Aký budete mať dôchodok? Sociálna poisťovňa ukázala doposiaľ najpresnejšiu kalkulačku

Redakcia | rubrika: Článok | 3. 6. 2024
Sociálna poisťovňa spustila pre klientov využívajúcich elektronické služby novinku. Vo svojom účte si môžu vypočítať informatívnu sumu dôchodku priamo z údajov, s akými pracuje aj štát. Služba je dostupná pre ľudí už od 39 rokov.
Aký budete mať dôchodok? Sociálna poisťovňa ukázala doposiaľ najpresnejšiu kalkulačku

Zdroj: Archív Canva

Slováci budú môcť nahliadnuť do budúcnosti. Sociálna poisťovňa (SP) priniesla novú službu, ktorá umožňuje používateľom elektronického účtu vypočítať si informatívnu sumu svojho budúceho dôchodku pomocou automatizovanej kalkulačky. Tá bude dostupná používateľom elektronických služieb.

Tento nový nástroj, známy ako Informatívna suma dôchodku, bol spustený do pilotnej prevádzky a je dostupný klientom od 39 rokov. Informovali o tom na tlačovej konferencii generálny riaditeľ SP Michal Tariška a riaditeľ sekcie dôchodkového poistenia SP Martin Hloušek.

Nová kalkulačka na výpočet dôchodku

„Dnes spúšťame pre klientov novú službu Informatívna suma dôchodku, ktorú dávame do pilotnej prevádzky. Táto služba predstavuje automatizovanú kalkulačku výpočtu informatívnej sumy dôchodku, pričom stačí, že sa klient prihlási do svojho elektronického účtu," povedal Hloušek. Doplnil, že klientovi sa informatívna suma starobného dôchodku zobrazí automaticky na základe údajov, ktoré už SP o klientovi eviduje.

Klient sa teda musí prihlásiť do svojho účtu elektronických služieb, kde spomínanú kalkulačku nájde.

Výpočet dôchodkového veku 2024 (kalkulačka)

+

Ďalšie kalkulačky

 

Podľa odhadov SP by nová služba mohla byť prínosom pre minimálne 50 000 žiadateľov ročne, čo predstavuje približný počet ľudí odchádzajúcich do dôchodku. Hloušek však upozornil, že informatívna suma vypočítaná automatizovanou kalkulačkou je orientačná a nemusí zodpovedať konenej sume dôchodku. Predikčné údaje budú súčasťou tzv. oranžovej obálky, ktorú plánujú zaviesť v budúcnosti.

Generálny riaditeľ SP Michal Tariška dodal, že legislatívny termín pre zavedenie oranžovej obálky je 31. máj 2026. V rámci stratégie SP by mal občan, ktorý sa chce dobre pripraviť na dôchodok, mať informácie o prvom, druhom aj treťom pilieri dôchodkového systému, čo bude legislatívne upravené v oranžovej obálke. „Boli by sme veľmi radi, keby sme tam čím skôr dostali nielen informatívny, ale aj prediktívny výpočet," dodal Tariška.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

4. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

Prezident Peter Pellegrini podpísal zmenu, ktorá určuje, že maximálna výška trinásteho dôchodku bude na Slovensku 606,30 eur. Menej peňazí oproti pôvodnej legislatíve teda dostanú predčasní... celý článok

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

25. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

Narodili ste sa po roku 1963? Potom by ste mali vedieť, že jedno chýbajúce tlačivo vás môže pripraviť o celý dôchodok. Do roku 2003 sa roky štúdia rátali do dôchodku ako odpracované... celý článok

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

21. 6. 2024 | Redakcia

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

Nová legislatíva prináša zmenu v trinástych dôchodkoch, ktorá zjednocuje výšku 13. dôchodku pre predčasných a riadnych starobných dôchodcov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny... celý článok

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

20. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostane každý starobný dôchodca bez ohľadu na to, aký dôchodok mu bol priznaný. Dostanú ho aj ľudia, ktorí nepracovali.

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

11. 6. 2024 | Redakcia

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

Štát by podľa analytikov INESS mohol ušetriť desiatky miliónov eur. 13. dôchodok totiž tento rok dôstanú aj dôchodcovia ktorí ho vôbec nepotrebujú. Ich príjmy sú často vyššie, než príjmy... celý článok