Slováci môžu získať takmer 300 eur na dovolenku aj pre svojich rodičov

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 13. 6. 2024
Rekreačné poukazy v Slovenskej republike prechádzajú zásadnou transformáciou. Novela Zákonníka práce, ktorú schválil parlament, umožní zamestnancom využiť tieto poukazy aj pre svojich rodičov.
Slováci môžu získať takmer 300 eur na dovolenku aj pre svojich rodičov

Zdroj: Shutterstock

Rekreačné poukazy sa menia. Kým doteraz mohli zamestnanci tento benefit využiť len pre seba či svojho manžela alebo manželku, po novom môžu tieto peniaze zaplatiť pobyt aj ich rodičom. V praxi to potom bude vyzerať tak, že na rodinnú dovolenku s príspevkom môžu ísť aj starí rodičia.

Parlament schválil novelu Zákonníka práce, ktorá rozširuje nárok na rekreačné poukazy aj na rodičov zamestnancov. Tento návrh predložili poslanci Slovenskej národnej strany (SNS) - Andrej Danko, Rudolf Huliak, Dagmar Kramplova a Adam Lučanský. Hlavným cieľom tejto legislatívnej zmeny je podpora domáceho cestovného ruchu a maximalizácia využívania rekreačných poukazov, pričom zmena vstúpi do platnosti od začiatku budúceho roka.

Stojí to peniaze, ale aj zarába, tvrdia predkladatelia

Nové nariadenie bude mať negatívne dopady na rozpočet verejnej správy, ale predkladatelia predpokladajú mierne zvýšenie príjmov do štátneho rozpočtu a rozpočtov samospráv vďaka väčšiemu využívaniu služieb domáceho cestovného ruchu. Na druhej strane sa očakáva aj zníženie príjmov z daní, keďže príjem zamestnanca z príspevku na rekreáciu je oslobodený od dane z príjmov a zamestnávatelia si môžu tieto náklady zahrnúť do daňových výdavkov.

„Vďaka možnosti prenosu rekreačného poukazu bude mať rodič zamestnanca s nižším disponibilným príjmom väčšiu možnosť zúčastniť sa na aspoň jednej rekreácii počas roka, ktorá je potrebná na regeneráciu fyzických a psychických síl a zvýšenie kvality ich života," píšu predkladatelia.

Kto má nárok na rekreačný poukaz

Rekreačné poukazy, ktoré zamestnávatelia poskytujú zamestnancom pracujúcim vo firme aspoň jeden rok, sú určené na podporu výdavkov spojených s dovolenkami v domácich turistických zariadeniach. Zavedené boli v roku 2019 a hoci počas pandémie ich využívanie kleslo, v roku 2022 dosiahlo rekordné úrovne. Zamestnanci môžu získať príspevok pokrývajúci 55 percent oprávnených nákladov, maximálne však do výšky 275 eur. Na to, aby zamestnanec získal plný príspevok, musí minúť aspoň 500 eur na rekreáciu. Firmy si môžu túto sumu odpočítať z daňového základu, čo štátu ročne spôsobuje straty približne 30 miliónov eur.

 

Od zavedenia rekreačných poukazov v roku 2019, kedy bolo vyplatených približne 40 miliónov eur, suma príspevkov neustále rastie. V roku 2022 sa vyšplhala na viac ako 52 miliónov eur, pričom príspevok využilo približne 261-tisíc zamestnancov. Priemerný príspevok na zamestnanca tak predstavoval približne 202 eur. Novela zákona, ktorá rozširuje okruh osôb oprávnených využívať poukazy na rodičov zamestnancov, má potenciál zvýšiť oslobodené príjmy o ďalšie tri milióny eur.

Rekreačné poukazy, často označované ako „zabudnutý“ benefit, sa stávajú čoraz populárnejšími. V roku 2022 zamestnaní Slováci využili na dovolenkové aktivity viac ako 52 miliónov eur, čo je výrazne viac ako v predchádzajúcich rokoch, keď turizmus ovplyvňovala pandémia. Očakáva sa, že rok 2023 prinesie ešte vyššie čísla využitých poukazov.

Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky realizovaného agentúrou Maxin´s Group, má záujem využiť rekreačný poukaz od zamestnávateľa na rekreáciu tento rok až 35 % zamestnaných Slovákov. Ďalších 26 % túto možnosť ešte zvažuje. Na druhej strane, tretina (32 %) opýtaných nemá možnosť využiť poukazy, pretože ich zamestnávateľ ich neposkytuje, a 7 % nemá o tento benefit záujem. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1050 respondentov v období od 4. do 9. apríla.

Výsledky prieskumu tiež ukázali silný záujem o možnosť prenosu poukazov na rodičov, kde by až dve tretiny respondentov darovali svoj poukaz svojim rodičom. Táto zmena by mohla významne ovplyvniť spôsob využívania rekreačných poukazov a rozšíriť ich prínos pre domáci cestovný ruch.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Výpočet PN a nemocenskej dávky: Kalkulačka vám spočíta, koľko dostanete

25. 10. 2024 | Redakcia

Výpočet PN a nemocenskej dávky: Kalkulačka vám spočíta, koľko dostanete

Nemocenská dávka, známa aj ako „péenka“, je finančná podpora poskytovaná osobám v pracovnej neschopnosti. Podmienkou jej získania je aktuálne nemocenské poistenie, ktoré môže byť povinné... celý článok

Skupine Slovákov čoskoro „cinkne“ na účet až 170 eur od štátu

8. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Skupine Slovákov čoskoro „cinkne“ na účet až 170 eur od štátu

Príspevok pre prvákov dosiahne tento rok 110 eur a štát ho vyplatí v októbrovom termíne spolu s prídavkom na dieťa, ktorý je 60 eur. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny zabezpečia,... celý článok

Štát zvyšuje príspevok, ktorý Slovákom pomôže v najťažších chvíľach

3. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát zvyšuje príspevok, ktorý Slovákom pomôže v najťažších chvíľach

Štát zvyšuje príspevok na pohreb, na ktorý až 17 rokov zabúdal a jeho výška sa nemenila. Po novom ľudia dostanú namiesto 79 až 200 eur ako príspevok na zaplatenie poslednej rozlúčky. celý článok

„Tajný“ príspevok pre ženy na Slovensku môže byť v stovkách eur, väčšina o ňom nevie

26. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

„Tajný“ príspevok pre ženy na Slovensku môže byť v stovkách eur, väčšina o ňom nevie

Vyrovnávacia dávka predstavuje významnú pomoc pre tehotné ženy a čerstvé matky, ktoré sú nútené pracovať na menej platených pozíciách v dôsledku svojho zdravotného stavu alebo bezpečnostných... celý článok

Veľká zmena v opatrovateľských príspevkoch: Štát zruší ich krátenie

24. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v opatrovateľských príspevkoch: Štát zruší ich krátenie

Krátenie opatrovateľských príspevkov sa ruší. Ku kráteniu dochádzalo v dôsledku zákona, ktorý nepočítal so skokovým zvýšením dôchodkov. Mnohí ľudia tak prišli o stovky eur mesačne.