Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 29. 4. 2024
Počet podvodov podľa dát Slovenskej Bankovej Asociácie stúpa. Len za prvý polrok roka 2023 zaznamenali slovenské banky 7 478 podvodných transakcií. Rozmáhajú sa najmä podvody, ktoré cielia na dôverčivých ľudí.
Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Podvodníci majú na Slovensku doslova zlatú žatvu. Ukazuje sa, že najslabším ohnivkom v reťazci je práve dôverčivosť samotných ľudí. 

Podľa najnovších údajov, ktoré v pondelok predstavili predstavitelia Slovenskej bankovej asociácie (SBA), dosiahol počet podvodných transakcií na Slovensku v prvom polroku 2023 alarmujúcich 7 478 prípadov, čo predstavuje finančné straty vo výške 12 miliónov eur. Tieto údaje, ktoré banky pravidelne reportujú do Národnej banky Slovenska (NBS), naznačujú rastúci trend v počte podvodov, pričom odborníci predpokladajú, že ich počet bude naďalej narastať.

Slováci doplácajú na svoju naivitu

Dochádza totiž k tomu, že klienti podvodné transakcie sami iniciujú a obhajujú, aj keď ich banka upozorní na podozrivú aktivitu. Ak napokon prídu na to, že naleteli, často to taja aj pred najbližšou rodinou a o polícii nechcú ani počuť. Navyše, mnohí ľudia naletia na rovnaký podvod opakovane. „Stáva sa, že klient príde o peniaze pri investičnom podvode a potom naletí podvodníkovi, ktorý sa tvári ako ten, čo podvodom rozumie a vie získať peniaze späť. No opäť si len vypýta poplatok a zmizne aj s peniazmi,“ konštatuje Robert Dékány, člen Komisie podvody a biznis vlastník agilného tímu na prevenciu podvodov v Tatra banke.

Zatiaľ čo „pred Covidom“ boli rozšírené podvody s hotovosťou, cez pandémiu mali aj podvodníci niečo ako home office. Spolu s narastajúcim objemom elektronických transakcií sa rozmohli podvody v kyberpriestore. No podľa predstaviteľov bánk je tu nový, znepokojivý trend. Zatiaľ čo pred rokom 2023 prevažovali hackerské útoky, krádeže hesiel, kariet a krádeže prístupových údajov, v roku 2023 sa pozornosť podvodníkov obrátila k tzv. sociálnemu inžinierstvu. Inak povedané, podvodník zmanipuluje obeť tak, že mu sama a dobrovoľne pošle peniaze. Patria sem napríklad známe romantické podvody, alebo falošní investiční poradcovia.

Phishing stále funguje

Najčastejším typom podvodu v Slovenskej republike je Phishing, teda podvody realizované prostredníctvom zavádzajúcich e-mailov alebo správ. Je to známy a doslova rokmi osvedčený podfuk, kedy obeť dostane podvodný mail alebo SMS s odkazom priamo na stránku podvodníkov. Takýto typ podvodu sa často opakuje na Bazoši či platforme Vinted.

Na druhej strane, podvody súvisiace s investovaním do kryptomien predstavujú najväčšiu hrozbu z hľadiska finančnej škody. Predstavitelia bánk upozorňujú, že aj keď banky implementujú čoraz sofistikovanejšie obranné systémy, podvodníci sa sústredia na klientov, ktorí sa stávajú priamymi cieľmi ich útokov.

„Boj proti podvodom je celospoločenským problémom, ktorý si vyžaduje aktívnu spoluprácu medzi súkromným a verejným sektorom. Banky majú v tejto oblasti veľkú zodpovednosť a hrajú kľúčovú úlohu pri ochrane klientov pred podvodmi. Podvodníci sú vynaliezaví a využívajú techniky sociálneho inžinierstva, slabiny sociálnych sietí, aj nástup technológií umelej inteligencie," priblížil predseda komisie zameranej na podvody SBA a riaditeľ bezpečnosti Slovenskej sporiteľne Ján Adamovský.

