Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 9. 4. 2024
Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na výstavbu. Dar býva neraz neformálne spojený s podmienkou, aby nehnuteľnosť „zostala v rodine“. Čo ale môže robiť darca, ak obdarovaný po vklade zmluvy do katastra vyhlási, že chce dar predať inej osobe?
Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Zdroj: Shutterstock

Zrušenie darovanie je možné pri hrubom porušení dobrých mravov 

Podľa slovenského práva platí, že ako darca sa môžete od obdarovaného domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k vám alebo k členom vašej rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy

Hrubé porušenie dobrých mravov zahŕňa rôzne prehrešky. Len niektoré z nich ale priamo súvisia so sklamanými očakávaniami rodičov či prarodičov ohľadom ďalšieho využívania darovanej nehnuteľnosti. Bežný človek spravidla dom či pozemok daruje (aj) preto, aby zaistil, že mu potomok bude v starobe nablízku. Pokiaľ však obdarovaný v rozpore s pôvodne deklarovanými plánmi oznámi, že chce nehnuteľnosť speňažiť, môže sa darca právom cítiť podvedený. 

Ak budete chcieť uspieť s žalobou na vrátenie daru odôvodnenou len tým, že v predaji vami darovaných nehnuteľností vidíte hrubé porušenie dobrých mravov, môžete naraziť. V judikatúre Najvyššieho súdu SR už totiž zaznelo stanovisko, že samotný predaj darovanej veci cudzej osobe nie je natoľko intenzívnym porušením, aby viedlo k zrušeniu darovacej zmluvy (bližšie rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 2 Cdo 81/1997). 

Napriek tomu ale nie je všetko stratené. K speňaženiu nehnuteľnosti totiž môžu byť pridružené aj iné okolnosti, pre ktoré by už súd právo na vrátenie daru priznal. Tieto môžu spočívať napríklad v tom, že sa o vás obdarovaný potomok nezaujíma, hoci ste osamelý alebo máte zhoršený zdravotný stav (napr. rozhodnutie Krajského súdu Prešov, sp.zn. 15Co/51/2019). 

Ak medzi vami a obdarovaným vznikne v dôsledku zhoršených vzťahov konflikt, môžu byť ako hrubé porušenie dobrých mravov vyhodnotené aj urážky. V tomto smere treba dodať, že súdy môžu za dôvod pre vrátenie daru považovať aj previnenia, ktoré síce nie sú značnej intenzity, ale dejú sa sústavne opakovane (rozhodnutie Najvyššieho súdu ČR, sp.zn. 33Cdo/767/2011). 

Alternatívou k vráteniu daru je neplatnosť darovacej zmluvy 

Ak chcete znovu získať nehnuteľnosť, ktorú ste previedli do vlastníctva vašich potomkov, nemusíte na to ísť len prostredníctvom uplatnenia nároku na vrátenie daru. Ďalšou možnosťou, ktorá stojí za úvahu, je domáhanie sa neplatnosti prevodnej zmluvy

Zatiaľ čo uplatnenie nároku na vrátenie daru vyžaduje, aby bola darovacia zmluva uzatvorená platne, neplatnosť zmluvy musia založiť špecifické okolnosti prítomné v dobe jej podpisu. K dôvodom, ktoré spôsobujú tzv. absolútnu neplatnosť zmluvy, patrí aj jej rozpor s dobrými mravmi. Ďalšími príčinami neplatnosti môžu byť napr.:

nedostatok slobodnej či vážnej vôle pri jej uzatvorení,

- podpis zmluvy osobou, ktorá nemá spôsobilosť na právne úkony, prípadne konajúcou v duševnej poruche, ktorá ju robí neschopnou na jej uzavretie,

- ak sa uzatvorením zmluvy obchádza zákon

Porovnanie uplatnenia práva na vrátenie daru a podmienok úspešného vznesenia námietky neplatne uzatvorenej zmluvy uvádzame pre lepší prehľad v nižšie pripojenej tabuľke. 

