Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Redakcia | rubrika: Článok | 28. 4. 2024
Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.
Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Zdroj: Pillow

Nový hráč na trhu poistiek, poisťovňa Pillow, sa po 4 rokoch činnosti dostala do zisku. Pillow o tom informuje v tlačovej správe. Poisťovňa od roku 2023 ponúka svoje služby aj na Slovensku, ich prvým produktom na našom trhu je poistenie vozidiel. Pillow je poisťovňa, ktorá ako prvá v Česku začala ponúkať PZP pre elektrické kolobežky.

V roku 2023 dosiahla poisťovňa Pillow pozoruhodný obrat vo svojich hospodárskych výsledkoch. Hrubé poistné (GWP) vykázalo výrazný rast, keď sa zvýšilo z 618 miliónov CZK v roku 2022 na 835 miliónov CZK v roku 2023. Tento nárast predstavuje zhruba 35% rast oproti predchádzajúcemu roku, čo signalizuje výrazné posilnenie ich trhovej pozície. 

Čo sa týka ziskovosti, spoločnosť Pillow v roku 2023 zaznamenala svoj prvý zisk, konkrétne 3 milióny CZK, čo je významné zlepšenie oproti strate 22 miliónov CZK v roku 2022. Tento obrat je obzvlášť pozoruhodný, keďže predtým spoločnosť zaznamenávala straty počas celého obdobia svojej činnosti od roku 2020.

V prepočítaných hodnotách dosiahla spoločnosť Pillow GWP 101,7 miliónov CZK v roku 2023, čo je nárast z 88,3 miliónov CZK v predchádzajúcom roku. Zisk po prepočte dosiahol 0,3 miliónov CZK, čo taktiež predstavuje zlepšenie z predošlej strate 3,2 miliónov CZK. 

Pillow sa v účtovných výsledkoch porovnáva s podobnou poisťovňou v USA. Pillow poisťovňa vstúpila na český trh koncom roka 2019 a svoje služby začala poskytovať v roku 2020. O tri roky skôr, v roku 2016, začala pôsobiť na americkom trhu poisťovňa Lemonade, Inc. Obe spoločnosti majú spoločný cieľ – ponúknuť retailové poistenie s dôrazom na digitalizáciu a transparentnosť. 

Martin Podávka, spoluzakladateľ Pillow a produktový expert, opisuje ich prístup: „Obe poisťovne sa zameriavajú na ponuku retailového poistenia, stavajú na revolučnej digitalizácii všetkých procesov a maximálne sprehľadňujú podmienky poistenia pre svojich klientov.“ Kľúčovým rozdielom medzi nimi a tradičnými poisťovňami je prístup k zisku: „Odlišnosť oboch spoločností od tradičných poisťovní spočíva v tzv. podielu na zisku. Jeho výpočet je odlišný, ale princíp je rovnaký. V prípade dobrého vývoja poistných udalostí sa poisťovňa zaväzuje podeliť sa o časť zisku s klientmi v prípade Pillow alebo ho poslať na charitu v prípade Lemonade“.

Prvým produktom Lemonade bolo poistenie majetku, zatiaľ čo Pillow sa zamerala na poistenie vozidiel a domov. S pribúdajúcimi rokmi Lemonade rozšírila svoje portfólio o poistenie vozidiel vďaka akvizícii spoločnosti Metromile. Obe spoločnosti sa vyznačujú inováciami, ako je zmluvné poistenie s premennou cenou podľa najazdených kilometrov. Lemonade vyžaduje inštaláciu špeciálneho zariadenia do vozidla, zatiaľ čo Pillow pristúpila k riešeniu bez potreby inštalácie, čo výrazne znížilo náklady na poistenie.

Marcel Beno, spoluzakladateľ Pillow, podáva pohľad na hospodárske výsledky: „Dva hlavné parametre výkonnosti každej poisťovne sú predpísané poistné (GWP), t. j. koľko peňazí klienti poisťovni ročne pošlú, a hospodársky výsledok, ktorým je buď zisk, alebo strata." V roku 2023 obidve spoločnosti zaznamenali výrazný prílev nových klientov, čo im umožnilo zvýšiť príjmy o viac ako tretinu oproti predchádzajúcemu roku. Napriek tomu, že Lemonade stále dosahuje straty aj po siedmich rokoch na trhu, Pillow sa v roku 2023 dokázala dostať do zisku.

„Je to skvelý výsledok v porovnaní s celým svetom a najmä s oblasťou fintech a insurtech. Väčšina spoločností sa zameriava na rast a realizované straty pokrýva peniazmi investorov. Stratégie a princípy Pillow ukázali, že férové poistenie môže pre klientov existovať dlhodobo a udržateľne. Je to skvelá správa pre všetkých klientov a akcionárov Pillow zároveň,“ komentuje výsledky Jakub Strnad, CEO Pillow.

Pillow poisťovňa prináša na trh transparentné poistné produkty bez skrytých podmienok. Na Slovensku a v Česku ponúka poistenie vozidiel s cenou podľa najazdených kilometrov, čo znamená, že tí, ktorí jazdia menej, platia menej. V Česku Pillow taktiež poskytuje online poistenie úrazu, choroby a majetku pre byty a domy. Od novembra 2023 pôsobí Pillow aj na Slovensku, kde poistenie vozidiel predstavuje ich štvrtý produkt.

Pillow sa líši od tradičných poisťovní tým, že sa o polovicu svojho zisku delí so svojimi klientmi, čo odzrkadľuje ich záväzok k férovosti. Po štyroch rokoch na trhu dokázala poisťovňa skončiť finančný rok v zisku.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

16. 11. 2021 | Redakcia

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

Bicykel môže dnes aj u hobby športovcov predstavovať jednu z najdrahších vecí, ktoré vlastnia. Za kvalitné značky dvojkolesových prostriedkov môžu milovníci bicyklovania zaplatiť tisíce... celý článok

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

21. 10. 2021 | Redakcia

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

Ako postupovať, keď vám do cesty vbehne zviera a čo robiť, ak dôjde k zrážke. Na základné otázky odpovedá dlhoročný motoristický novinár Peter Mihálik a poisťovňa Union.

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

1. 10. 2021 | Redakcia

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

Ročné povinné zmluvné poistenie (PZP) za to isté auto môže stáť Bratislavčana aj o 70 eur viac ako šoféra z Kežmarku či z Veľkých Kapušian.

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

27. 9. 2021 | Redakcia

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

Ak nechtiac vytopíte suseda, je to nepríjemné. S dobrým poistením nehnuteľnosti sa však medziľudské vzťahy rýchlo urovnajú. Čo však, ak pretečie vaňa nájomníkovi žijúcemu vo vašom byte?... celý článok