Na Slovensku vyčíňajú „melónoví podvodníci“. Nenechajte sa nachytať

Ivana Sladkovská | rubrika: Ako na to | 12. 6. 2024
Slovenské melóny ešte nie sú pripravené na zber, no na trhoch sa už objavujú produkty označené ako slovenské. Podľa odborníkov ide o klamanie zákazníkov, pretože v polovici júna sú melóny buď len kvitnúce, alebo ešte len začínajú tvoriť malé plody.
Na Slovensku vyčíňajú „melónoví podvodníci“. Nenechajte sa nachytať

Zdroj: Pixabay/pexels

Pri prechádzke po slovenských cestách alebo návšteve miestnych trhov v tomto období môžete natrafiť na melóny označené ako slovenské. Avšak, podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), je veľmi nepravdepodobné, že by tieto melóny pochádzali zo Slovenska. V polovici júna sú totiž slovenské melóny ešte len vo fáze rastu na poliach južného Slovenska a prvé úrody sa očakávajú najskôr v polovici júla.

Slovenské melóny sa ešte neurodili

Podľa slovenských pestovateľov sú melóny v polovici júna buď len kvitnúce, alebo ešte len začínajú tvoriť malé plody. Prvé melóny z voľných polí budú pripravené na zber v polovici júla, zatiaľ čo melóny z fóliovníkov by mohli byť dostupné už začiatkom júla.

Jakub Mankovecký zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (člen SPPK) upozorňuje: „Aj ja osobne som sa v týchto dňoch stretol s predajom slovenských melónov pri cestách. Žiadne slovenské melóny to nie sú. Ide o vedomé klamanie zákazníka. Pôvod týchto melónov nepoznáme a môžeme aj oprávnene polemizovať, nakoľko sú bezpečné pre náš organizmus.“

SPPK zdôrazňuje dôležitosť vzdelávania spotrebiteľov a podpory sezónnej slovenskej produkcie. „Ľudia by sa mali zamyslieť nad tým, kedy a ktoré slovenské ovocie a zelenina sa dá v čerstvom stave kúpiť. Poďme preto viac so zákazníkmi hovoriť o sezónnosti, aby sme viac podporili našu produkciu, nie dovážanú,“ vyzýva Jozef Šumichrast, podpredseda SPPK. Podľa neho je dôležité nakupovať s rozumom a nenechať sa nachytať nepoctivými obchodníkmi.

Slovensko nemá dosť melónov pre každého

Slovensko nie je sebestačné v produkcii melónov. Počet poľnohospodárov, ktorí sa tomuto odvetviu ešte venujú, je veľmi nízky. Podľa Komoditnej situačnej a výhľadovej správy za zeleninu sme v roku 2022 pestovali dyňu červenú na výmere 83 ha s produkciou 3573 ton, zatiaľ čo melón cukrový sme zbierali len z 25 ha s produkciou 306 ton. Ekonomická realita pestovania a konkurenčný tlak lacných dovozov znižujú záujem o túto produkciu.

Údaje zo Štatistického úradu SR ukazujú, že dovoz melónov do Slovenska neustále rastie. V roku 2010 sa na Slovensko doviezli melóny v hodnote 10 miliónov eur, zatiaľ čo v roku 2020 sa tento objem takmer zdvojnásobil na 18,7 milióna eur. V minulom roku sa dovoz melónov zvýšil ešte viac, keď k nám bolo dovezených melónov za viac ako 35,5 milióna eur. Dominantnými dodávateľmi sú Španielsko, Maďarsko a Grécko.

Vodové melóny sú považované za letný zázrak, ktorý dopĺňa telu dôležité tekutiny, minerály a vitamíny. Pri kúpe melónov v tomto období buďte obozretní a informujte sa o pôvode ovocia. Podporujte slovenských pestovateľov a vyčkajte na skutočne slovenské melóny, ktoré budú k dispozícii až v júli. Zároveň tak zabezpečíte, že konzumujete bezpečné a kvalitné produkty, ktoré prispievajú k rozvoju domácej poľnohospodárskej produkcie.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zdražejú vajcia? Jeden z najväčších slovenských slepačích chovov musia zlikvidovať

25. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Zdražejú vajcia? Jeden z najväčších slovenských slepačích chovov musia zlikvidovať

Na jednej z najväčších slovenských hydinových fariem vypukla vtáčia chrípka, čo môže mať ďalekosiahle následky nielen pre samotnú farmu, ale aj pre celý trh s vajíčkami na Slovensku.... celý článok

Samoobslužné pokladne: Módny trend, alebo budúcnosť nakupovania?

24. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Samoobslužné pokladne: Módny trend, alebo budúcnosť nakupovania?

Samoobslužné pokladne sú na Slovensku stále populárnejšie, no vo svete ich mnoho obchodov začína odstraňovať. Prečo sa v niektorých krajinách od tohto technologického pokroku ustupuje? celý článok

Kúpili ste auto na splátky? Možno ste ich platili zbytočne a máte nárok na vrátenie

23. 10. 2024 | Barbora Magočová

Kúpili ste auto na splátky? Možno ste ich platili zbytočne a máte nárok na vrátenie

Nákup auta na splátky je často sprevádzaný spotrebiteľským úverom. Mnohí si však neuvedomujú, že zmluvy môžu obsahovať skryté poplatky, ktoré výrazne navyšujú celkovú sumu. Súdy už... celý článok

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

16. 10. 2024 | Redakcia

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

Od januára budúceho roka sa očakáva zníženie ceny chleba vďaka poklesu DPH na 5 %. Tento krok by mal pomôcť znížiť ceny nielen chleba, ale aj vajec a bezlepkových potravín. Oznámil... celý článok

Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

16. 10. 2024 | Redakcia

Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje na vážne zdravotné riziko spojené s niektorými modelmi RC autíčok značky TRAXXAS. Tieto modely obsahujú biely azbest, ktorý môže pri demontáži... celý článok