Tabuľka: Porovnanie podmienok pre vrátenie daru a absolútnej neplatnosti prevodnej zmluvy 

Vrátenie daru

Neplatnosť zmluvy o prevode vlastníctva

Uplatňuje sa len pri uzatvorení darovacej zmluvy

Prichádza do úvahy pri darovacej aj kúpnej zmluve

Zmluva má právne účinky

Zmluva nemá právne účinky s ohľadom na jej neplatnosť

Okolnosti pre vrátenie daru vzniknú až po uzatvorení zmluvy

Už pri podpise zmluvy existujú okolnosti, ktoré robia zmluvu neplatnou

Neplatnosť darovacej zmluvy môže založiť aj klamstvo obdarovaných 

V súvislosti s nenaplnenými očakávaniami prevodcu sa podarilo úspešne namietať neplatnosť zmluvy v prípade, ktorý začiatkom tohto roka riešil Krajský súd Trnava (bližšie jeho rozhodnutie vydané pod sp.zn. 10Co/152/2022). Uvedený spor vznikol v nadväznosti na uzatvorenie zmluvy o prevode nehnuteľností, ktorá síce bola formálne označená ako kúpna, ale v skutočnosti malo ísť o darovanie. Matka na jej základe previedla rodinný dom na syna a nevestu, ktorí ju v snahe o jeho získanie uviedli do omylu ohľadom jeho ďalšieho užívania. 

Matka trpela zdravotnými obmedzeniami, pre ktoré potrebovala pomoc inej osoby najmä pri presune k ošetrujúcim lekárom. Túto jej do veľkej miery poskytoval práve syn, ktorý nehnuteľnosti získal. Požiadavku na uzatvorenie prevodnej zmluvy odôvodnil potrebou zabezpečenia rodinného bývania. Spolu s manželkou tvrdili, že ak im matka dom neprevedie, budú nútení presťahovať sa do zahraničia. Matka teda podpísala zmluvu v obave, že o  pomoc syna príde. Už uvedené súd vyhodnotil ako uzatvorenie zmluvy pod nátlakom.

Osobitne však súd prihliadol tiež na to, že nadobúdatelia pred prevodom nehnuteľnosti nepravdivo tvrdili, že v nej plánujú trvalo bývať. Následne sa však ukázalo, že z ich strany išlo o zavádzanie, pretože už v čase podpisu zmluvy bolo ich manželstvo vážne narušené a pred rozvodom. V zamlčaní tejto informácie pred matkou súd videl v danom prípade rozpor s dobrými mravmi, ktorý považoval za samostatný dôvod neplatnosti zmluvy.

 Čo ak potomok darovanú nehnuteľnosť už predal? 

Uplatneniu nároku na vrátenie daru nebráni ani to, že obdarovaný už darovanú nehnuteľnosť stihol previesť na inú osobu. V takomto prípade môžete žiadať peňažnú náhradu daru, ktorej výška sa určí podľa zásad platných pre bezdôvodné obohatenie. V zmysle uvedeného platí, že by vám mal obdarovaný uhradiť sumu vo výške tržnej ceny daru. 

Pokiaľ sa opätovného získania daru domôžete cestou uplatnenia námietky neplatnosti, mali by ste získať dokonca pôvodne darovanú nehnuteľnosť. Absolútna neplatnosť totiž znamená, že účinky darovania nikdy nemohli nastať. Najvyšší súd SR v súvislosti s uvedeným judikoval, že ten, kto je na základe absolútne neplatného právneho úkonu vedený v katastri nehnuteľností ako vlastník nehnuteľností, nemôže platne previesť vlastnícke právo k nehnuteľnosti na inú osobu. Uvedené platí aj vtedy, ak by 3. osoba nadobudla nehnuteľnosť v dobrej viere (bližšie rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 1VObdo/2/2020).

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

29. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

Počet podvodov podľa dát Slovenskej Bankovej Asociácie stúpa. Len za prvý polrok roka 2023 zaznamenali slovenské banky 7 478 podvodných transakcií. Rozmáhajú sa najmä podvody, ktoré... celý článok

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.