľúčové pravidlo

Banky pri výpočte maximálnej výšky hypotéky zohľadňujú nielen čistý príjem, ale aj existujúce úvery, maximálnu zadlženosť a životné minimum. Práve posledná spomínaná suma sa od júla... celý článok

Ak máte hypotéku, zbystrite. Od 1. júna nastáva zmena zo strany štátu

30. 5. 2024 | Ivana Sladkovská | 1 komentár

Ak máte hypotéku, zbystrite. Od 1. júna nastáva zmena zo strany štátu

Pomoc so splácaním hypoték bola jedným z ekonomických highlightov predvolebnej kampane Smeru. Strana svoj sľub splnila, no Slováci ho prijali vlažne. Od 1. júna 2024 si bude môcť o... celý článok

Najväčšia slovenská banka zlacnila hypotéky

29. 5. 2024 | Ivana Sladkovská | 1 komentár

Najväčšia slovenská banka zlacnila hypotéky

Slovenská sporiteľňa zlacňuje hypotéky pri trojročnej a päťročnej fixácii, čo môže byť vítanou správou pre mnohých záujemcov o úver na bývanie. Ako sa tieto zmeny dotknú vašich splátok... celý článok