Slováci sa sami oberajú o peniaze

Podvody, kde útočník svoju obeť manipuluje, sú obzvlášť zákerné a obeť má v podstate nulovú šancu, že svoje peniaze ešte niekedy uvidí.

V kontexte slovenskej legislatívy, pokiaľ klient sám autorizuje takúto transakciu, nesie zodpovednosť za vzniknutú škodu. Toto pravidlo znamená, že banka nemusí klientovi nahradiť stratu, pretože z pohľadu zákona bol klient považovaný za súhlasného s transakciou. To často vedie k frustrácii postihnutých, ktorí sa cítia oklamaní nielen podvodníkmi, ale aj bezmocní vzhľadom na svoju situáciu, kde ich vlastná banka nemôže ponúknuť finančnú kompenzáciu.

Veľkú časť podvodných aktivít na Slovensku realizujú vysoko organizované zločinecké skupiny, ktoré svoje zisky z podvodov často reinvestujú do ďalších nelegálnych aktivít, ako je pranie špinavých peňazí. Radomír Adamkovič, podpredseda komisie a vedúci oddelenia prevencie podvodov vo Všeobecnej úverovej banke, spolu s Robertom Dékánym, členom komisie a biznis vlastníkom agilného tímu na prevenciu podvodov v Tatra banke, priblížili, že najmä pri investičných podvodoch dochádza k manipulácii klientov, ktorí svoje prostriedky dobrovoľne prevádzajú na cudzie účty.

Smutným faktom je, že podvodníci takto ľudí oberajú nielen o úspory. Obete podvodov si berú pôžičky, aby mohli peniaze podvodníkom dať. 

Banky sa snažia chrániť svojich klientov aj prostredníctvom zavedenia kontrolných mechanizmov na detekciu neobvyklých transakcií. Tieto opatrenia môžu klientom pripadať ako neprimerané, no banky zdôrazňujú, že ich konanie je vždy v súlade so zákonom a v záujme klientov.

Predstavitelia SBA poukázali na to, že súčasný vývoj v oblasti podvodov naznačuje, že technológie umelej inteligencie budú v budúcnosti hrať stále významnejšiu úlohu pri realizácii sofistikovanejších útokov, vrátane personalizovaných phishingových podvodov a krádeží identity pomocou technológie deepfake. Tento trend predstavuje značné riziko pre bezpečnosť finančných prostriedkov klientov a vyžaduje si kontinuálnu pozornosť a adaptáciu bezpečnostných stratégií bank.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prichádza regulácia smart elektroniky, sociálnych sietí či Netflixu: Čo sa mení?

16. 5. 2024 | Barbora Magočová

Prichádza regulácia smart elektroniky, sociálnych sietí či Netflixu: Čo sa mení?

1. júla 2024 nadobudne účinnosť zákon, ktorý prináša podrobnejšiu úpravu tzv. digitálnych plnení. Novinky sa nebudú týkať len tovarov či služieb – regulácia bude v určitých prípadoch... celý článok

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Samozber jahôd začal. Koľko tento rok zaplatíme za kilo?

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Samozber jahôd začal. Koľko tento rok zaplatíme za kilo?

Jahody prichádzajú tento rok takmer o mesiac skôr. Obvykle sa dajú slovenské jahody kúpiť od začiatku júna, no skorá a teplá jar to zariadila inak.

Za úplne legálnu a obľúbenú činnosť hrozí Slovákom pokuta až 150 eur

8. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Za úplne legálnu a obľúbenú činnosť hrozí Slovákom pokuta až 150 eur

Teplo a slnečné počasie priam láka na opekačky a grilovačky. Nie je však jedno, kde sa rozhodnete pripraviť si špekačky a krkovičku. Také grilovanie na balkóne sa môže v mnohých prípadoch... celý článok

Švajčiarsky nožík sa bude vyrábať vo verzii bez nožíka kvôli bezpečnosti

7. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Švajčiarsky nožík sa bude vyrábať vo verzii bez nožíka kvôli bezpečnosti

Skladací nôž, korý obsahuje napríklad nožničky či vývrtku, už nebude len skladacím nožíkom. Výrobca sa rozhodol, že začne vyrábať model bez čepele.